2019. szeptember 13

Teodor Meleşcanu: Az ALDE vagy folytatja az együttműködést a PSD-vel vagy ellenzékbe vonul

Teodor Meleşcanu, a szenátus elnöke szerint az ALDE súlyos problémával szembesül és válaszút előtt áll: vagy folytatja együttműködését a PSD-el vagy ellenzékbe vonul. Meleşcanu a szociáldemokraták kongresszusának összehivását szorgalmazta az elnökválasztások után, e politikai alakulat stratégiai céljainak kijelölése érdekében.De addig is az együttműködés hive.”A legjobb megoldás jelenleg a parlamenti együttműködés; amig nem születik más döntés, meg kell találnunk az együttműködési formát a PSD-vel”, fűzte hozzá Teodor Meleşcanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

A romániai börtönök a beruházások és a bérek kifizetéséhez szükséges pénz hiányával küzdenek

A beruházások és a bérek kifizetéséhez szükséges pénz hiánya a legfontosabb gond, amellyel a romániai börtönök küzdenek. A Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FSNAP) elnöke, Sorin Dumitraşcu beszámolt arról, hogy az igazságügyi minisztérium és a börtönigazgatók nemrég tanácskoztak az Európai Emberi Jogi Bíróság (CEDO) által meghatározott követelmények tiszteletben tartásának a stádiumáról. Mint hozzáfűzte: befektetésekre van szükség a fogsági, illetve a börtönalkalmazottak munkakörülményeinek javitására, illetve pénzre a bérek kifizetése, valamint a börtönrendszer logisztikai felszerelése érdekében. Ezenkivül módositani kell a törvényt is, amely segiti a foglyok szociális reintegrációját, mondotta Sorin Dumitraşcu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Huszonöt megyében azonositották az afrikai sertéspestis-gócot

Romániában tovább terjed az afrikai sertéspestis. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) szerint huszonöt megye 346 településén 1.185 afrikai sertéspestis-gócot azonositottak jelenleg, azaz 77-tel többet mint egy héttel korábban. Súlyos a helyzet a Brăila megyei legnagyobb sertéstenyésztő farmon is, ahol ismét felütötte a fejét a virus, s emiatt most legkevesebb 16 ezer állatot kell elpusztitani. A tavaly ugyanitt140 ezer sertést öltek meg e betegség miatt. Mehedinţi megyében is megerősitették a második sertéspestis-góc elterjedését. A virus a Gârla Mare községben illegálisan működő farmon jelent meg, amely a település alpolgármestere és egy másik személy tulajdona. A nem megfelelő körülmények között nevelt mintegy 40 sertést most el kell pusztitani. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Szeptember 13-a a tűzoltók napja

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség ebből az alkalomból két kitűntetést adott át: az egyiket, az év tűzoltója kitüntetést, Alin Jorja, a Fehér megyei katasztrófavédelem tűzoltója, mig a másikat, az év életmentője kitüntetést, Cornel Uţă, a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelem alkalmazottja vehette át. Alin Jorja törzsőrmester, a gyulafehérvári tűzoltóság tagja, a kitűntetést magas szakmai hozzártésének és higgadságának köszönhetően érdemelte ki, mellyel az oltási munkálatokat vezette, amikor egy robbanás következtében tűz ütött ki a kudzsiri fegyvergyárban. Cornel Uţă segédőrmester, felettesei szerint, a hősiesség és a szakmai felkészültség példaképe, aki két embert mentett ki a tengerből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Rozália Gănciulescu – RADOR