2019. január 29

A Pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozza az idei költségvetési törvény tervezetét

Az eseményre ma este, vagy legkésőbb holnap reggel kerül sor. Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsos szerint a költségvetés kialakítása során a 4,70 lejes euró-árfolyamnál kisebb értékkel számoltak. Bár a költségvetés adatai egyelőre nem ismertek, a municípiumok polgármesterei elégedetlenek a dokumentummal. A városgazdák nemhivatalos értesülésekre támaszkodva azt kifogásolják, hogy a tervezet szerint az egyes települések helyi költségvetései az ott összegyűjtött jövedelmi adónak mindössze 45-50 százalékát kapnák meg, szemben az általuk igényelt 60 százalékkal. A Romániai Municípiumok Szövetsége e témában tárgyalást kezdeményezett a mai napra Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Eugen Teodorovici pénzügyminiszterrel. (Rador Hírügynökség)

Klaus Iohannis ma a Cotroceni-i Palotában találkozik a Bukarestbe akkreditált nagykövetekkel

A tavalyi hasonló értekezleten az államfő elmondta, hogy Románia egy európai elkötelezettségű állam, amelynek parlamentjében nincs egyetlenegy euró-szkeptikus politikai párt sem, ezért az ország felhatalmazva érzi magát arra, hogy Németországgal és Franciaországgal együtt az Európai Unió megerősítésén munkálkodjék. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a schengeni övezethez való csatlakozás Románia számára lényeges kérdés és hazánk határozottan kiáll a transzatlanti együttműködés mellett. (Rador Hírügynökség)

A Szenátus gazdasági szakbizottságába várják ma Mugur Isărescut

A Nemzeti Bank kormányzóját azért hívták meg a szenátorok, hogy elmagyarázza, miként állapítják meg az úgynevezett ROBOR-indexet (a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlagkamata). A meghívásra azt követően került sor, hogy egyes kormánypárti politikusok azzal vádolták a központi bankot, hogy szabotálná a kormány gazdaságpolitikáját. Ugyanakkor kétséges, hogy Mugur Isărescu eleget tesz-e a meghívásnak. A Nemzeti Bank szóvivője ugyanis azt mondta, hogy a meghívás nem felel meg a törvényes eljárás szabályainak, s a kormányzó csak akkor vesz részt ilyen megbeszélésen, ha biztosítottak a méltányos tárgyalás keretei. (Radio România Actualităţi)

A Versenytanács vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy mi okozta az úgynevezett ROBOR-index ingadozásait

Az intézmény érdeklődését az váltotta ki, hogy az elmúlt év végén elfogadott 2018/114-es számú sürgősségi kormányrendelet bejelentését követően a ROBOR-index (a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlagkamata) látványos változásokat mutatott – nyilatkozta a sajtónak Bogdan Chiriţoiu. A Versenytanács elnöke elmondta, hogy hasonló vizsgálatra 2008-ben is sor került, s akkor nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy a bankok megegyeztek volna annak érdekében, hogy manipulálják a ROBOR-index szintjét úgy, ahogyan azt most Daniel Zamfir, az ALDE szenátora állítja. (Rador Hírügynökség)

A Belügyminisztérium nyilvánosságra hozta az elmúlt napok szélsőséges időjárása okozta károk összesített adatait

A ma közzétett felmérés szerint az elmúlt három nap során lakások, útszakaszok sérültek meg Bukarestben, valamint 20 megye 54 településén. A legsúlyosabb helyzet Ialomiţa megyében alakult ki, ahol több tucat magasfeszültségű vezetéket tartó oszlop tört össze, amelyeket ki kell cserélni. Az országos áramszolgáltató hálózatra csatlakozott mintegy 18.000 lakás maradt áram nélkül és nyolc iskolát ideiglenesen be kellett zárni. A közszolgálati rádió tudósítója, Clementina Tudor arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy Urziceni municípium áramellátását jelenleg az ország más területeiről odaszállított áramfejlesztőkkel biztosítják. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador