2016. november 17

A Cioloş-kabinet egy éves kormányzásának mérlege

A Dacian Cioloş miniszterelnök csütörtökön ismertette a kormányzás átvételének első évfordulójára készitett mérleget. Amint a kormányfő megjegyezte, egy év alatt kormányának sikerült leszoritania a bürokráciát. „Nem lehet egy év alatt forradalmi változásokat bevezetni Romániában, de néhány reformot mégis sikerült elinditani, például az egészségügy és az oktatás terén. Ami a közigazgatási reformot illeti, a politikai pártok nem tanusitottak nagy kedvet ahhoz, hogy támogassanak egy törvénytervezetet”, fűzte hozzá a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Az államfő kihirdette az élelmiszerpazarlás csökkentésére hivatott törvényt

Klaus Iohannis  államfő kihirdette az élelmiszerpazarlás csökkentésére hivatott törvényt, amely előirányozza a szavatossági idő lejárásához közeledő, még fogyasztható élelmiszerek  jótékonysági adományozását, azaz a leginkább rászorulókhoz való eljuttatását. A jogszabály szerint megbűntetik azokat, akik megszegik a törvényes előirást. A  törvény alkalmazásához a kormánynak ki kell dolgoznia a metodológiai normákat. Az élelmiszerek adományozása valamely kereskedelmi társaság és az alapitványok között megkötött adományozási szerződések alapján vagy szponzorálások formájában történik. Az élelmiszerpazarlás csökkentésére hivatott törvény 1.000-10.000 lejes pénzbirságot is előirányoz azok esetében, akik megszegig a jogszabályt, amely a Hivatalos Közlönyben való közlésétől számitva hat hónapon belül lép hatályba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Dohányzásmentes Nemzeti Nap

Romániában november 17-ét a Dohányzásmentes Nemzeti Nappá nyilvánitották. Az orvosok és egyes civilszervezetek képviselői már 14.-ik esztendeje, hogy minden évben következetesen különböző rendezvényeken hivják fel a figyelmet a dohányzás káros hatására. A bukaresti „Marius  Nasta” Pulmonológiai Intézet és a Román Tüdógyógyász Társaság közös sajtóértekezleten állitja ismételten a figyelem középpontjába az egészséges élet fontosságát, az aktiv és passziv dohányzás káros hatásait a szervezetre. A legutóbbi európai tanulmány szerint a 15-16 életkorú romániai fiataloknak a fele legkevesebb egyszer cigizett az életükben, 30%-a az utóbbi 30 nap alatt dohányzott, mig több mint 20%-a 13 évesen vagy talán még fiatalabbul szivta el az első szál cigarettát. Világviszonylatban a megbetegedések egyik oka a dohányzás, melynek következtében évente mintegy hat millió ember vesziti életét, s ezek közül 600 ezer a passziv dohányzás áldozata.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

A Román Turisztikai Ügynökség a garanciaalap növelését szorgalmazza

Az európai uniós szabály értelmében – amelyet 2018-tól kell gyakorlatba ültetni – a Román Turisztikai Ügynökség (ANAT) a garanciaalap növelését kérte a kormánytól a turisztikai irodák számára.Dan Goicea, az ANAT Bukarest és Ilfov megye regionális tanácsának elnöke kijelentette: „Európa szintjén az emlitett uniós irányelvet még nem alkalmazták. Köztünk és a többi, nyugat-európai ország között a különbség az, hogy a turisztikai-csomagok nagyobb garanciába részesülnek, de a fedezet ott sem 100%-os. Az új uniós szabály a turisztikai-csomagok 100%-os garanciáját irányoz elő. Romániában még mindig a15 évvel ezelőtt kibocsátott dokumentum szabályozza a turisztikai garanciát”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Rozalia Ganciulescu