2021. december 23

Megszavazta a parlament a jövő évi költségvetést
Megszavazta csütörtökön a parlament a jövő évi állami költségvetésről, illetve a társadalombiztosítási költségvetésről szóló törvény tervezetét. Az előbbi jogszabály 294 támogató és 120 elutasító szavazatot kapott. Utóbbit 291 törvényhozó támogatta és 119 ellenezte. A két törvényt az elnöki hivatalba küldik kihirdetésre. Nicolae Ciuca miniszterelnök szerint ez a költségvetés olyan fontos szociális intézkedéseket szavatol, mint például a 10 százalékos nyugdíjemelés, amely január 1-jén lép hatályba, emellett emelik a minimális nyugdíjat, a gyermeknevelési pótlékot, az energiadrágulás által sújtott lakossági fogyasztók szociális támogatásban részesülnek, januárban pedig a kisnyugdíjasok támogatást kapnak megnövekedett rezsiköltségeik fedezésére. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.23)
Marcel Ciolacu: hazugságon alapulnak a kötelező oltás elleni tüntetések
A képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu hangsúlyozta csütörtökön, hogy a hatóságok soha nem lebegtették meg a kötelező oltás bevezetését, ezért „hazugságokon alapulnak” a kötelező oltás ellen szervezett tüntetések. A parlamentben nyilatkozó politikus arra a kérte a sajtót, hogy „állítsa meg ezeket a hazugokat”, mert „soha senki” nem állt elő a kötelező oltás bevezetéséről szóló tervezettel. A Szociáldemokrata Párt elnöke elmondta, a legjobbnak Alexandru Rafila miniszternek azt a javaslatát tartja, hogy a fertőzöttségi rátától tegyék függővé a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetését. Hangsúlyozta azt is, hogy ellenzi a bizonyos alkalmazotti kategóriák megkülönböztetését, mert ez alkotmányellenes is lenne. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.23)
Még nem végletesítették a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvényt
Még nem véglegesítette a kormány a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvény tervezetét – közölte csütörtökön Florin Cîţu. A szenátusi házelnök a parlamentben elmondta a sajtónak, jelenleg jogászok vizsgálják, hogy az egészségügyi minisztérium által kidolgozott változat kiállná-e az alkotmányosság próbáját, de még nem végeztek az elemzéssel. „Mindenesetre jogszerű, alkotmányos, de eredményes intézkedésekre van szükség. Én fontosnak tartom, hogy a törvény oltakozásra ösztönözze az embereket, ugyanakkor a gazdaság működését se korlátozza” – mondta a Nemzeti Liberális Párt elnöke. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.23)
Koronavírus Romániában: Stagnál az új koronavírusos megbetegedések száma
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) csütörtöki közlése szerint az utóbbi 24 órában 775 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel és 81 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül 44 korábban következett be. Az elmúlt 24 órában 81 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés; 44 haláleset korábban következett be. A 81 halálos áldozat közül 74-en nem voltak beoltva, ugyanakkor 80-nak volt valamilyen társbetegsége. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.23)
Andrei Demeny, RADOR