2018. március 6

A mininiszterelnök üdvözölte a nagy francia cégek romániai jelenlétét

A mininiszterelnök kedden a Victoria palotában fogadta Michelle Ramist, Franciaország bukaresti nagykövetét. A találkozón Viorica Dăncilă üdvözölte a nagy francia cégek romániai jelenlétét és kifejezésre jutatta a kormány együttműködési készségét Franciaországgal, valamennyi gazdasági téren. A megbeszéléseken teritékre került Franciaország részvétele a Nagy Egyesülés Centenáriuma alkalmaból szervezett ünnepségeken, valamint Románia schengeni csatlakozása. Az európai együttműködésre és az UE-elnökségnek Románia általi átvételére utalva, a miniszterelnök megerősitette, hogy a román kormány részt kiván venni az Emmanuel Macron francia elnök által Európa jövővével kapcsolatosan javasolt vitákon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

A Pricewaterhouse Coopers pénzügyi tanácsadó cég szerint Romániában nem kerül sor a jövőben adólazitásra

A Pricewaterhouse Coopers pénzügyi tanácsadó cég szerint a román kormány nem csökkentheti a jövő évben az adókat, mi több további dijakat és adót vezethet be. „A kormány az osztalékadó teljes leszoritására, illetve a hozzáadottérték-adó (TVA) 19%-ról 18%-ra való csökkentésére törekszik. Az intézkedés célja a fogyasztás növelése. Nem látjuk, honnan lesz pénz az intézkedés gyakorlatba ültetésére. Szerintünk növekedni fognak a helyi adók, épitmény és telekadók”, nyilatkozta Alexandra Smedoiu tanácsadási igazgató.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

Indul a roncsautó-program

Az autógyártok március 6-tól már leadhatják pályázatukat a roncsautó-programban való részvételre. A környezetvédelmi minisztérium által javasolt módositás szerint a megsemmisitésre szánt autókon el kell végezni az időszakos műszaki vizsgát (ITP). „Az államnak nem az az érdeke, hogy azokat az autókat vonja ki forgalomból, amelyek a lakók udvarain vagy a parkolókban állnak, hanem amelyeket rendszeresen használnak és szennyezi a környezetet”, mondotta George Duţă tanácsadó. Az értékjegyek a klasszikus Roncsautóprogram keretében továbbra is csaknem 6.500 euró, mig a a Roncsautó Plusz esetében elérheti a 10 ezer eurót is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

A DNA több mint egymilliárd euró vagyonelkobzást rendelt el

Laura Codruţă Kövesi egy bukaresti konferencián elmondta, hogy az elmúlt öt évben csaknem ezer jogerős ítélet született olyan perekben, amelyeket a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított, mig a bűncselekmények elkövetése nyomán keletkezett kár értéke meghaladja az egymilliárd eurót. Florin Avram, az országos adóhatóság (ANAF) képviselője kihangsúlyozta, hogy az intézet szerepe az állami költségvetéssel szembeni adósságok hatékony behajtása, megjegyezve, hogy az ANAF-nak mintegy 400 millió lejt sikerült rekuperálnia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)