2017. február 15

Liviu Dragnea: Nem tervezünk dij- és adóemelést

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője a román közszolgálati rádiónak nyilatkozva, kihangsúlyozta, hogy nem terveznek dij- és adóemelést.”Mi több, a 102 dij eltörlése után más dijak megszüntetésére is gondolunk. Sok olyan dij van, amelyet a lakósság fizet, de az igy behajtott összeget semmire nem forditják”, mondotta Dragnea, hozzáfűzve, hogy az 5,2%-os gazdasági növekedési előrejelzés  – amelyre az idei költségvetést alapozták – fenntartásáért adókönnyitési intézkedéseket hoznak és befektetéseket végeznek a kormány által meghirdetett területeken.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

2017 december 1-től a román és bolgár állampolgárok vizum nélkül utazhatnak Kanadába

Az Európai Parlament szerdai, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a Kanadával kötött európai uniós szabadkereskedelmi egyezményt. E kedvező szavazat révén az egyezmény jelentős része nemsokára hatályba lép, de csak ideiglenesen, mivel a dokumentumot ratifikálnia kell az Európai Unió valamennyi nemzeti és regionális parlamentjének. Az egyezmény elfogadása megnyitja az utat a román és bolgár állampolgárok előtt is, akik 2017. december 1-től vizum nélkül utazhatnak Kanadába, a vizummentesség lévén a bukaresti és a szófiai hatóságoknak kitűzött feltétel az egyezmény ratifikálására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Az EB bepereli Romániát, mivel nem zárt be, illetve nem rehabilitált 68 illegálisan működö hulladéklerakatot

Az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy bepereli Romániát, mivel nem zárt be, illetve nem rehabilitált 68 illegálisan működö hulladéklerakatot, amelyek komoly kockázatot jelentenek a lakósság egészségére és a környezetre nézve. Romániának az emlitett hulladéklerakatokat 2016 decemberéig kellett volna bezárnia vagy rehabilitálnia.E folyamat felgyorsitása érdekében az Európai Bizottság a román hatóságokat az Európai Unió Birósága elé állitja. Az Európai Bizottság közleménye szerint hasonló intézkedést alkalmaznak további hat ország: Bulgária, Ciprus, Spanyolország, Olaszország, Szlovénia és Szlovákia esetében is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

A tavaly háromszorosára nőtt az üdülési csekkel vásárolt turisztikai szolgáltatások értéke

A tavaly több mint háromszorosára, 10 millió euróra  nőtt az üdülési csekkel vásárolt turisztikai szolgáltatások értéke Romániában,  közölte szerdán a Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesülete (ANAT).  Adrian Voican, az ANAT első alelnöke elmondta, tavaly 1,1 millió üdülési csekket kaptak a román dolgozók, ez 2015-höz képest több mint háromszoros, 2014-hez mérten pedig csaknem hatszoros a növekedés. Tavaly 15 százalékkal nőtt a román belföldi turizmus, aminek fő hajtóereje az üdülési csekk volt, fűzte hozzú Adrian Voican. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

A Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesülete az áfa 9%-ra való leszoritását kéri

A Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesülete (ANAT) a hozzáadottérték-adó (TVA) 9%-ra való leszoritását kéri az utazási ügynökségek számára. Adrian Voican ANAT-alelnök szerinta a 19%-os TVA fenntartása nem ésszerű döntés. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Rozalia Ganciulescu