2022. június 16.

Klaus Iohannis Kijevbe érkezett

A román államfő Franciaország elnökével, Németország és Olaszország miniszterelnökeivel közösen látogatott az ukrán fővárosba, azzal a céllal, hogy hangsúlyozza Európa szolidaritását a háború által sújtott országgal. Twitter-üzenetében Románia elnöke azt írta, hogy európai kollégáival együtt ment Kijevbe, azért, hogy kifejezze szolidaritását Zelenszki elnökkel és az ukrán néppel. Oroszország illegális agresszióját be kell szüntetni – hangsúlyozta Iohannis.

A közös látogatásra az Európai Unió jövő heti csúcstalálkozója előtt kerül sor, amikor is a tagállamok arról döntenek, hogy elfogadják-e Ukrajna tagjelölti státusának megadását, amit a kijevi hatóságok kértek és ami erkölcsi támogatást jelentene a sok szenvedést megélt ukránoknak.

Emmanuel Macron francia elnök Kijevbe érkezésekor úgy nyilatkozott, hogy nehéz hetek következnek. „Találkozunk Zelenszki elnökkel és az európai egység és támogatás üzenetét visszük el az ukránoknak. A jelenről és a jövőről fogunk beszélni, mert az elkövetkező hetek nagyon nehéznek ígérkeznek – mondta Macron.

A közszolgálati rádió párizsi tudósítója, Daniela Coman mindehhez hozzáfűzte, hogy a francia elnököt foglalkoztatja az ukrán gabonaexport biztonságának szavatolása, jelenleg ugyanis az ukrán tengeri kikötők az orosz hadsereg blokádja alatt állnak. Ez a helyzet aggasztja az Egyesült Nemzetek Szervezetét, amelyik az éhínség veszélyére figyelmeztet, amennyiben a búza és a kukorica nem jut el azokba az afrikai országokba, amelyeknek az élelem-ellátása az ukrán gabonától függ. (Radio România Actualităţi)

Július 1-től kezdődően a kormány befagyasztaná az állami alkalmazottak felvételét

Az erről rendelkező sürgősségi kormányrendeletről ma dönt a kabinet. A tervezett jogszabály felfüggeszti a központi és helyi állami intézményekben a szabad állások betöltését. A kormányülés napirendjén szerepel továbbá az üzérkedés visszaszorításáról szóló sürgősségi kormányrendelet elfogadása is – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Andrei Şerban, riporter.

Andrei Şerban: „Az üzérkedés-ellenes sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint tilos lenne az indokolatlanul magas árak megszabása, csakúgy mint a termelés és a kereskedés visszafogása azzal a céllal, hogy azok árfelhajtó hatást eredményezzenek. Ugyancsak tilos lenne bizonyos áruk felhalmozása, azért, hogy hiány alakuljon ki a piacon, majd ezt kihasználva, a szóban forgó termékeket a reális áruknál drágábban adják el” – ismertette a rendelet előírásait a riporter.

Egy másik sürgősségi kormányrendelet értelmében Temesvár állami támogatást kapna, tekintettel arra, hogy jövőre Európa kulturális fővárosa lesz. (Radio România Actualităţi)

A Fekete-tenger alatti lelőhelyekről kitermelt első néhány köbméter gáz bekerült az országos Gázelosztó Rendszerbe

Ezt ma közölte a közszolgálati rádió. Az elmúlt 30 évben ez az első olyan projekt amelynek keretében gázt termelnek ki a Fekete-tenger kontinentális talapzatából. A Doina és Ana elnevezésű lelőhelyeken, amelyek a Midia 15 nevű körzetben vannak öt szonda működik. A gáz egy 126 kilométeres tenger alatti csővezetéken jut el a Corbu helységben lévő kezelőállomásra. Az év végéig innen fél milliárd köbméter gáz kitermelésére számítanak a szakemberek. (Radio România Actualităţi)

Tegnap elkezdődött annak a büntetőpernek az érdemi tárgyalása, amelyben Nicolae Bănicioiu, volt minisztert korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolják

Erről a Legfelsőbb Bíróság bírái döntöttek. A volt ifjúsági, majd egészségügyi minisztert csúszópénz elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). A vádhatóság szerint 2014-ben, amikor ifjúsági és sportminiszter volt, közel 800 ezer eurót kapott különböző üzletemberektől azért, hogy közbenjárjon bizonyos személyek

Ervin Szekely, RADOR