2018. január 19

Ma eléri a rossz idő az ország északi, észak-nyugati részét

Havazás, illetve hóviharok miatt a meteorológusok tizenkét megyére kiterjedő sárga színű színjelzésű riasztást rendeltek el. Az érintett megyék: Máramaros, Szatmár, beszterce-Naszód, Suceava, Neamţ, Maros, hargita, Bihar, Kolozs, Fehér, Hunyad és Arad. A riasztás ma 15 óráig van érvényben. Az érintett területeken hóesésre, havas-esőre valamint a szél felerősödésére lehet számítani.

Négy Hargita megyei község hat falujában – Csíkszentmártonban, Kászonimpéren, Kászonjakabfalván, Csíkmindszenten, Hosszúaszóban és Parajdon – szerdán megszakadt az áramellátás mivel a rendkívül nedves hó súlya alatt letörtek a fák ágai és rázuhantak a vezetékekre. Az említett falvakban összes 1749 háztartás maradt áram nélkül. (Rador, Hírügynökség, Maszol.ro)

Románia csekély haladást ért el a törvényhozókat, a bírákat és az ügyészeket érintő korrupció megelőzése terén, az e tekintetben megfogalmazott ajánlások közül mindössze kettőt valósított meg maradéktalanul

Egyebek közt ez derül ki abból a jelentésből, amelyet csütörtökön tett közzé az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO). A dokumentum emlékeztet, hogy a GRECO 13 ajánlást fogalmazott meg egy 2016-os felmérésben. Ezek közül kettőt kielégítő módon, négyet csak részben, hetet pedig egyáltalán nem valósított meg az ország – állítják. A GRECO csütörtöki jelentése jelentős kezdeményezésként értékeli, hogy a parlament elfogadta 2017 októberében a képviselők és szenátorok magatartási kódexét. Az ebben fellelhető túl általános megfogalmazások, illetve az alkalmazási szabályok hiányosságai miatt azonban úgy véli, hogy e törvényi keret nem kielégítő, áll a dokumentumban. (Rador Hírügynökség)

Adómentesség a számítógépes programozóknak

Azok a középfokú végzettséggel rendelkező számítógépes programozók, akik valamilyen felsőfokú tanintézetben folytatják tanulmányaikat február elsejétől adómentességet élveznek. Ezt az intézkedést a Távközlési Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Munkaügyi Minisztérium és a Közoktatási Minisztérium által kibocsátott közös rendelet írja elő. Az új szabályozás révén mintegy 15.000 munkavállaló részesül adómentességben. A rendelkezés szerepel a kormányprogramban, célja pedig az, hogy hozzájáruljon az informatikai ágazat fejlesztéséhez azért, hogy az a GDP-nek legalább a 10%-át tegye ki.

Tovább csökkent a lej euróhoz viszonyított árfolyama

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a lej az euróhoz képest, ezen a héten már második alkalommal. A Román Nemzeti Bank (BNR) által pénteken közölt árfolyam szerint egy euró 4,6614 lejbe került. (Radio România Actualităţi)

Lemondott tisztségéről Marius Nica

Az európai alapokért felelős miniszter sajtónyilatkozatban közölte, hogy lemond három havi mandátum után a megbízatásáról. Marius Nicát a Szociáldemokrata Párton belül úgy ismerték, mint Mihai Tudose, volt miniszterelnök támogatóját.

24 órásra bővül a Marosvásárhelyi Rádió műsora a Román Rádiótársaság igazgatótanácsának csütörtöki döntésének értelmében.

A változás március 2-án, a rádióadó 60. évfordulóján lép életbe. A Marosvásárhelyi Rádió internetes oldalán közölt hír szerint az érvényben lévő magyar és német nyelvű műsorstruktúra nem változik, a 106,8-as és a 96-os ultrarövidhullámú frekvenciákon éjféltől hajnali 6 óráig saját tartalmat, főként zenei műsort, illetve különböző tematikus műsorok ismétlését sugározza majd a rádió. Az említett idősávban eddig a Román Rádiótársaság kulturális csatornája, a Radio Romania Cultural volt hallható, amit március 2-tól a 104,9-es és a 98,4-es ultrarövidhullámú frekvenciákon követhetnek a hallgatók. A Marosvásárhelyi Rádió műsorrácsa 2013-ban, szintén március másodikán, a rádió 55. születésnapján bővült napi 7 órásról 16 órásra, majd 2017 márciusában újabb két órával egészült ki. (Radio Târgu Mureş)

Ervin Szekely