2018. május 11

A TAROM két új repülőgép üzembe-helyezésével kezdi a nyári szezont

A román légitársaság flottája két darab Boeing 737-800 Next Generation típusú repülőgéppel gazdagodott, amelyek júniustól már a menetrendszerű légi-járatok valameikén közlekednek majd. A vállalat tájékoztatása szerint az új repülőgépek 160 utast képesek elszállítani legtöbb 2300 tengeri mérföld távolságra. Románia egyesülésének 100-ik évfordulója tiszteletére a TAROM két olyan személyiségről nevezte el az új repülőgépeket, akik hozzájárultak az unionista gondolat megvalósításához, nevezetesen Mihai Viteazulról és Alexandru Ioan Cuza-ról. (Rador Hírügynökség)

Románia immár tizedik alkalommal vesz részt a Torinói Nemzetközi Könyvvásáron

A rendezvény ma kezdődik és május 14-ig tart. Románia standjának a grafikája az első világháború lezárásának és Románia egyesülésének 100 éves évfordulóját idézi. Akárcsak a korábbi években a stand kialakításával a Velencei Román Kulturális és Humán Tudományok Kutatóintézete foglalkozott. Erről Aurora Firţa Marin, az intézet projektfelelőse tájékoztatta a román közszolgálati rádiót, amelyik médiapartnere az eseménynek. (Radio România Actualităţi)

Tegnap több ezer, az ország valamennyi megyéjéből és Moldova Köztársaságból érkező meghívott részvételével tartották meg a fővárosi Erzsébet Palotában a Királyság Napi hagyományos kerti partit

„Ez az első Mihály király nélkül megtartott Május 10, de tovább kell mennünk” – mondta őfelsége Margareta koronaőr. Mint a korábbi években is, a királyi család 17.00 órakor megjelent a palota erkélyén, majd lementek beszélgetni a meghívottakkal. Ezer léggömböt engedtek a levegőbe. A meghívottak soraiban jelen voltak a helyi falusi és városi közösségek képviselői, állami közméltóságok, a helyhatósági, a civil társadalom, a gazdasági szféra, tanárok, diákok, a hadsereg, az egyház képviselői, valamint Romániába akkreditált diplomaták. Ugyancsak tegnap a Katonai Műszaki Akadémia felvette az „I Ferdinánd” tiszteletbeli nevet, ma pedig – a hagyományoknak megfelelően – a Román Rádió koncerttermében a rádió szimfonikus zenekarának közreműködésével kerül sor a Királyi Koncertre. (Rador Hírügynökség)

Liviu Dragnea nyilatkozott az Associated Press Hírügynökségnek (AP)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével készült interjút több amerikai kiadvány és tévé csatorna is átvette. A politikus szerint a korrupcióellenes ügyosztály túl messzire ment Romániában és az országnak fokozatosan meg kell találnia a korrupcióellenes harc korrekt, törvényes és alkotmányos kereteit. Liviu Dragnea – akit az AP Románia legerősebb politikusának nevezett – elmondta, hogy volt egy olyan időszak is, amikor bárki került hatalomra, nem indítottak nyomozást, vagy kivizsgálást ellene. „Azonban most átestünk a másik végletbe, amelyben a politikai elit valamennyi tagját bűnügyi eljárások alá vonják, vagy vádat emelnek ellenük” – mondta a PSD elnöke abban az interjúban, amelyet első alkalommal adott külföldi sajtóorgánumnak, azt követően, hogy pártja 2016-ban megnyerte a választásokat. Külpolitikai kérdésekről szólva Dragnea kijelentette, hogy támogatja Donald Trump azon döntését, hogy visszaállította az Irán elleni szankciókat, tekintettel arra, hogy – véleménye szerint – az Egyesült Államok nem mondta volna fel az atomalkut, ha nem lettek volna nagyon komoly információi. (Rador Hírügynökség)

Mindazok, akik pénzt adományoztak a román államnak azért, hogy Constantin Brâncuşi művét, a „Cuminţenia Pământului” nevű szobrot megvásárolja, vissza fogják kapni adományaikat

Egy a tegnapi kormányülésen elfogadott határozattal a kormány módosította a törvénykezést, lehetővé téve az adomány-gyűjtésből származó pénz visszatérítését, miután a két évvel ezelőtti kezdeményezés meghiúsult. Mindazoknak, akik banki átutalás, fizetési utalvány vagy internetes pénzküldő szolgáltatás révén intézték adományaik eljuttatását, semmit nem kell tenniük, az általuk folyósított összegeket visszautalják a bankszámláikra. Ezzel szemben a névtelenül adományozóknak szeptember végéig kérvényezniük kell pénzük megtérítését. Az SMS-ben támogatást küldőknek a telefonszámlára küldik vissza adományaikat. Azok, akik nem igénylik vissza adományaikat, ezen szándékukat június 30-ig jelezniük kell a Művelődési Minisztériumnak (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador