2015. január 8

„Románia határozottan elitéli a szólásszabadság ellen irányuló terrorizmust és minden erőszakos cselekedetet”

Charlie Hebdo hetilap párizsi székháza ellen szerdán elkövetett terrortámadás nyomán a bukaresti hatóságok részvétüzenetet intéztek a francia kormányhoz és néphez, amelyben kihangsúlyozták: „Románia határozottan elitéli a szólásszabadság ellen irányuló terrorizmust és minden erőszakos cselekedetet”. Klaus Iohannis államfő, Victor Ponta miniszterelnök és más magas rangú személyek csütörtökön beirták nevüket Franciaország bukaresti nagykövetségen megnyitott részvétnyilvánitó füzetbe. Hasonlóképpen nyilvánitott részvétet Ovidiu Miculescu, a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója is. Mint megjegyezte: Ezáltal kifejezésre juttatta támogatását  a francia újságiró-kollégákkal szemben, illetve részvétét az áldozatok családtagjainak. A párizsi vérengzés után rövid időre az újságirók világszerte kifejezték  szolidaritásukat a közösségi oldalakon „Én vagyok Charlie” szlogénnel inditott kampány révén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

François Saint-Paul, Franciaország bukaresti nagykövete köszönetet mondott Romániának a részvétüzenetekért

François Saint-Paul, Franciaország bukaresti nagykövet köszönetet mondott Romániának a részvétüzenetekértés és szolidaritásért, amelyet a  „Charlie Hebdo” szatirikus lap székháza ellen szerdán elkövetett gyilkos merénylet után nyilvánitott ki. „A részvétüzenetek tanubizonysága annak, hogy Franciaország és Románia közös demokratikus értékeket oszt, mint amilyen a szólás- és sajtószabadság.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

Újabb Iohannis-Ponta találkozóra került sor

Klaus Iohannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök megbeszéléseket folytatott a védelmi minisztérium költségvetéséről és az európai alapok lehivásáról. A felek elemezték a kormány által tett eljárásokat  a külföldi  hitelkölcsönző pénzitézetek mellett a költségvetési hiány növelése érdekében. Victor Ponta miniszterelnök reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság hozzájárul a román védelmi költségvetés további 0,3 százalékos GDP-arányos növeléséhez. A Cotroceni palotában az államfő kezdeményezésére sorra került találkozón jelen volt a védelmi-, pénzügyi- és az európai alapok kezeléséért felelős miniszter, valamint két elnöki tanácsos.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

Az Európai Bizottság Rigában indítja útnak a 2015-ös civil párbeszédek sorozatát

Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a civil párbeszédek újabb sorozata lehetőséget teremt Európaszerte, hogy az emberek közvetlen párbeszédet folytassanak az Európai Bizottság tagjaival.A csütörtökön, Rigában sorra került első eszmecserén részt vesz Corina Creţu európai biztos, az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans, illetve alelnöke, Valdis Dombrovskis.A biztosok Európa és a balti-tengeri régió szempontjából lényeges témákról folytatnak vitát, például a munkahelyteremtésről, a gazdasági növekedésről, az új uniós beruházási tervről, a költségvetési felelősségről, a strukturális reformokról és a szociális párbeszédről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

Rozalia Gănciulescu