2016. szeptember 29

Megbukott a bizalmatlansági indítvány

A Képviselőház és a Szenátus együttes ülésen vitatta meg és szavazott a Nemzeti Liberális Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványról, amely a negyedik a Ponta kabinet ellen. Az ülésen 309 képviselő volt jelen. Ezzel párhuzamosan a liberálisok a parlament melletti Izvor parkban szerveztek nagygyűlést pár ezer résztvevővel. Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöke az alakulat parlamenti csoportjainak ülését követően kijelentette: a szociáldemokraták a teremben maradnak, de nem szavaznak, a Nemzeti Liberális Pártnak kell elhoznia embereit a szavazásra. Hasonló álláspontot képviselt a kormánykoalíció másik két alakulata is. Az RMDSZ a kormány ellen fog szavazni – jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök. A kora-délután kihirdetett szavazási eredmény alapján a plénum elutasította a bizalmatlansági indítványt 207 szavazattal nyolc ellenében. Az ellenzéknek a kormány megbuktatásához legalább 275 szavazatra lett volna szüksége. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

Szenátusi határozat a menekültekről

Az Európai Unió menekültpolitikáját bíráló határozatot szavazott meg tegnap a Szenátus, amely leszögezi: a kvótarendszer nem kezeli a jelenség okait, hanem bátorítja a tömeges bevándorlást. A Szenátus elutasítja a “tagországok sajtosságait figyelmen kívül hagyó kötelező menekült-elosztási mechanizmusokat”, és úgy véli: fontos, hogy menekült- és bevándorláspolitikájuk tekintetében a tagországok önállóan dönthessenek. A dokumentum megjelenik a hivatalos közlönyben és megküldik az európai partnereknek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

Románia még az idén újabb hitelmegállapodásról tárgyal az IMF-fel

Románia hivatalosan is tárgyalásokat kezdeményez még az idén a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy újabb hitelmegállapodás megkötéséről – jelentette ki kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A tárgyalások során a szerkezeti reformok gyakorlatba ültetésére összpontosítanak majd, és kevésbé az államháztartási hiányra, mint ahogyan az eddigi megállapodások során történt – nyilatkozta Teodorovici a Reuters hírügynökségnek.
Romániának szeptemberben jár le sorozatban a harmadik hitelmegállapodása, amelyet az IMF-fel és az Európai Bizottsággal kötött. A pénzügyminiszter nyilatkozata szerint Bukarest ezúttal az IMF-fel akar megállapodást kötni. Teodorovici leszögezte, hogy egy IMF hitelszerződés az Európai Bizottság részvétele nélkül is létrejöhet, hiszen különböző megállapodásokról van szó. A miniszter közölte: a 2016-os évre 2,1 százalékos államháztartási hiányra számítanak, ha nem veszik számításba a kilátásba helyezett béremeléseket az állami szektorban. Amennyiben ezeket is beleszámolják, a deficit akkor is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad – tette hozzá Eugen Teodorovici. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

Volkswagen-botrány: vizsgálják, hány autó került Romániába

Egyelőre nem tudni, hogy hány került Romániába a Volkswagen dízelcsalásában érintett motorjai közül, a bukaresti környezetvédelmi minisztérium azonban már közölte: nem a gépkocsi-tulajdonosok fognak fizetni abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy ilyen motorral rendelkezik az autójuk. Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter közlése szerint a szállítási és környezetvédelmi minisztérium szakembereinek döntését követően válik meg, hogy Bukarest miként jár el a gyári adatoknál jóval szennyezőbb járművek esetében, azt azonban nem tartja elfogadhatónak, hogy a jóhiszemű vásárló kell a gyártó hibája miatt fizessen. A két szaktárca valamint a Gépkocsi Nyilvántartó Hivatal (RAR) a következő hetekben összesíti, hogy hány ilyen típusú motorral felszerelt gépkocsi került Romániába, valamint arról is döntenek, hogy miként kezelik ezen járműveket a továbbiakban. Az Európa Bizottság szeptember 28-án arra kérte a tagállamokat: vizsgálják meg hogy országonként hány gépkocsit írtak forgalomba a dízelcsalásban érintett járművek közül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

Beindul az egész napos magyar adás a Kolozsvári Rádióban

Várhatóan már jövő év március 15-től beindul az egész napos magyar nyelvű rádióadás a kincses városban. A Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége kedden külön frekvenciát kapott erre a célra az Országos Audiovizuális Tanácstól. A Kolozsvári Rádiónak ítélte keddi ülésén az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a 98,8 Mhz-es ultrarövid hullámú frekvenciát. A döntés révén ezen a hullámhosszon – Marosvásárhelyhez hasonlóan – Kolozsváron is beindulhat a huszonnégy órás magyar nyelvű rádióadás. Eddig a magyar szerkesztőség a román szerkesztőséggel osztozott ugyanazokon a frekvenciákon. Rostás-Péter István, a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettese a döntés előzményeiről elmondta: az intézmény hivatalosan a kisebbségi adások szórására igényelt új frekvenciát a CNA-tól a magyar szerkesztőség javaslatára. „Nem csak taktikai megfontolásból vonatkozott az igénylésünk kisebbségi adásokra. Valóban lesznek olyan műsoraink, amelyek a nem magyar kisebbségekről is szólnak majd” – magyarázta. Rostás-Péter István tájékoztatása szerint az egész napos magyar adás Kolozsváron és szűken vett környékén lesz vételezhető a 98,8 Mhz-es ultrarövid hullámú frekvencián. A jelenlegi, 95,6-os frekvencián a román nyelvű adást sugározzák, szintén huszonnégy órában. A Kolozsvári Rádió emellett középhullámú, illetve további ultrarövid hullámú frekvenciákon is szórja műsorait nyolc megyében. Ezeken továbbra is felváltva sugározzák a magyar és a román nyelvű adásokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

Andrei Demeny