2019. április 18

A mai kormányülés napirendjéről

A napszámosok jogállását szabályozó sürgősségi kormányrendelet tervezete egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy a mezőgazdaságban dolgozó napszámosoknak évente legalább 180 munkanapot kell dolgozniuk, a munkahelyi nyilvántartásukat pedig elektronikus formában kell vezetni. Egy további tervezet értelmében Románia a Honvédelmi Minisztérium révén teljes jogú tagja lenne az Európai Harcászati Légi Szállítási Központnak. A kabinet ugyanakkor megvizsgálja azt a határozat-tervezetet is amely a Lugas – Déva autópálya műszaki és gazdasági paramétereinek újbóli elfogadásáról rendelkezik. (Rador Hírügynökség)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Végrehajtó Bizottsága megvonta a bizalmát Tudorel Toader igazságügy-minisztertől

A döntést mindössze egy ellenszavazattal fogadták el. Ezt követően Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony lemondásra szólította fel a minisztert. Liviu Dragnea pártelnök kifejtette, hogy bár tiszteli és sokáig támogatta Tudorel Toadert, a tárcavezető tevékenységével szemben kifogások merültek fel. Az elégedetlenség oka az, hogy a miniszter három-négy hónapig késlekedett azon sürgősségi kormányrendeletek tervezeteinek a kibocsátásával, amelyek összhangba hozták volna az igazságügyi törvényeket az alkotmánybíróság döntéseivel.

A szociáldemokraták Eugen Nicoliceat, a Képviselőház alelnökét javasolják az igazságügyi tárca élére. (Radio România Actualităţi)

A Szenátus elfogadta a Büntetőtörvénykönyv módosításának törvénytervezetét

A Nemzeti Liberális Párt bejelentette, hogy ismételten óvást fog emelni az Alkotmánybíróságon, mert az alaptörvénnyel ellentétesnek tartja az elfogadott módosítások jelentős részét, többek között azokat, amelyek csökkentik egyes bűncselekmények elévülési idejét. (Radio România Actualităţi)

A Külügyminisztérium figyelmeztetése azoknak, akik Portugáliába készülnek utazni

A szaktárca felhívja a figyelmet arra, hogy a portugál hatóságok április 21-ig rendkívüli állapotot hirdettek ki az országban. Erre annak nyomán került sor, hogy a veszélyes anyagokat és üzemanyagot szállító cégek szakszervezetei sztrájkba léptek és ez előreláthatólag fennakadásokat okoz majd a légi forgalomban, a tömegközlekedésben és az üzemanyagok eljuttatásában az azokat forgalmazó telephelyekre. (Rador Hírügynökség)

A hegyekben ellenállóknak a kommunizmus „a szabadság és a hagyományok elvesztését jelentette”

Ezt Ioana Voicu-Arnăuţoiu az „Antikommunista ellenállás Nucşoarán. Családi portrék” című fotókiállítás szervezője mondta. A fővárosi Nemzeti Színházban tegnap nyílt meg az a tárlat, amely azoknak az antikommunista ellenállóknak állít emléket, akik 1949 és 1958 májusa között az Argeş megyei községből a hegyekbe vonultak vissza. (Radio România Actualităţi)

Legyünk óvatosak a tojásfestékekkel

Az Országos Állategészségügyi Hatóság (ANSVSA) eddig 45 olyan telephelyet engedélyezett, ahol ideiglenesen bárányokat lehet levágni. Az intézmény közleménye szerint az ellenőrzött körülmények között folytatott állatvágás csökkenti az állatok fertőzés- és az emberi ételmérgezés veszélyét. Fokozott elővigyázatosságra intenek a szakemberek a húsvéti tojásfestés kapcsán is. Ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy tojásfestéket csakis az engedélyezett kereskedelmi egységekből vásároljanak, ne használjanak címke, használati utasítás és megfelelő csomagolás nélküli termékeket, így csökkenthetik a megbetegedések kockázatát.

Székely Ervin, Rador