2016. szeptember 28

Lemondott Vasile Blaga

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke, Vasile Blaga ellen az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) korrupció miatt inditott eljárást. Vasile Blaga bejelentette, hogy lemond tisztségéről, miután a DNA hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezte. Blagát szerdán gyanúsítottként hallgatta ki a DNA egy korrupciós ügyben. A politikust azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül szerzett pénzt a PNL számára. Az ügyészség közleménye szerint Vasile Blaga 2009 és 2012 között, az akkor kormányon levő PDL főtitkáraként, több ízben is 10-25 százalékos részesedést kért és kapott a pártnak egy üzletembertől, cserébe pedig előnyös állami megrendelésekhez juttatta az üzletember cégét. Másrészt, Alina Gorghiu, a PNL társelnöke kijelentette, hogy Vasile Balga lemondása példaértékű a becsület és következetesség szempontjából, ami e tekintetben a PNL és a többi párt közötti lényeges különbségről tanuskodik. Gorghiu sajnálatának adott hangott Vasile Blaga helyzete miatt és kijelentette, hogy bizik Blaga ártatlanságában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Klaus Iohannis és Călin Popescu-Tăriceanu részt vesz Shimon Peres temetésén

Klaus Iohannis államfő és Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök pénteken részt vesz Shimon Peres egykori izraeli államfő temetésén, aki 93 éves korában húnyt el Tel-Avivban. A román államelnök részvétnyilvánitásában méltatta a Shimon Peres által a román nép iránt tanusitott őszinte barátságot. Shimon Peres az első izraeli elnök volt, aki Romániába látogatott, 2010-ben. Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök is közölte, hogy részt vesz Shimon Peres temetési szertartásán. Shimon Peres azon nemzedék utolsó képviselőjeként tekintett, aki küzdött és hozzájárult Izrael Állam épitéséhez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

A plágiumügy rossz fénybe helyezi Romániát nemzetközi téren

Mircea Dumitru tanügyminiszter az oktatás kérdéskörének szentelt, Izraelben sorra került magas rangú értekezleten vett részt. A román közszolgálati rádió helyi tudósitójának ez alkalommal adott interjúban a miniszter kihangsúlyozta, hogy a plágiumügy rossz fénybe helyezi Romániát nemzetközi szinten. „Amennyiben nem rendezik  kifogástalanul a plágiumügyet, megsérül a felsőoktatési rendszer hitelessége, ami kihat az egyetemi diplomásokra, elsősorban azokra, akik doktori cimet szereznek. A plágiumügy gyanakvást kelt a tudományos kutatás minősége, megbizhatósága és etikai jellege szempontjából”, hangsúlyozta az interjúban Mircea Dumitru tanügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

A közigazagatási dolgozók szakszervezete az utcán követeli a bérjogokat

A közigazagatási dolgozók szakszervezete elégedetlenségének adott hangot a fizetések miatt, kijelentve, hogy e szemponból a közszféra többi alkalmazottjaihoz képest a közigzagatási dolgozók a legkedvezőtlenebb helyzetben levő kategóriát képezik. A Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetségének mintegy 300 tagja szerdán sztrájkőrséget állt a munkaügyi minisztérium bukaresti székháza előtt az alacsony bérek miatt. A tiltakozáson részt vett Bogdan Hossu, az Alfa Kartel Szakszervezeti Szövetség elnöke is, aki szerint e probléma orvosolható rövid távon. „A mi szempontunkból a megoldás az étkezési vagy a vakációs utalványok folyósitásának feloldásában áll”, mondotta Bogdan Hossu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

A kormány elfogadta a párizsi klimaegyezményt ratifikáló törvénytervezetet

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény részes feleinek párizsi, tavaly decemberi konferenciáján megállapodás született a klimaváltozás elleni küzdelemre. A Párizsi Megállapodás magas szintű aláirási ceremóniájára ez év április 22-én került sor, New Yorkban. A dokumentumot ezen a napon, Románia részéről Cristian Pasca Palmer környezetvédelmi miniszter irta alá. A kormány  most, szerdán fogadta el a Párizsi Megállapodást ratifikáló törvénytervezetet, amelyet megvitatţs végett a parlament elé terjeszt. A Párizsi Megállapodás célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 Celsius fok alatti tartása. Románia vállalta, hogy 2030-ig az üvegházhatású széndioxid-kibocsátást 43%-al csökkenteni 2005-höz képest, illetve hozzájárul az EU erőfeszitéséhez, amelyet azzal a céllal tesz, hogy a széndioxid-kibocsátásokat 30%-al csökkentése 2030-ig, a 2005 szinthez viszonyitva, olyan területeken, mint például a szállitás, mezőgazdaság és épitkezés. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Andrei Demeny