2016. január 18

Klaus Iohannis államfő a Cotroceni palotában fogadta Victoria Nuland amerikai államtitkár-helyettest

Klaus Iohannis államfő úgy vélte, hogy az elmúlt évben voltak olyan helyzetek, amelyek nem az elvárásoknak megfelelően alakultak. Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős  államtitkár-helyettese megjegyezte, hogy „bukaresti látogatása esély az idei, közös célkitűzések kijelölésére. A két hivatalosság e térség biztonságáról, illetve arról tárgyalt, hogy a NATO-nak igazodnia kell a biztonsági kihivásokhoz. Az amerikai vendég találkozott a stratégiai ügyekért felelős román miniszterrel is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Nuland-Cioloş találkozó

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős  államtitkár-helyettese és Dacian Ciolos miniszterelnök hétfői, bukaresti megbeszélésén teritékre került a román kormány prioritásainak és a regionális helyzet megvitatása, valamint a romániai befektetési hangulat javitásának elemzése. Ugyancsak hétfőn, Victoria Nuland  a Cotroceni palotában Klaus Iohannis államfővel és Mihnea Motoc nemzetvédelmi miniszterrel folytat megbeszéléseket. Arra a kérdésre, hogy miért helyez ekkor súlyt az amerikai diplomácia a jogállamra és a korrupció elleni küzdelemre, Victoria Nuland helyettese, Hoyt Yee, igy válaszolt: „Célunk az, hogy szövetségeseink rendelkezzenek mindazon eszközökkel, melyek révén teljesitjhetik NATO-vállalásaikat, illetve a különböző üzleti szerződésekbe foglalt vállalásokat. Tapasztalatunk szerint a korrupció nemcsak a gazdaságot, de a politikát is sebezheti, igy minden országnak erőfeszitéseket kelle tennie a korrupció hatékony leküzdéséért”.  (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Victor Ponta indul az őszi parlamenti választásokon

Victor Ponta volt miniszterelnök a Gorj megyei PSD-listán indul az őszi parlamenti választásokon, közölte Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke, miután megbeszéléseket folytatott Pontával. A volt miniszterelnök által a „Black Sea Regional Cooperation Projects 2020” elnevezés alatt létrehozott alapitvány kapcsán Liviu Dragnea kijelentette, hogy támogatja e lépésben az exkormányfőt, megjegyezvezve, hogy az alapitvány politikai céloktól mentes. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Pavel Filip megnevezett kormányfő-jelölt tanácskozásokat kezdeményezett a parlamenti frakciókkal

Pavel Filip, Moldova Köztársaság kormányfő-jelöltje tanácskozásokat kezdeményezett a parlamenti frakciókkal, a szakszervezetekkel és a munkaadókkal. Másrészt, a szocialista ellenzék megfellebbezte az alkotmánybiróságnál Pavel Filip kormányfői jelöltségéről szóló elnöki  rendeletet és tiltakozással fenyegetett amennyiben a kisinyóvi kormány beiktatja Pavel Filip-et a kormányfői tisztségbe. A Radio Chişinău tudósitója szerint, Pavel Filip hétfőn a parlamenti frakciókkal és kormányfői jelöltségét aláiró függeteln képviselőkkel találkozott. Pavel Filip reményének adott hangot, hogy a napokban kidolgozzák a kormányprogramot és ez idő alatt megalakitják a kormánycsapatot is, hogy mielőbb bizalmi szavazatot kérhessenek a parlamenttől. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

A birók nem működnek közre a titkos szolgálatokkal

Klaus Iohannis államfő kérésére az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa (CSAT) a tavaly megvizsgálta az igazságügyi dolgozók nyilatkozatait, amelyekben azt állitották, hogy nem működnek együtt a titkosszolgálatokkal. A kivizsgálások konkluziói szerint nincsenek titkos ügynökök vagy besugók az igaszágszolgáltatásban.  Az ellenörzés eredményeit a CSAT megküldte a Legfelsőbb Birói Tanáncsak és az igazságügyi minisztériumnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

A liberálisok a szenátus elnökének leváltását kezdeményezik

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke hétfői sajtóértekezletén bejelentette, hogy a PNL megkezdi az eljárásokat Călin Popescu Tăriceanu leváltásáért a szenátus elnöki tisztségéből. Másrészt, Alina Gorghiu elutasitotta Liviu Dragnea PSD-elnök ama állitását, hogy a PNL és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), – melynek elnöke Călin Popescu Tăriceanu – politikai tárgyalásokat folytat. „A PNL nem tervez választási szövetségre lépni az ALDE-vel. A PNL egyedül indul az idei helyhatósági választásokon”, hangsúlyozta Gorghiu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Andrei Demeny