2018. augusztus 29

Klaus Iohannis mielőbbi intézkedéseket sürget az afrikai sertéspestis további terjedésének megállitására

Klaus Iohannis államelnök intézkedések mielőbbi meghozását kérte a kormánytól a fertőzött gócpontok számának csökkentésére és a gazdák mielőbbi kártéritésére.Az államelnök szerint a válságos helyzet rossz kezelése miatt a hazai termelők a csőd szélére jutottak, mig a sertéspestis okozta károk jelentős veszteséget jelentenek a nemzetgazdaságra nézve.Ugyanakkor az ilyen és a hasonló helyzetekben szükséges megelőző normák és intézkedések késedelem nélküli alkalmazását szorgalmazta az államfő, tájékoztatott az Elnöki Hivatal közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.29)

A román hatóságok pénzügyi támogatást kértek az Európai Bizottságtól az afrikai sertéspestis hatásainak leküzdésére

A román hatóságok pénzügyi támogatást kértek az Európai Bizottságtól az afrikai sertéspestis hatásainak leküzdésére és megoldásokat várnak a külföldi szakemberektől a betegség elterjedésének leszoritására.Petre Daea mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy az afrikai sertéspestis mostanig ismeretlen betegség volt Romániában és ezért kérték azon államok tapasztalatainak átadását, amelyek már szembesültek ezzek a betegséggel.Mint hozzáfűzte, a megbetegedett állatok gazdáit kártéritésben részesitik, de mostanig a 1.600 kártéritést igénylő dossziéból mindössze 80-at sikerült megoldani.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.29)

Csaknem egymillió 300 ezer útlevelet bocsátottak ki az év első nyolc hónapjában

Csaknem egymillió 300 ezer útlevelet bocsátottak ki az év első nyolc hónapjában, ami 24%-al jelent többet az elmúlt esztendő azonos időszakához képest.Belügyi közlemény szerint főleg az egyszerű elektrónikus útlelevelekre volt nagy az igény, azaz 960 ezer állampolgár kérelmezte, 33%-al többen, mint a tavaly. Az útleveleket kibocsátó hivatal csúcsidőszakban, azaz júliusban és augusztusban meghosszabitott programmal működött, de szeptember 1-től visszaáll a megszokott programba, ami azt jelenti, hogy 8:30 és 16:30 óra között tart nyitva.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.29)

Románia népessége a tavaly több mint 120 ezer fővel csökkent

Románia népessége a tavaly több mint 120 ezer fővel csökkent a demográfiai hanyatlás és a kivándorlások miatt, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal által szerdán nyilvánosságra hozott adatok. A demográfiai adatokat kedvezőtlenül befolyásolja, hogy több mint 4 millió román állampolgár él külföldön, akiknek zöme az aktív lakossághoz tartozik, vagyis közöttük sokan vannak olyanok, akik a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályhoz tartoznak.Az ország népességéről szóló jelentésében a statisztikai hivatal rámutat: Romániában tavaly is fokozódott a lakosság elöregedése: míg a 15 év alattiak aránya (15,6 százalék) állandó maradt, a 65 év felettieké enyhén (0,4 százalékkal) emelkedett (18,2 százalékra). Romániának 2018. január elsején 19 millió 524 ezer lakosa volt, 120,7 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés nagyobb része a továbbra is alacsony természetes szaporulatnak tulajdonítható: az élve születések száma 71 ezerrel elmaradt a halálozásokéhoz képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.29)

Ma keződik Jászvásáron a román történészek országos kongresszusa

Ma keződik Jászvásáron a román történészek II.-ik országos kongresszusa, amelyet a Román Akadémia és a Történészek Országos Tanácsa kezdeményzésére az „Alexandru Ioan Cuza” Egyetem szervezett. A Román Akadémia elnöke, Ioan Aurel Pop akadémikus a román közszolgálati rádió tudósitójának elmondta, hogy a részvevők elemzik a történelem tanitási módszerét az iskolákban és a kutatás fontosságáról beszélnek. A kongresszus munkálatai az emlékév égisze alatt zajlanak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.29)

Szerdán kezdődik az Aranyszarvas Fesztivál Brassóban

Szerdán kezdődik az Aranyszarvas Fesztivál Brassóban, amelyet 18.-ik alkalommal rendeznek meg, kilenc évi kihagyás után. Az első könnyűzenei vetélkedőt 50 évvel ezelőtt szervezték meg és legutóbb 2009-ben adták át a díjat.A versenyzők csütörtök és péntek este, illetve a szombat esti gálaesten mérik össze tudásukat, tehetségüket. A 18 fellépő 14 országból származik, Romániából három versenyző indul, Ovidiu Anton, Dora Gaitanovici és Raluca Blejuşcă, mig Moldova Köztársaságot Lidia Isac képviseli.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.29)

Rozália Gănciulescu – RADOR