2022. április 19.

Megkezdődnek a fekete tengeri gázlelőhelyek kiaknázását célzó beruházások

A kitermelés rövid időn belül elkezdődhet – nyilatkozta ma a közszolgálati rádiónak Nicolae Ciucă miniszterelnök. Az elkövetkező időszakban a Neptun Deep nevű körzetben indulnak el a beruházások, amelyek a nagy mélységekben lévő lelőhelyek gáztartalékainak a kitermelését is lehetővé teszik. Az offshore törvény módosítása – amelyet a parlament jelenleg sürgősségi eljárásban tárgyal – stabilitást és kiszámíthatóságot teremt az érdekelt vállalkozások számára – mondta a kormányfő, aki úgy véli, hogy 2024-től kezdődően Románia már részesülhetne a Fekete tenger alatti nagy mélységben lévő gázkészletekből. A felszínhez közelebb eső gáz kitermelése már ez év felétől elkezdődhet, tekintettel arra a beruházásra, amelyet a Black Sea Oil & Gaz vállalat már megvalósított. Ennek révén megvan a lehetőség évi egy milliárd köbméter gáz kitermelésére.

Olyan válsághelyzetben, mint amilyen most van, az egyetlen lehetőség a beruházás, a kormány feladata pedig az, hogy ezeket a közpolitikák révén támogassa. A cél a gazdasági fejlődés stabilitásának a biztosítása – mondta Nicolae Ciucă. (RADOR Hírügynökség)

Elhalasztják a rendőrök és a börtönőrök a mára tervezett tiltakozó akciójukat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székháza előtt

A Büntetés-végrehajtó Intézetek Országos Igazgatóságának Szakszervezeti Föderációja és a rendőrök érdekvédelmi egyesületeit tömörítő Sidepol szakszervezet közös közleménye szerint azt követően döntöttek így, hogy tárgyaltak a PNL képviselőivel. Ma, a Képviselőház Pénzügyi, Költségvetési és Banki Szakbizottságában megvitatják azokat a módosító indítványokat, amelyeket a béreket és nyugdíjakat – az elektromos energia- és a gázárrobbanások időszakában – befagyasztó sürgősségi kormányrendelethez nyújtottak be. A szóban forgó javaslatok elfogadása csökkentené a bérezésben megmutatkozó diszkriminációt, amelynek a rendőrök és a büntetés-végrehajtási intézetek dolgozói ki vannak téve a közszférában tevékenykedő egyéb alkalmazottakkal szemben – hangsúlyozza a hivatkozott közlemény. Az érdekvédelmi szervezetek szerint a sürgősségi kormányrendeletnek a Szenátusban elfogadott változata aláaknázza a romániai rendvédelmi erőket és a rendőrség, katonaság és a börtönőrök szakmai színvonala csökkenéséhez vezet azáltal, hogy kiiktatja az alkalmazások esetében a konkurenciát – érvelnek a szakszervezetek. (Radio România Actualităţi)

Vasile Dîncu szerint nem harcolnak román zsoldosok Ukrajnában

A honvédelmi miniszter egy tegnap esti televíziós műsorban cáfolta az orosz védelmi tárca azon állítását, mely szerint az Ukrajnában harcoló több ezer önkéntes között románok is vannak. Vasile Dîncu úgy véli, hogy ezek a hamis információk az orosz propaganda termékei, amelyeket a saját közvéleményük befolyásolása érdekében dolgoztak ki. (RADOR Hírügynökség)

Elhunyt Radu Lupu zongoraművész

Radu Lupu generációjának egyik legfontosabb művésze 76 éves korában halt meg. A zenész 1945. november 30-án született Galacon. Szólistaként játszott nagy európai és amerikai zenekarokkal, részt vett egy sor nemzetközi zenei fesztiválon és több felvételt is készített vele a Decca, neves német hanglemezkiadó.

Radu Lupu szakmai elismerései között szerepel a Grammy-díj, amelyet a Schubert-szonáták előadásáért kapott és Schumann zongoradarabjainak megszólaltatásáért elnyert Edison-díj is. Kifinomult előadásmódja okán Radu Lupu egyike volt azon művészeknek, akik évtizedeken keresztül uralták a nemzetközi koncerttermeket, annak ellenére, hogy a művész nem adott interjúkat és nem volt jelen a közösségi oldalakon sem. Egészségügyi problémái miatt Radu Lupu 2019-ben visszavonult. A Radio România Muzical közszolgálati zenei rádiócsatorna április 22-én 19.00 órai kezdettel Radu Lupu emlékműsort fog sugározni. (RADOR Hírügynökség)

Az Egyesült Államok elnökének, Joe Bidennek a meghívására Klaus Iohannis államfő az Európai Unió és a NATO több vezető tisztségviselőjével együtt egy regionális biztonságról szóló konzultáción vesz részt

A megbeszélésekre ma délután 16.45-kor online formátumban kerül sor. Tegnap Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy Joe Biden a közeljövőben nem szándékozik Ukrajnába látogatni, bár ukrán kollégája, Volodimir Zelenski meghívta őt. Ugyanakkor az Egyesült Államoknak szándékában áll egy küldöttet Ukrajnába delegálni, de az elnök látogatása nagyon nagy biztonsági kockázatot jelentene. Psalki ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok rövidesen újranyithatja kijevi nagykövetségét. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR