2016. november 18

Dacian Cioloş miniszterelnök ismertette a hátrányos helyzetű térségek támogatására hivatott országos programot

Dacian Cioloş miniszterelnök pénteken, Jászvásáron ismertette a hátrányos helyzetű térségek támogatására hivatott országos programot. Igy, az Erdélyi-érchegységben található Verespatakot, a Zsil-völgyét, és több, Vaslui és Iaşi megyei települést támogatnak a fejlesztési programok kidolgozásában, amelyek uniós finanszorizásba részesülhetnek, magyarázta a miniszterelnök. A hátrányos helyzetű térségeket támogató, műszaki segélynyújtást szolgáló kormányhivatalt Vaslui megyében nyitják meg, amely elsősorban a térség infrastruktúrális fejlődését előmozditó projektek kidolgozását segiti. Másrészt, több mint 150 tiltakozó fogadta a kormányfőt, aki a Prefektúra székházában Iaşi és Vaslui megyei helyi hatóságokkal találkozott. A tanügyi alkalmazottak elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy Jászvásáron nem tartották tiszteletbe a tanügyi törvény előirásait, mondotta Laviniu Lacustă szakszervezeti vezető. A nehézgépgyártó üzem dolgozóinak szakszervezeti képviselője, Adrian Flrondor, szerint, több mint 400 alkalmazott fizetését 2012-től nem fizették ki. „Nem akarunk semmi mást, mint a gyárban keményen megdolgozott béreink kifizetését”, fűzte hozzá a szakszervezeti vezető. A miniszterelnököt jászvásári útjára Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes, a munkaügyi- és az európai alapokért felelős miniszterek kisérték el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

A Gyermeki Jogok Világnapja

Az ENSZ a Gyermekjogi Egyezményt 1989. november 20-án fogadta el és azóta e napot a Gyermeki Jogok Világnapjaként tartjuk számon. Ez alkalommal az UNICEF és a Diáktanács képviselői felmérést végeztek, amelyból kiderült, hogy a gyermekek, a diákok elsődleges fontosságunak tartják az oktatáshoz és az egészségügyi szolgáltatások való hozzáférést, valamint az erőszak és visszaélések ellen nyújtott védelmet. A szakertők közölték, hogy országos stratégiát dolgoznak ki, amelybe bevonják a diákokat is, olyan közpolitikák kidolgozása érdekében, amelyek befolyásolják életüket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

Románia a II.-ik helyen szerepel az EU-ban, ami az antibiotikum-fogyasztást illeti

Románia – Görögország után – a II.-ik helyen szerepel az Európai Unióban, ami az ezer főre számitott átlagos antibiotikum-fogyasztást illeti. Naponta mintegy 600 ezer romániai páciens részesül antibiotikumos kezelésbe, derült ki a Betegségmegelőző és Ellenörző Európai Központ legutóbbi jelentéséből. Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke felhivta a figyelmet arra, hogy az antibiotikumok ésszerőtlen használata – főleg most a téli szezonban a virusos légzési problémák kezelésre – nem javitja a páciens egészségi állapotát, nem csökkenti a betegség időtartamát, mit több, kedvezőtlen hatást válthat ki, mivel elősegitheti az ellenálló baktériumok kifejlődését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

Románia és Izrael „kitűnő kapcsolatokat ápol”

Lazăr Comănescu külügyminisztert Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fogadta, és találkozott az izraeli kormány több tagjával, illetve parlamenti képviselőkkel. Lazăr Comănescu az izraeli miniszterelnökkel megvitatta a harmadik román-izraeli közös kormányülés mielőbbi megszervezésének lehetőségét és ismételten megerősitette, hogy Románia támogatja a kapcsolatok megerősitését Izrael és az EU között. A megbeszéléseken a román külügyminiszter úgy értékelte, hogy Románia és Izrael „kitűnő kapcsolatokat ápol”. „A látogatás a két ország között fenntartott dialógus részét képezi. Egyébként második alkalommal látogatok Izraelbe”, nyiltakozta Lazăr Comănescu a román közszolgálati rádió helyi tudósitójának.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.18

Rozalia Gănciulescu – Agenţia de Presă RADOR