2016. november 23

A kormány jóváhagyta a második idei költségvetési kiigazitást

A kormány szerdán jóváhagyta a második idei költségvetési kiigazitást. Anca Dragu pénzügyminiszter szerint pozitiv kiigazitásra került sor, ami azt tükrözi, hogy a közpénzeket hatékonyan kezelték, valamint azt, hogy a román gazdasági helyzet kedvezően alakult az első és a második félévben, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.23)

Minivakáció a közalkalmazottaknak

A szerdai kormányülésen elhatározták, hogy december 2-a, péntek is munkaszüneti nap lesz a közszférában dolgozók számára, tekintettel arra, hogy november 30-a – Szent András napja – és december 1-e – Románia nemzeti ünnepe – hivatalosan munkaszüneti napok. A kormányhatározat szerint a pénteki munkanapot december 17-én kell majd bepótolni. A kormányhatározat nem érvényes azon birók, illetve más birósági alkalmazottak esetében, akiknek december 2-ra kitűzött tárgyalásokon kell résztvenniük.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Nem oldhatóak meg a Sanitas szakszevezet tagjainak követelései a jövő évi költségvetés megállapitása előtt

A törvény értelmében nem kerülhet sor az egészségügyi kollektiv munkaszerződés aláirásával kapcsolatos tárgyalásokra a jövő évi költségvetés megállapitása előtt, közölte Vlad Voiculescu tárcavezető. A Sanista Szakszervezeti Szövetség 150 tagja kedden sztrájkőrséget állt az egészségügyi minisztérium székhza előtt, magasabb jövedelmeket és jobb munaka körülményeket követelve. A tárcavezető megbeszélést folytatott a szakszervezeti vezetőkkel, akik nem kaptak kielégitő választ a minisztertől és kijelentették, hogy folytatják tiltakozó akciójukat követeléseik megoldásáig. Ugyancsak kedden több megyéből mintegy ezer rendőr tiltakozott Bukarestben, a nyugdijkorhatár csökkentését követelve. Dragoş Pâslaru munkaügyi miniszter biztositotta a tiltakozókat, hogy helyzetüket elemzésnek vetik alá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Izraeli újságirók látogatnak Romániába

A szerda este dokumentációs látogatásra Romániába induló 12 izraeli újságiró a romániai turisztikai ügynökségek képviselőivel találkozott Andreea Păstârnac romániai nagykövet izraeli székhelyén. Az újságirók látogatásának célja, az izraeli turisztikai célpontok reklámozása a közelgő téli ünnepek alkalmából. A román közszolgálati rádió helyi tudósitója szerint első alkalommal szerveztek Izraelben ilyen jellegű akciót a román külügyminisztérium, a romániai Országos Turisztikai Ügynökség és az Országos Túraszervezők Ügynökségének közreműködésével. Megjegyzendő, hogy az utóbbi években jelentősen növekedett a Romániába látogató izraeli turisták száma. A találkozón részt vett  – a fontosabb izraeli lapok újságiróin kivül – Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő személyes orvosa is,  dr. Zvika Berkovits, aki elkiséri romániai dokumentációs útjára a 12 izraeli újságirót.”Sokan el sem tudják képzelni, hogy mennyire szép Románia, mennyire nagyszerűek, mennyire vendégszeretőek az emberek. Romániában sok olyan szép hely van, amely sehol a világon nem található meg, ilyen például a Duna-delta. Minden szép Romániában”, mondotta az újságiróknak  dr. Zvika Berkovits. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Rozalia Gănciulescu