2015. július 14

Az USA bukaresti ügyvivője Victor Ponta miniszterelnökkel találkozott

Dean Thompson, az Egyesült Államok bukaresti ügyvivője kedden a Victoria palotában Victor Ponta miniszterelnökkel találkozott.A találkozó csaknem egy órát tartott. Az amerikai nagykövetség sajtóhivatala megjegyezte, hogy a nagykövetség megbizottjai rendszeresen találkoznak a román politikai vezetőkkel a közös érdekű témák megvitatásáért, de a megbeszélések tartalmát nem hozzák nyilvánosságra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

A francia befektetők érdeklődést tanusitanak Kolozs megye iránt

A francia befektetők továbbra is érdeklődést tanusitanak Kolozs megye iránt, ahol a francia nyelvet sokan beszélik, ami nagy előnyt jelent az üzleti szférában.Francois St. Paul, Franciaország bukaresti nagykövete meggyőződésének adott hangot, hogy a következő időszakban a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat még szorosabbra fűzik.”Meggyőződésem, hogy a jövőben közös eredményeket érhetünk el úgy politikai, mind gazdasági téren”, fűzte hozzá a nagykövet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

Együttműködési jegyzőkönyv a liberálisok és 15 civil szervezet között

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) bukaresti szervezete és 15 civil szervezet együttműködési jegyzőkönyvet irt alá a román szociális védelmi rendszerben tapasztalt működészavarok megoldására. A liberálisok arra törekednek, hogy az állampolgárok számára a legjobb megoldást kutasssák fel a koherens és fenntartható politika fejlesztése révén, hangsúlyozta Teodor Atanasiu, a PNL bukaresti szervezetének elnöke.”Ma, a modern pártok közpolitikájukat a civil társadalommal létrehozott partnerségben érvényesitik, oly képp, hogy az állampolágárok javaslatai megtalálhatóak a pártok politikai diszkurzusaiban, mig a közpolitikák következményeit nemcsak, hogy vállalják a pártok, hanem helyeselniük kell az állampolgároknak is”, fűzte hozzá Teodor Atanasiu.Az 15 civil szervezet a gyermekvédelem és a fogyatékos személyek támogatása terén dolgozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

A liberálisok a parlament rendkivüli ülésszakának összehivását szorgalmazzák

A liberálisok a parlament rendkivüli ülésszakának összehivását szorgalmazzák a levélszavazást szabályozó törvénytervezet elfogadásáért. Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke kijelentette, hogy e kérdést mielőbb meg kell oldani, hogy a levélszavazás alkalmazható legyen a következő általnos választásokon.”Pontosan tudnunk kell, hogy milyen időpontra hivjuk össze a rendkivüli ülésszakot. E szempontból aláirásokat kell gyűjtenük és benyújtanunk kérésünket. Tulajdonképpen ma döntöttünk úgy, hogy e törvénytervezetet egy rendkivüli ülésszakon kell elfogadnunk, hogy időben megoldódjon e kérdés”, hangsúlyozta Gorghiu, hozzáfűzve, hogy „a parlamenti pártoknak nem kellene gondot okoznia a rendkivüli ülésszak összehivása, hiszen valamennyien támogatják e törvényt”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

A liberálisok folytatják az aláirásgyájűtést Victor Ponta miniszterelnök menesztésére

Marian Petrache, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) főtitkára szerint egy hónap alatt összegyűl a miniszterelnök menesztéséhez szükséges egymillió aláirás, amelyet a PNL szimbólikusan, valószinüleg, a Parlamanet elé terjeszt. „Országos szinten mostanig több mint 150 ezer aláirást gyűjtöttünk össze és reméljük, hogy két hét alatt összegyűl az egymillió aláirás. Victor Pontának meg kell értenie, hogy itt az ideje lemondania tisztségéből. Ez nem egy politikai akció, hiszen az állampolgárok nagyrésze is úgy gondolkodik, mint mi”, mondotta Perache. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

Victor Ponta: Lemondásom felér az árulással

Victor Ponta miniszterelnök szerint, tisztségéből való lemondása azt jelentené, hogy elárulja azokat, akik a Szociál-Liberális Szövetség mellett szavaztak és „az országot azok kezére hagyná, akik tönkretették”.Mint elmondta, gondolt arra, hogy engedjen a nyomásnak és lemondjon tisztségéből, de ezzel elárulná azokat, akik bizalmat szavaztak neki. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a választópolgárok azért szavaztak neki és Crin Antonescunak bizalmat, hogy ne azok kerüljenek ismét hatalomra, akik tönkretették az országot: Ungureanu, Predoiu, Boagiu, Ialomiţianu és a bandájuk. Nem teheti meg azt, hogy három és fél év kormányzás után cserben hagyja az USL választóit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

Rozália Gănciulescu