2010. március 30/

Klaus Iohannis: Tiszteletben kell tartanunk a hatósági ajánlatokat

A kormányfővel és a miniszterekkel tartott találkozó után Klaus Iohannis államfő kijelentette, hogy jobban oda kell figyelnünk a hatóságok ajánlataira, hiszen együtt kell megakadályozzuk a virus terjedését. Az államfő felhivásban kérte az állampolgároktól, hogy kerüljék a közvetlen kontaktusokat az új tipusú koronavirus-fertőzése elterjedésének leszoritása érdekében. Klaus Iohannis megemlitette, hogy a legveszélyezettebbek az idős korosztályhoz tartozó személyek, és ezért is jelölték ki a 11 és a 13 óra közötti idősávot, mely alatt, minden nap kimehetnek bevásárolni a 65 életkor fölötti emberek. Másrészt, a vállalkozóktól azt kérte, hogy tegyenek javaslatokat a kormánynak a Covid-19 megelőzésére és leküzdésére hivatott egyészségügyi védőeszközök gyártására vonatkozóan, annál inkább, hogy a hatóságok érdeke a román termékek népszerűsitése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

A védelmi miniszter ösztönző üzenetet intézett a a külföldi küldetésüket teljesitő román katonákhoz

Nicolae Ciucă védelmi miniszter bátoritó üzenetet intézett a külföldi küldetésüket teljesitő román katonákhoz. „Óhajunk az, hogy konkrét adatokra épülő állandó dalógust folytassunk és hogy közüljük veletek, mi történik itthon, az országban. Ugyanakkor köszönetet mondunk azért, ahogyan képviselitek Romániát és teljesititek küldetéseiteket a roman lobóga alatt. Könnyű szolgálatot, sok egészséget kivánunk nektek. Jó magam pedig vállalom, hogy mindent megteszek azért, hogy a legjobban vigyázzak rátok és családtagjaitokra”, hangzott a védelmi minister üzenetében. A szaktárca vezetősége közölte hogy a hadszinterekről visszatérő román katonák 14 napra karanténba kerülnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Covid-19: Romániában 46 nőtt a halálos áldozatok száma

További két személy vesztette életét az új tipusú koronavirus-fertőzésben. A Stratégiai Kommunikációs Központ szerint egy 57 éves és egy 70 éves Temes megyei férfiról van szó, akik a temesvári Járványkorházban haltak meg, és más krónikus betegségekben is szenvedtek.Mostanig, Romániában összesen 46 személy vesztette életét koronavirus-fertőzésben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

A PSD a kormányt birálja

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint ama tény, hogy visszavonták a közléstől a bankkölcsönökre járó részlettörlesztések elhalasztására vontkozó sürgösségi rendeletet – amelyet a napokban a kormány is elfogadott -, újabb bizonyitéka annak a nagy káosznak, amelybe a románokat sodorja a kormány. Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke, közösségi portálon tett bejegyzésében kihangsúlyozta. hogy a lakosság konkrét, határozott és gyors intézkedéseket vár a kormánytól, amelyek, sajnos, nem születnek meg. Ilyen összefüggésben Marcel Ciolacu bejelentette, hogy a héten, a parlamdentben törvénytervezetet fogadnak el – a PSD kezdeményezésére – , amely előirányozza a szankciók nélküli részlettörlesztések felfüggesztését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Pozitivnak bizonyult a párizsi román nagykövetségen dolgozó hét alkalmazott koronavírustesztje

Pozitív lett a koronavírustesztje a Románia párizsi nagykövetségén dolgozó hét alkalmazottnak, tájékoztatott hétfőn a külügyminisztérium, hozzáfűzve, hogy mind a hét fertőzött állapota jó és hogy meghozták a szükséges intézkedéseket a többi alkalmazott és családtagjaik védelmére. A külügyminisztérium egyben megjegyezte, hogy mivel a személyzet egy részének lakhelyi elkülönítésbe kellett vonulnia, Románia párizsi nagykövetsége leszűkíti tevékenységét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

RADOR, Rozália Gănciulescu