2019. március 29

Bulgária, Görögország, Szerbia és Románia miniszterelnökei találkoznak ma Bukarestben

Délelőtt Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony a kormánypalotában fogadja Boiko Boriszov bolgár, Aléxisz Ciprasz görög miniszterelnököt, majd délután a három kormányfő a Snagov-i Palotában folytatják a megbeszéléseket, ahol csatlakozik hozzájuk Alexandar Vučić szerb miniszterelnök is.

Ez a hetedik ilyen négyoldalú találkozó, amelynek tárgya a Románia, Bulgária, Görögország és Szerbia közötti gazdasági, kereskedelmi, energiaügyi, infrastrukturális, idegenforgalmi és sportügyi együttműködés.

Ugyancsak Snagovon fogadja Viorica Dăncilă Törökország alelnökét, Fuat Oktay-t. (Rador Hírügynökség)

Adómentességet kérnek a családorvosok

A családorvosi hálózat fejlesztése az egészségügyi hatóságok kiemelt célkitűzése. Sorina Pintea, egészségügyi miniszter tegnap bejelentette, hogy a szaktárca jelenleg tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy kölcsön felvételével fejlessze az ágazatot. Egy egészségügyi kérdésekkel foglalkozó konferencián tegnap bejelentették, hogy a tervezett intézkedésen túl adómentességet is kérnek az elsődleges egészségügyi szolgáltatások javítása érdekében.

A közszolgálati rádió riportere, Adriana Turea arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy Sorina Pintea szerint a családorvosi hálózat költségvetését mintegy 25%-al fogják emelni. Ezen felül ebben az évben szükség lenne még a költségvetésből a családorvosok számára kiutalt hányad növelésére 6,5%-ról 10%-ra. A szakminiszter elmondta, hogy a minisztérium a költségvetés növelését abból a hozzávetőleg 800 millió eurós hitelből kívánja fedezni, amelyről jelenleg a Pénzügyminisztérium és a Világbank között folynak tárgyalások. Ennek az összegnek egy részét a családorvosok túlóráinak a kifizetésére, a családorvosi munka körülményeinek a javítására, a közösségi orvoslásra és az egészségügyi források hatékonyabb kihasználására fordítják. A Családorvosok Országos Társaságának alelnöke, Rodica Tănăsescu elmondta, hogy a családorvosok átlagéletkora 55 év és a szóban forgó hitel felvételével nem oldódik meg valamennyi gondjuk. Szerinte a korrekt orvosi ellátás feltétele az is, hogy az orvosok munkájának a súlypontja a gyógyításra és ne az adminisztrációra essen. Ennek feltétele az informatikai rendszerek fejlesztése. Tănăsescu megerősítette, hogy a családorvosok továbbra is ragaszkodnak az adómentességhez.

Dr. Vass Levente parlamenti képviselő, a Képviselőház egészségügyi szakbizottságának titkára Facebook-oldalán ismertette, hogy parlament elfogadta azt a törvénymódosítási javaslatát, amelynek értelmében a családorvosok meglévő rendelőjük mellett legfeljebb még két helyen rendelhetnek, s így enyhíteni lehetne a vidéki orvoshiányt. „Az RMDSZ prioritásként kezeli a családorvosi hálózat támogatását, az utóbbi időben több olyan törvénykezdeményezésünk is volt – ezek közül néhány már érvénybe is lépett –, amelyek ezt az ágazatot felkarolják. Ezekre az intézkedésekre nagy szükség van, ugyanis jelenleg Romániában súlyos probléma a családorvoshiány, és ez csak fokozódni fog” – írta a képviselő. (Radio România Actualităţi/Rador Hírügynökség)

Hatósági felügyelet alá helyezték Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt, megtiltva számára az ország elhagyását.

Az európai főügyészség vezetői székére pályázó Kövesit az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségen gyanúsítottként hallgatták ki. Hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával vizsgálódnak ellene, egy korrupcióváddal bíróság elé állított volt parlamenti képviselő és médiamágnás feljelentése alapján. De az ügyészek szerint köze van az általa korábban vezetett vádhatóság ploiești-i részlegénél zajló kivizsgáláshoz is, amelyben túlkapások és bizonyítékok hamisítása miatt emeltek vádat. Kövesi az ellene indított eljárásokat megalapozatlan lejáratási kísérletnek nevezte, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését. Az Európai Parlament március elején a versenyben maradt három jelölt közül Kövesit választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. A bukaresti kormány viszont hevesen nem támogatja a kinevezését, arra hivatkozva, hogy mandátuma idején a több száz román politikust rács mögé küldő vádhatóság visszaéléseket követett el. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, Rador