2016. szeptember 27

Craiovára telepítik a NATO Romániában megalakítandó nemzetközi dandárját

A nemzetközi dandár létrehozásáról az észak-atlanti szövetség varsói csúcsértekezletén született döntés. A nemzetközi összetételű dandár létrehozásában részt vesz, Románia mellett, Bulgária és Lengyelország is. Keddi sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő kijelentette, hogy egyelőre nem tudja pontosan megnevezi, melyek azon további NATO-szövetségesek, akikkel Románia tárgyalásokat folytat e közös védelmi mechanizmusban való részvételről. Az államfő kitért a román védelmi ipar helyzetére is és úgy vélte, hogy a hatékonyság növelése céljából át kell szervezni a Romarm vállalatot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.27)

A szenátus szakbizottsága elutasitotta a dohányzáselleni törvényt módositó javaslatot

A szenátus egészségügyi bizottsága elutasitotta a dohányzás korlátozását szigoritó törvényt módositó javaslatot, amely enyhitett volna a tavasszal elrendelt korlátozó intézkedéseken. A tervezet kezdeményenzői azt javasolták, hogy engedélyezzék a dohanyzást a zárt nyilvános helyeken és a kerthelyiségekben vagy a kávézók teraszán,valamint klubbok létrehozását, ahol a dohányosok nyugodtan cigarettázhatnak. A szakbizottság elutasitotta a dokumentumot, azzal érvelve, hogy egy másik, törvényt módositó tervezet már átment a szenátuson és jelenleg a képviselőház vitatja. A szenátusi bizottság azt követően döntött igy, hogy Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter hétfőn felhivást intézett a parlamenti képviselőkhöz, kérve „állitsák meg a dohány-elleni törvény megcsokkintását”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.27)

Az étkezési utalvány értéke elérheti a 15 lejt, de ez az alkalmazótól függ

Az étkezési utalvány értéke elérheti a 15 lejt, de ez az alkalmazótól függ. Az erre vonatkozó törvénytervezetet már jóváhagyták a munkaügyi bizottság képviselői. Ezt követően a tervezetet megvitatás végett a képviselőház plénuma elé bocsátják, az alsóház lévén e dokumentum esetében a döntő fórum. Adrian Solomon, a képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy az alkalmazóra van bizva, hogy az étkezési utalvány értéke módosul-e vagy sem, azaz növeli-e vagy sem 15 lejre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.27)

A román piloták szerdán átveszik az első hat felújított F-16-os harci repülőgépet Portugáliától

A portugáliai Monte Real támaszponton tartandó ünnepi ceremónia keretében, a román kormányfő és védelmi miniszter jelenlétében veszik át szerdán a román piloták az első hat F-16-os Fighting Falcon harci repülőgépet. „Történelmi jelentőségű nap lesz Románia és a román hadsereg számára”, mondotta Mihnea Motoc védelmi miniszter, egyik közösségi oldalon közzétett bejegyzésében. Az F-16-osok a fetesti-i légi támaszponton fognak állomásozni, közölte a védelmi minisztérium, megjegyezve, hogy a következő három gépet az végéig vehetik át, mig az utolsó hármat 2017-ben adják át a román hadseregnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.27/rganciu