2022. május 20.

Francia légvédelmi osztag érkezik Romániába

A katonai egység a Fekete-tenger partján lévő Midia Országos Légvédelmi Kiképző Központban fog szolgálatot teljesíteni – áll Franciaország bukaresti nagykövetségének közleményében. A dokumentum hangsúlyozza, hogy az intézkedés célja megszilárdítani a védelmet Európa keleti szárnyán, ugyanakkor bizonyítja Párizs azon elkötelezettségét, hogy megvédje szövetségeseinek az érdekeit. A Mamba típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rendszer működését 100 katona biztosítja. A légelhárító közvetlen kapcsolatban van Románia és a NATO védelmi rendszerével. A román Védelmi Minisztérium közlése szerint a Szövetség romániai harccsoportja ebben a hónapban alakul meg Franciaország vezetésével, állományában pedig belga és holland katonák is részt vesznek rotációs rendszerben. A csoport főhadiszállása a Nagysinken lévő Országos Egyesített Kiképző Központban lesz. (RADOR Hírügynökség)

A magyar köztársasági elnök erdélyi látogatása

Csütörtök délután Kolozsvárra érkezett Novák Katalin, aki szombaton beszédet mond a Magyar Református Egység Napján, ahol többek között egy egész alakos Bethlen Gábor-szobrot is felavatnak. Novák Katalin ma a Fehér megyei Magyarlapádra látogat.(Bukaresti Rádió)
A külföldön dolgozó román állampolgárok kizsákmányolása ellen kíván fellépni a Munkaügyi Minisztérium
A szaktárca folyamatosan megfigyeli a külföldön dolgozó román állampolgárok helyzetét, különös tekintettel az idénymunkásokra, akik többször váltak munkaügyi visszaélések áldozataivá. Marius Budăi tárcavezető elmondta, a mezőgazdaságban, építőiparban vagy húsfeldolgozásban foglalkoztatott román állampolgárok gondjait elsősorban a rossz munkakörülmények, a nem megfelelő munkavédelem, illetve a minimálbér alatti fizetés okozza, főként Németországban. A külföldön munkát vállalók megsegítése érdekében romániai és németországi szakszervezetek már évek óta létrehoztak tájékoztató és tanácsadó központokat, amelyek közbenjárásával kezelhetők a munkavállalók ilyen jellegű panaszai. Florin Cârciu, a Határon túli Románok Főosztályának vezetője szerint jelenleg 5,7 millió román állampolgár él az országhatáron kívül, de valós számuk valószínűleg megközelíti a nyolc milliót – mondta a tisztviselő (Radio România Actualităţi)

Támogatnák a külföldi turistákat Romániába csábító utazási ügynökségeket

A kormány 40 eurót adna az idegenforgalmi ügynökségeknek minden Romániában legalább négy éjszakára szállást foglaló külföldi turista után. További két eurót adnak minden ezen felül a turisták által az országban eltöltött napra. A támogatás összértéke nem haladhatja meg a 20 millió lejt. A szaktárca honlapján közvitára bocsátott jogszabály tervezete szerint a de minimis segélyt 2023. december 31-ig folyósítják, de ez a határidő egy évvel meghosszabbítható. A támogatás igényléséhez a turisztikai ügynökségeknek több feltételnek kell megfelelniük, ezek közül az egyik az, hogy az igénylést megelőző évben több mint 200 turista látogatta meg révükön Romániát. A kormány becslése szerint 1200 idegenforgalmi ügynökség részesülhet a támogatásban.(RADOR Hírügynökség)

Indul a Tengerpart mindenkinek program

Vasárnaptól a program keretében 34 lejbe kerül a szállás egy éjszakára. A Román Idegenforgalmi Munkáltatók Szövetségének közlése szerint a díjszabás akár 70 százalékkal is alacsonyabb, mint a főidényben. A negyvenedik alkalommal megszervezett program május 22-ikétől és június 19-ikéig tart. Idén a szolgáltatók mintegy 4000 szálláshelyet ajánlanak a program keretében. A turisztikai csomagok üdülési jegyekkel is kifizethetők – áll a szervezet közleményében. Dragoş Răducan, a szövetség elnöke elmondta, a legolcsóbb csomag napi 34 lej személyenként, reggeli nélkül egy 3 csillagos szállodában, legalább 5 éjszakára szóló szállás lefoglalása esetén. A teljes ellátást biztosító minimum három éjszakás csomag ára éjszakánként 160 lej minden főre egy 3 csillagos szállodában. A Tengerpart mindenkinek programot teljes egészében a hazai vendéglátóipari munkáltatók támogatják.(Agerpres Hírügynökség)

Műszaki ellenőrzési szolgáltatást vezetett be a Román Gépjármű Nyilvántartó (RAR), amellyel a másodkézből származó gépkocsik vásárlóinak nyújtanak segítséget

A RAR Expert csomag egyelőre csak az intézmény bukaresti székhelyén elérhető, a vizsgálat során a jármű valós kilométerszámát, a korábbi javítások minőségét és megfelelőségét, illetve a rejtett hibákat tudják felfedni. Cristian Bucur, a Román Gépjármű Nyilvántartó műszaki igazgatója elmondta, a vizsgálathoz az intézmény honlapján lehet időpontot kérni. Hozzátette, három ellenőrzést lehet igényelni, a gépjármű azonosítását, műszaki állapotát és a megtett kilométerek számát. A teljes csomag ellenértéke 700 lej, egyetlen ellenőrzésért pedig 150 lejt kell fizetni. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR