2020 május 12.

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 15.778 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 7.685 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 858 személy meghalt; az intenzív osztályokon 238 beteget ápolnak.

Jelenleg 14.923 személy van intézményes karanténban és 19.007-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 269.183 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 412 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1.905 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Kötelező lesz a szájmaszk használata a tömegközlekedési eszközökön

Ezt Ludovic Orban miniszterelnök jelentette be egy tegnap esti televíziós műsorban. A kormányfő hozzátette, hogy az intézkedés bizonyos szervezési feladatokat is ró a személyszállítási szolgáltatókra annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot. Különös figyelmet szentelnek majd a metrónak, ahol az utasok belépését a metrólejáratoknál, a peronon és a szerelvényeken a Metrorex alkalmazottai a Belügyminisztérium egységeivel közösen fogják biztosítani. „Kötelező lesz olyan egységeknek a jelenléte, akik ellenőrzik, hogy az utasok rendelkeznek-e szájmaszkkal. Akiknek nincs maszkjuk, azok a metrólejáratoknál beszerezhetik azokat. Ugyanakkor megszervezik az utasok várakozását a peronon és felszállásuk rendjét a szerelvényekre” – nyilatkozta a miniszterelnök. (Radio România Actualităţi)

A Szenátus mai napirendjén szerepel a május 15-től életbe lépő készenléti állapotról szóló törvénytervezet vitája

A kormány által kidolgozott törvénytervezetet sürgősségi eljárásban tárgyalja a parlament. A jogszabály a kereskedelmi tevékenységgel, az egészségüggyel, a munkaviszonyokkal, az egyházi szertartások rendjével és a kihágásokért kiróható büntetésekkel kapcsolatosan tartalmaz szabályozásokat. A jogszabály értelmében a tömegközlekedési eszközökön, valamint a nyilvános, beltéri helységekben kötelezővé teszi a védőmaszk használatát. Ionel Dancă kancelláriaminiszter elmondta, hogy megengedett lesz az élelmiszeripari termékek és italok forgalmazása azzal a feltétellel, hogy azokat ne helyben fogyasszák el a vásárlók. A készenléti állapot ideje alatt megengedett lesz az elektromos és elektronikus háztartási gépek forgalmazása, amennyiben a kereskedelmi cégek biztosítják azok házhoz szállítását. A bevásárlóközpontokban kinyithatnak azok a boltok, amelyeknek a bejáratuk közvetlenül az utcára nyílik és onnan nem lehet továbbmenni a bevásárlóközpont belső tereire. Korlátozás nélkül kinyitnak a fodrászok, manikűr, pedikűr, testápoló szalonok, tisztítók, fogászati rendelők, optikusok stb. (Rador Hírügynökség)

A Bukaresti Törvényszék megszüntette Sorina Pintea bírósági felügyeletét

A volt egészségügyi minisztert az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) csúszópénz elfogadásával vádolja. Sorina Pinteat április 30-án állították bíróság elé folyamatosan elkövetett megvesztegetés vádjával. A vádhatóság szerint a volt miniszter-asszony folyamatosan fogadott el illetéktelen juttatást abban az időben, amikor a Nagybányai Sürgősségi Kórház menedzsere volt. Korábban Sorina Pintea előzetes letartóztatásban volt, azonban március 6-án szabadon engedték és bírósági felögyelet alá helyezték. A Bukaresti Törvényszék döntése nem végleges, ellene fellebbezést nyújthatnak be a táblabíróságra. (Rador Hírügynökség)

Ervin Székely, RADOR