2019. október 30

 Befejeződött a miniszterjelöltek meghallgatása

Befejeződött az új, liberális kormányba javasolt miniszterek parlamenti bizottságokban való meghallgatása. A miniszterjelöltek közül hármat visszautasitottak. Negativ véleményzést kapott: Florin Câţu, akit a pénzügyminisztérium élére javasoltak, Violeta Alexandru, aki a munkaügyi minisztériumot vezette volna és Ioan Ştefan, akire a fejlesztési minisztérium vezetését akarták bizni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Négy éve történt a Colectiv-tragédia

Négy éve történt a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen az a tűzvész, amelyben 64 személy vesztette életét és csaknem 200-an megsebesültek. Klaus Iohannis államfő mécsest gyújtott és virágkoszorút helyezett el az áldozatok emlékére az épület előtt, ahol annak idején a klubb működött, anélkül, hogy nyilatkozott volna.Másrészt, Zilahon látogatást tevő hivatalban levő miniszterelnök kijelentette, hog a román egészségügyi rendszer javult a Colectiv-tragédia óta, „de még sok a tennivaló”. „Még kell változtatnunk és én támogatok minden olyan projektet, amely a román állampolgárok biztonságát szolgálja”, fűzte hozzá Viorica Dăncilă. Szerdán, 19:30 órakor, Bukarestben felvonulást szerveznek a tűzvész áldozatainak emlékére. Temesváron, 18 órakor egy perc csenddel adóztak az áldozatok emlékére és gyertyát gyújtottak a Mitropolitana Ortodox Székesegyház lépcsőin. Az idéntől, október 30-át „Égési serüléseket szenvedett páciensek” napjává nyilvánitották, azzal a céllal, hogy tudatositsák a hatóságokban: Romániában még mindig nem oldódtak meg a súlyos égési sebeket szenvedett sérültek problémái. (RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 10.30)

Másfél hónap múlva megnyitják a Băneasa vasútállomást

Tiz úv után, másfél hónap múlva megnyitják a Băneasa vasútállomást és 54 korszerűsitett vasúti kocsit helyeznek forgalomba. A Román Vasúti Társaság személyszállító részlegének (CFR Călători) kommunikációs igazgatója elmondta, hogy egy vasúti kocsi modernizálása 500 ezer euróba került.A személyszállitó részleg egy hónapon belül elővárosi vasúti vonalat is kialakit Fundulea, Chitila és Buftea fele. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Megnyilt az INDAGRA

Szerdán, a bukaresti Romexpo kiállitási központnál megnyilt az INDAGRA nemzetközi agrárvásár.Klaus Iohannis államfő több standot megtekintett és elégedettségét fejezte ki a kiállított termékekkel kapcsolatban.”Románia jelentős haladást érhet el az európai mezőgazdasági alapok jobb felhasználásával”, hangsúlyozta az államfő, birálva a hatóságokat a sertéspestis elleni küzdelem kapcsán, amelyben – szerinte – „csúfot űztek az emberek munkájából”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Rozália Gănciulescu