2018. október 26

 Bukarestben fórumot tartottak az európai demokrácia témakörrel

„Az Európai Unió Tanácsa elnökségére fontos szerel hárul a közösségi költségvetés kialakitásában, az európai parlamenti választások jó körülmények közötti lebonyolitásának biztositásában és az új Európai Bizottság felállitásában”, vélekedett Victor Negrescu európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, aki pénteken részt vett az európai demokrácia témakörrel a bukaresti Gazdaságtudományi Akadémia által szervezett fórumon. „Az EU Tanácsa román elnökségének prioritásait támogatja a román parlament. Műszaki szempontból Románia felkészült arra, hogy a féléves soros elnökség alatt mintegy 300 esemenényt szervezzen”, hangsúlyozta Victor Negrescu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

Eredményes a Smart Start USA Program

A Smart Start USA Programban üzleti tervekkel részt vevő egyes kis- és középvállalatoknak már kiutalták az igényelt finanszirozást, közölte pénteken Ilan Laufer, a program kezdeményezője és menedzsere, aki a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalició USA-val fenntartott kapcsolatokért felelős alelnöke. E témáról tartott konferencián a kis- és középvállalatok volt minisztere megjegyezte, hogy a program költségvetése 500 millió dollár, mig a hitelek nem haladhatják meg a 200 ezer dollárt. „A román gazdaság a második leggyengébben finanszirozott az EU szintjén, amikor a kis- és középvállalatokról beszélünk. A Smart Start USA Porgram révén konszolidálni törekszünk az Egyesült Államokkal fenntartott stratégiai partnerséget is”, fűzte hozzá Ilan Laufer.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

A jövő héten Romániába látogat Corina Creţu európai biztos

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos szerint a kohéziós politika az európai emberek életminőségének a garanciája és az eredmények Romániában is érezhetőek. Az EU-csatlakozás óta eltelt tiz év alatt Romániának több mint 45 miliád eurót utalt ki az Európai Unió, jegyezte meg az európai biztos, aki a jövő héten – hétfőn és kedden – hivatalos látogatást tesz Romániában.Látogatása során a román hatóságokkal találkozik és két konferencia keretében az európai kohéziós politika jövőjéről beszél. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

Kormánytámogatásban részesülnek az afrikai sertéspestis miatt károsult gazdák

Az afrikai sertéspestis miatt károsult gazdák kormánytámogatásba részesülnek, de az is meglehet, hogy a jövőben kompenzációkat is kapnak az európai alapokból, nyilatkozta pénteken, Piteşti-en Siegried Mureşan európai parlamenti képviselő, aki a kompenzációkat illetően már benyújtotta a kérést az Európai Uniónál.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉGb – 10.26)

A DNA támogatja Románia főügyészének felmentéséről való lemondást

A Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közgyűlése pénteken úgy döntött, hogy támogatja a bírák és ügyészek igazságügyi miniszterhez intézett kérését, miszerint mondjon le Augustin Lazăr főügyész felmentésére irányuló eljárásról. A korrupcióellenes ügyészek egyben egy üzenetet is elfogadtak, amelyben az ügyészek függetlenségének biztositását kérik. „A vezető tisztségű ügyészek menesztésének kezdeményezésehez konkrét indoklásra van szükség és kerülni kell az aránytalan döntések kockázatát”, hangsúlyozza a dokumentum.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

Rozália Gănciulescu