2019. május 17

Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a fertőzött halak botránya ügyében

Több száz tonna nehézfémmel fertőzött hal jutott be a romániai piacokra. A csempészeti ügyet kivizsgáló ügyészek szerint nagy mennyiségű hal került – a nagy áruház-láncok révén is – a kereskedelmi forgalomba. A halakat klórral és ecettel mosták, azért, hogy ne legyenek büdösek. Az egészségügyi miniszter azonban azt állítja, hogy egyelőre nem áll fenn a nehézfém-fertőzés veszélye.

A közszolgálati rádió tudósítója, Gabriela Mitrovici az ügyben eljáró ügyészt idézve arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy a több száz tagból álló és soknemzetiségű bűnszövetkezet egy bonyolult illegális kereskedelmi rendszert hozott létre amelynek révén nagy mennyiségű fertőzött halat forgalmaztak Romániában. A halakat – elsősorban pontyot és harcsát – rendkívül szennyezett olaszországi, spanyolországi, franciaországi, magyarországi és portugáliai vizekből fogták ki, amelyekben a mérgezésveszély miatt tilos a halászat. Ezt követően a halakat a közegészségügyi előírásoknak nem megfelelő és hűtőberendezéssel nem ellátott dobozos kishaszongépjárművekben szállították, elkerülve az alaposabb vámellenőrzést. Utólag meghamisították az áru eredetére vonatkozó dokumentumokat és különböző kereskedelmi egységeknek adták el őket – magyarázta a nyomozóhatóság képviselője, Teodor Niţă.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter-asszony szerint azonban egyelőre nem áll fenn a nehézfém-fertőzés veszélye. „A nehézfém-fertőzés huzamosabb ideig tartó fogyasztás esetén alakul ki. Ha nagy mennyiségű nehézfém került volna a szervezetükbe, akkor valószínűleg a halak is elpusztultak volna, de meg kell várnunk, amíg valamennyi adat a rendelkezésünkre áll. Eddig senki sem jelentkezett a sürgősségi ügyeleteken olyan tünetekkel, amelyek nehézfém-fertőzésre utalnak, tehát ez a veszély nem áll fenn” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Spanyolországban a hatóságok felgöngyölítették a bűnszervezet azon szárnyát, amelyik az Ebru folyón folytatott illegális halászatot. Konstancán a román hatóságok várják annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet az ország 112 pontján, illetve más európai országok 100 településén folytatnak le. Ennek birtokában határozzák meg azt, hogy milyen intézkedések foganatosítására van szükség. (Radio România Actualităţi)

Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony tegnap hivatalában fogadta Bosznia és Hercegovina miniszterelnökét

Viorica Dăncilă és Denis Zvizdić a kétoldalú kapcsolatokról és Bosznia és Hercegovina Európai Uniós csatlakozásának perspektívájáról folytattak megbeszélést.

A közszolgálati rádió tudósítója, Petruţa Obrejan beszámolt arról, hogy a román kormányfő szerint az Európai Unió kiterjesztése olyan nyugat balkáni országokra, mint amilyen Bosznia és Hercegovina az Európai Tanács román elnökségének egyik prioritása, tekintettel arra, hogy kizárólag ez a politika garantálja ennek az országnak a fejlődését és a biztonságát. „Ami a partnereink, Bosznia és Hercegovina azon célkitűzését illeti, hogy megszerezze az Európai Unió tagjelölti státusát, megerősítettem, hogy mi eltökéltek vagyunk abban, hogy támogassuk ezt a pozitív döntést, amelyet az ország saját érdemeire és az Európai Unió csatlakozási eljárásának a végigvitelére alapozunk. Mindez lehetővé teszi az Európai Tanács számára, hogy a Bizottság döntését követően, amelyet a közeljövőre várunk meghozza a határozatát.

Denis Zvizdić elmondta, hogy az európai és regionális kérdések mellett pragmatikus megközelítésben tárgyaltak a Bukarest és Szarajevó közötti gazdasági együttműködésről. Szerinte a gazdasági kapcsolatok eddigi mértéke nincs a lehetőségek szintjén. Annak érdekében, hogy ezen változtassanak gazdasági fórumokat fognak szervezni a két ország üzletembereinek a részvételével – mondta Denis Zvizdić.

Székely Ervin, Rador