2016. május 24

Dacian Cioloş miniszterelnök  amerikai látogatása

Dacian Cioloş miniszterelnök és a kiséretében levő kormánytagok három napos amerikai látogatásuk első szakaszaként Detroit-ba utaztak, ahol a Ford Motor amerikai multinacionális vállalat elnök-vezérigazgatójával együtt megtekintették a Ford Kutató és Innovációs Központot. Mint Dacian Cioloş elmondta, pozitiv megbeszéléseket folytatott a Ford vállalat vezetőségével. „Meggyőződésem, hogy Romániában lehetőség van arra, hogy a Ford Motor társaság további befektetéseket végezzen a jövőben is. Reméljük, hogy sikerül meggyőznünk a Ford vállalat vezetőségét, hogy Romániában ne csak a termelés, hanem a kutatás és fejlesztés terén is invesztiáljanak, hiszen szakképzett humán forrással rendelkezünk”, nyilatkozta a román kormányfő a Mark Fields elnökkel folytatott megbeszélések után. Dacian Cioloş miniszterelnök Detroitból Washingtonba utazott, ahol kedden Joe Biden amerikai alelnökkel folytat megbeszéléseket. Látogatásának programjában szerepel az amerikai mezőgazdasági, kereskedelmi és energiaügyi miniszterekkel való találkozó is, akiket a körmányfő tájékoztat a romániai üzleti és fejlesztési lehetőségekről. A román közszolgálati rádió kiküldött munkatársának tudósitása szerint Dacian Cioloş kerekasztal megbeszélésen vesz részt az amerikai adminisztráció volt magas rangú tisztségviselőivel, valamint az üzleti szféra egyes vezetőivel, és találkozik a Washington környékén élő román közösség tagjaival. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Bűnvádi eljárást indított a DNA Călin Popescu Tăriceanu ellen

Hamis tanúzás és bűnelkövető pártolása miatt bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke ellen. A DNA honlapján közzétett közlemény szerint Tăriceanut Paul herceg visszaszolgáltatási ügyében idézték be, mivel arra utaló jeleket találtak, hogy tudhatott az ügyben érintett bűnözői csoport működéséről. A szenátus elnökét eskü alatt hallgatták ki április 15-én, amikor is a DNA szerint valótlan állításokat tett. A DNA szerint Tăriceanu hazudott, amikor azt állította, hogy nem tudott arról, hogy Paul herceg örökségét az ügyben további vádlottak megvásárolták, illetve hogy soha nem találkozott ezekkel a személyekkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Napirenden a hivatali visszaéléssel való vádolás

Az alkotmánybiróság kedden vitatja meg, hogy a hivatali visszaéléssel való vádolás megszegi-e vagy nem az alkotmányos előirásokat. „Európa szintjén jelenleg már csak 12 országban szabnak ki börtönbűntetést a hivatali visszaélés miatt”, mondotta Augustin Zegrean, az alkotmánybiróság elnöke. Az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi nemrég arról beszélt, hogy 2004-től mostanig több ezer személyt vizsgáltak ki és állitottak biróság elé a hatalmi visszaélés vádjával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Megbűntették az adóhivatalt a szégyenlista közlése miatt

Az adatvédelmi hatóság 16 ezer lejjel bűntette az adóhivatalt (ANAF) az állammal szemben felhalmozott adosságaikat ki nem fizető személyek nevének nyilvánosságra hozása miatt. Az adatvédelmi hatóság szerint az ANAF megszegte a törvényes előirást, miszerint az érintetteket előzetesen tájékoztatnia kellett volna személyes adataik ez irányú felhasználásáról. Mi több, az ANAF az adatokat nem saját honlapján, hanem egy más honlapon hozta nyilvánosságra. A közzétett lista több mint 180 ezer személy nevét tartalmazza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Andrei Demeny