2018. december 14

Bizalmatlansági inditványt nyújtott be az ellenzék a kormány ellen
Bizalmatlansági inditványt nyújtott be az ellenzék a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen. A dokumentumot 163 parlamenti képviselő irta alá a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Menstük Meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) részéről. Az „Elég volt a Dăncila-Dragnea kormányból, Románia szégyene” elnevezésű bizalmatlansági inditvány aláirói szerint a kormány nem képes kormányozni az országot, mig az egymástkövető kormány-átalakitások bebizonyitották, hogy a kabinetben nem dolgoznak szakmailag jól felkészült emberek. A PNL, az USR és a PMP azt is megemliti, hogy a PSD-ALDE kormányzása alatt az infláció 5%-ra emelkedett, az életszinvonal romlott és nagyszámú fiatal próbál külföldön boldogulni. Florin Câţu liberális szenátor felhivásban arra kérte társait, hogy amennyiben tiszteletben tartják Európát és az európai értékeket, szavazzák meg a bizalmatlansági inditványt. Az ellenzéli dokumentumot valószinüleg a jövő héten vitatják meg és bocsátják szavazásra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 14.12)
Klaus Iohannis: A bizalmatlansági inditvány fontos próbatétel
Klaus Iohannis államelnök pénteken, Brüsszelben azt nyilatkozta, hogy a parlamentbe benyújtott bizalmatlansági inditvány fontos próbatétel az ellenzéknek és a kormánypártoknak egyaránt. „A bizalmatlansűgi inditvány a legfontosabb ellenzéki eszköz a kormány megbűntetésére. Szokatlan lenne, ha az ellenzék lemond erről, hiszen egy parlamenti ülésszak alatt joga van egyszer bizalmatlansági inditványt beterjeszteni. Megjegyzendő, hogy Klaus Iohannis Brüsszelben részt vesz az Európai Unió téli ülésszakán. Ez alkalommal a román államfő megbeszélést folytatott a finn és horvát miniszterelnökkel. Klaus Iohannis biztositotta az európai lidereket afelöl, hogy Románia felkészült arra, hogy az EU soros elnökségének betöltése alatt sikeresen helyt álljon az olyan kihivásokkal szemben, mint a Brexit, az EU többéves költségvetése vagy a migráció. Az Európai Tanács ülése alkalmat nyújt Klaus Iohannis államfőnek arra, hogy kétoldalú megbeszélést folytasson Theresa May brit miniszterelnökkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)
Románia megtagadta Kamil Demirkaya török újságíró kiadását Törökországnak
A bukaresti táblabíróság elutasította pénteken Kamil Demirkaya Bukarestben élő török újságíró kiadását Törökországnak, akit Ankara azzal gyanúsít, hogy Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának tagja. Kamil Demirkaya két éve ideiglenes iratokkal tartózkodik Romániában, ahol a Zaman Romania nevű kiadvány újságírója. Demirkayát múlt héten a török ügyészség kiadatási kérelme alapján előállította a román rendőrség. Kihallgatása során – mint utóbb beszámolt róla – azt kérte a román hatóságoktól, hogy ne adják ki Törökországnak, mert ott szerinte nem működik az igazságszolgáltatás, úgy véli, hazájában börtön és kínvallatás vár rá. A bukaresti táblabíróság úgy értékelte, hogy „nem teljesültek a kiadatási feltételek”, ezért elutasította a török hatóságok kérését. A döntés nem jogerős. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 14.12)
Októberben 3,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés 
Októberben 3,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérten – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet (INS). A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a csökkenés 4 százalék volt. Az idei első tíz hónapban az építőipari termelés 4,1 százalékkal csökkent, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a visszaesés 2,5 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az első tíz hónapban a csökkenést főleg az új építményeknél tapasztalt visszaesés idézte elő, ezek volumene 8 százalékkal volt kisebb. Ugyanakkor a felújításoknál 4,5 százalékos növekedést jegyeztek, a karbantartási munkálatok volumene 5,4 százalékkal nőtt. Az épületek típusa szerinti felbontásban az ipari létesítményeknél 7,9 százalékos volt a bővülés, ugyanakkor a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene 0,1 százalékkal csökkent, a lakóépületeknél 28 százalékos visszaesést jegyeztek fel. Tavaly egész évben a román építőipari termelés volumene 5,4 százalékkal csökkent 2016-hoz viszonyítva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 14.12)
Temesvár – 29 évvel ezelőtt, Románia városai közül elsőként szabadult fel a kommunizmus alól
Temesváron a napokban  egész sor eseményre kerül sor az 1989 decemberi forradalom kirobbanásának 29. évfordulója alkalmából. Az eseménysorozat péntek délután vette kezdetét a „Banatul” Filharmóniában, ahol képzőművészeti kiállitást és könyvbemutatót szerveztek, illetve versenyt hirdettek meg a „Román Forradalom legszemléltetőbb képzőművészeti alkotásai” cim alatt. Szombat estére a szervezők meghivták a temesváriakat, hogy vegyenek részt a Szabadság Menetelésén, valamint egy szimpóziumon, amelyen a forradalom kirobbanásához vezető első megmozdulásokról lesz szó. Vasárnap, a Helyi Tanács megtartja hagyományos, a mártir hősök emlékének szentelt ünnepi ülését. Hétfőn gyásznapot tartanak a decemberi forradalom hőseinek emlékére, mig december 20-án Temesvár – a kommunizmus alól felszabadult első város ünnepe lesz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 14.12)