2016. szeptember 22

Liviu Dragnea ismertette pártja kormányzati programját

Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető csötörtökön ismertette a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányzati programját, a decemberi parlamenti választásokon aratandó győzelem perpesktivájában. Dragnea kifejtette: Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alapot tervez létrehozni a romániai középosztály fejlesztésére. A PSD-elnök nyilatkozata a párt végrehajtó bizottságának ülése végén hangzott el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

Vasile Dîncu: A szeizmológiailag kockázatos 607 épület közül csak 26-ot konszolidáltak a fejlesztési minisztérium programja révén

Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes szerint az utóbbi 15 évben, a fejlesztési minisztérium programja révén a  szeizmológiailag kockázatos 607 épület közül csak 26-ot konszolidáltak. A tervek szerint az idén további 80 épületet reabilitálnak és erre 25 millió lejt különitettek el. A miniszterelnök-helyettes csürtökön beszámolt arról, hogy Románia mennyire felkészült egy nagyobb földrengésre, és mint elmondta, a hatóságok képesek kezelni egy ilyen helyzetet. A földrengésveszélynek kitett házak konszolidálásáért módositani kell a törvényt, fűzte hozzá, megjegyezve, hogy országos szinten nemsokára felleltározzák a lakhatási szükségletet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

A liberálisok az Oprea ügyében történt szenátusi szavazás megismétlését kérik

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes ügyében a szenátusban leadott szavazat megismétlését kéri hétfőn. Mint ismeretes, a szenátus nem hagyta jóvá a bűnvádi eljárás megkezdését Gabriel Oprea ellen, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. A liberálisok Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök beleegyezését kérték e javaslatba, megjegyezve, hogy ellenkező esetben nyilvánvaló lesz, hogy Gabriel Oprea a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltlistáján indul egy újabb mandátumért, hogy ezáltal megörizhesse parlamenti mentelmi jogát. Liviu Dragnea kijelentette, hogy a plénumon nem akadályozza meg az eljárást. Másrészt, egyik közösségi oldalon Gabriel Oprea azt irta, hogy a szenátusi szavazás megismétlését szorgalmazza. Mint ismeretes, a Korrupcióellenes Ügynökség kérését 73 szenátor utasitotta el, 45-ön voksoltak igennel, 6 szavazatot pedig semmissé nyilvánítottak. A szavazás titkos volt, a szabályzatnak megfelelően golyókat használtak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

A képviselők elutasitották Románia megbirságolását minden egyes menekültért

A képviselőház európai ügyekért felelős bizottsága elutasitotta az Európai Bizottság ama javaslatát, mely szerint az uniós tagállamokat 250 ezer euróval bűntessék minden egyes be nem fogadott vagy elutasitott bevándorlóért. Ana Birchal bizottsági elnök kijelentette: Azt tapasztalták, hogy az a mechanizmus, amelyet az uniós migrációs válság tényleges kezelésének szavatolásával biztak meg – nem megfelelő erre, „megszegi az arányossági elvet és a problémát érdemben nem oldja meg”. „Nem világos, hogy miből állt össze a 250 ezer euró, hiszen egy bevándorló befogadásáért az UE kevesebb, mint 10 ezer eurót folyósit”, hangsúlyozta Ana Birchal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

Hatósági felügyelet alá helyezték Elena Udreat és Ioana Băsescut

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatósági felügyelet alá helyezte csütörtökön Ioana Băsescu közjegyzőt – Traian Băsescu volt államfő lányát – és Elena Udrea parlamenti képviselőt, volt turisztikai minisztert. A DNA hivatali visszaélésre és pénzmosásra való felbujtással gyanúsítja Băsescu nagyobbik lányát, illetve többrendbeli pénzmosással Elena Udreát. Az ügyben további négy gyanúsított ellen rendeltek el hatósági felügyeletet. A vádhatóság szerint az államfő kampánystábjának tagjaként Udrea irányította a vállalkozóktól begyűjtött, fiktív szolgáltatásokra kifizetett illegális kampánypénzek mozgását, Ioana Băsescu pedig befolyását felhasználva egy állami cég vezérigazgatóját próbálta rávenni arra, hogy bizonyos összeggel járuljon a kampányhoz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)