2021. október 19

Több mint 5 200 ampulla monoklonális antitestet osztanak szét a romániai kórházaknak

Több mint 5 200 ampulla monoklonális antitestet osztanak szét a romániai kórházaknak, amelyeket segitség címen az olasz államtól kapott Románia. Maros megyében a legtöbb adagba a Megyei Klinikai Kórház (20) és a Marosvásárhelyi Sürgősségi Kórház (12) részesül. A segesvári városi kórház hat ampullát, a szászrégeni, a dicsőszentmártoni és a marosludasi kórház pedig négy-négy ampullát kap. Az olasz támogatás elismerés Románia segitésért, amelyet a tavaly nyújtott, amikor orvos és orvosi asszisztens csapatot küldött Olaszországba, a Brescia-i és Lecco-i korházakba, amely a koronavirussal fertőzött betegek kezelésében segitett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

A Ford Craiova ideiglenesen csökkenti a termelést

A craiovai Ford gyár ideiglenesen csökkenti a termelést a félvezetők hiánya miatt. Az üzem csütörtökig három műszak helyett egy műszakban működik, mind a járműgyártási, mind a motorgyártási részlegen. Elsőbbségbe részesitik azon autók gyártását, amelyekre már megkötötték a szerződéseket, közölték a cég képviselői. Az otthon maradó munkavállalók az alapbér 78%-ának megfelelő juttatásba részesülnek. A Dacia gyár is október 8-án felfüggesztette tevékenységét az elektronikus alkatrészek hiánya miatt. Akkor a 14 ezer alkalmazott mintegy 90%-át küldték haza.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

A Közlekedési Minisztérium elhalasztja új vonatok beszerzését

A Közlekedési Minisztériumnak az idén sem sikerül új vonatokat vásárolnia a személyszállítással foglalkozó vasuttársaság (CFR-Călători) számára. A beszerésre vonatkozó szerződés aláirását január közepéig halasztották el. Gyakorlatilag az illetékes minisztériumnak alárendelt társaság, a Vasúti Reform Hatóság 2022 januárjáig hosszabbította meg az 1,3 milliárd lejes európai forrásból származó szerződésre benyújtott egyetlen ajánlat kiértékelését. A személyszállitási vasúttársaság számára legutóbb 15 évvel ezelőtt vásároltak új vonatokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

Az Egészségügyi Világszervezet technikai segítséget nyújt Romániának az egészségügyi válság kezelésében

Az Egészségügyi Világszervezet (OMS) korábbi romániai képviselője, a szociáldemokrata Alexandru Rafila szerint az OMS Romániának műszaki segitséget nyújt az egészségügyi válság kezelésében, mivel aggodalmának ad hangot a koronavirussal fertőzött  személyek, illetve az elhalálozások nagyszáma miatt. Ha az oltás a utóbbi hat hétben regisztrált ütemben zajlik, Romániában a lakosság 70%-a két és félév múlva lesz beoltva, figyelmeztetett az OMS. „A hatóságok nem intézkedtek és most Európa legsúlyosabb helyzetével szembesülünk a fertőzések és a halálesetek számát tekintve. Az OMS ajánlásai csak ajánlások, a hatóságoknak gyakorlatba kell ültetniük azokat, hogy a lehető leghamarabb csökkentsük a halálesetek számát. Meg kell vitatni a megoldásokat; az egyoldalú megoldások, amelyeket a lakosság nem ért és nem fogad el, nem lesznek sikeresek. Az utóbbi időben hetente 2 300 ember halt meg, ami egy európai ország számára teljesen elfogadhatatlan. Ilyen humanitárius katasztrófa a második világháború vége óta nem fordult elő”, hangsúlyozta Alexandru Rafila.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)

A parlamenti szakbizottságok negativan véleményezték Tudor Pop kinevezését az Ifjúsági és Sportminisztérium élére

A különböző minisztáriumok vezetésére javasolt jelölteknek egy óra áll rendelkezésükre projektjeik bemutatására és a parlamenti tagok által feltett kérdésekre adandó válaszaikra. Az USR által javasolt 18 jelölt meghallgatása kedd este 20 órakor fejeződik be. A Cioloş-kabinet bizalmi szavazására szerdán kerül sor.Az új kormány beiktatására 234 szavazatra van szükség és az USR mindössze 80 parlamenti taggal rendelkezik. A parlamenti szakbizottságok az elsők között hallgatták meg Tudor Pop-ot, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőjét, akit az USR az Ifjúsági és Sportminisztérium élére javasolt, de negativ véleményezést kapott. A meghallgatáson, Tudor Pop az iskolákban való testmozgás és sportevékenységek ösztönzését és a sportszövetségek jobb támogatását szorgalmazta. Mint hozzáfűzte, a jogszabályokat módosítani kell, hogy biztosítsák az egyensúlyt a helyi és a központi hatóságok között a sport- és ifjúsági programokra elkülönített pénzalapok tekintetében. A meghallgatáson részt vett Dacian Cioloş kinevezett miniszterelnök is. Negativ véleményezéssel zárult Iulia Popovici meghallgatása is, akit az USR kulturális miniszternek javasolt. Popovici azzal érvelt, hogy a kultúra területén jobb finanszírozásra, támogatásra és szakemberekre van szükség, akiknek megfelelő fizetést kell biztosítani. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.19)
Rozália Gănciulescu, RADOR