2022. március 30.

Több mint 200 ezer dollárral támogatta az ukrajnai menekülteket az egyesült államokbeli román emigráció

A washingtoni román nagykövetség és a Romanian United Found rekordidő alatt gyűjtötte össze az összeget, amelyből a Romániába menekült ukrán állampolgárokat fogják támogatni.

Andrei Muraru, Románia washingtoni nagykövete szerint az akció sikere jó példája a szolidaritásnak, amire szükség is van, hiszen a háború kitörése óta több mint 500.000 ukrán állampolgár, jórészt nők és gyerekek, lépték át az ukrán-román határt és ezek az emberek támogatásra szorulnak. „Az egyszerű emberek a humanitárius segítség révén harcolnak az Ukrajnát ért törvénytelen agresszió ellen” – nyilatkozta a nagykövet.

A pénzből élelmet, ruhát, gyógyszereket és tisztálkodási szereket vásárolnak, továbbá ideiglenes szállást biztosítanak azoknak, akiknek nincs fedél a fejük fölött, de ugyanakkor pszichológiai tanácsadással és oktatási lehetőséggel is segíteni kívánják a menekülteket. Az összegyűlt pénz felét, 100.000 dollárt már át is adtak három non-profit szervezetnek, a Vöröskeresztnek, a Gyermekmentő Egyesületnek (Salvaţi copiii) és a World Vision Romania-nak. A pénz másik felét kisebb szervezetek fogják megkapni, olyanok, amelyek már részt vesznek az ukrajnai menekültek támogatásában és eddigi munkájukkal bizonyították rátermettségüket és hozzáértésüket. (Románia Nagykövetsége az Egyesült Államokban)

11-ről 20 lejre nő a kórházban ápoltak napi élelem-ellátmányának pénzügyi kerete

Ezt Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be a sajtónak azt követően, hogy megbeszélést folytatott Nicolae Ciucă miniszterelnökkel. A politikus hozzátette, hogy az egészségügyi miniszter már tárgyalt a kérdésről a pénzügyminiszterrel és az intézkedés legkésőbb a jövő héten életbe lép. Ez egy sürgősségi lépés volt, amelyet az élelmiszerek drágulása tett szükségessé – mondta Ciolacu, aki hozzátette, hogy a kormány előkészítette megoldásait az építőanyag-árak gyors növekedése miatt pillanatnyilag megakadt beruházások újraindítására és ezeket az intézkedéseket is rövidesen nyilvánosságra hozzák. (Radio România Actualităţi)

Az alkalmazottak és a nyugdíjasok közötti arányról tett közzé adatokat az Országos Statisztikai Intézet (INS)

2021-ben 49.000-el csökkent a nyugdíjasok átlagos száma, így jelenleg kevéssel több mint öt millió nyugdíjast tartanak nyílván. AZ INS mai jelentése szerint az alkalmazottak és nyugdíjasok aránya 9 a 10-hez, azaz 10 kereső tart el kilenc nyugdíjast. Az arány azonban jelentős eltéréseket mutat. Így például Ilfov megyében négy nyugdíjas jut 10 alkalmazottra, míg Teleorman megyében 16. Egy havi nyugdíj átlagos értéke 1602 lej. (RADOR Hírügynökség)

Tovább csökken az új koronavírus-fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 3583 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, 693-mal kevesebbet, mint tegnap, több mint 33 ezer teszt elvégzése nyomán.

A legutóbbi közlés óta 36 halálos áldozatot jelentettek. Jelenleg kórházban ápolnak 2587 személyt, 115-tel kevesebbet, mint kedden. Intenzív terápiát igényel 395 személy, hárommal kevesebb, mint előző nap. A kórházi kezelésre szorulók közül 175 kiskorú, közülük egyet intenzív osztályon ápolnak. (Bukaresti Rádió)

Új idős-otthonok épülnek

Szerdai ülésén a kormány 161 millió lejes keretet hagy jóvá az időseknek szociális szolgáltatásokat nyújtó központok létrehozására – tájékoztatott Nicolae Ciucă miniszterelnök az ülés elején.

Hozzátette: a társadalmi befogadásra orientált szemléletről és a szegénység csökkentéséről szóló 2022-2027-es stratégiát is jóváhagyják.

A miniszterelnök szerint a célkitűzés az, hogy 2027-ig legalább 7 százalékkal csökkenjen a szegénység vagy társadalmi kirekesztés által fenyegetett emberek száma. (Kolozsvári Rádió)

Székely Ervin, RADOR