2022. július 21.

Ismét meghosszabbították a népszámlálás lezárásának határidejét

A hónap végéig tolták ki a határidőt, s ez egyben a törvény által megengedett utolsó hosszabbítás – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS). Ez azt jelenti, hogy a hátralévő kilenc napon az adatgyűjtés az erre kijelölt helyeken és a lakásokat felkereső kérdezőbiztosok révén is folytatódik. Szerdáig közel 17 millió személyt írtak össze, ami az összlakosság 87%-a. (Radio România Actualităţi)

Néhány mamaiai szálloda csökkentette az árait

Erre olyan körülmények között került sor, hogy az előző évhez képest 20%-al csökkent a turisták száma. A nyaralni vágyók azért elégedetlenek, mert kiszélesítették a napozókat, ezért körülményesebb eljutni a tengerhez, romlott a parti homok minősége, a parkolódíj pedig napi 100 lejre emelkedett. A konstancai helyi tanács ezen a héten dönthet a polgármester azon javaslatáról, hogy éjszakára függesszék fel a parkolási díj kiszabását, azonban a Mamaia-Konstanca Vállalkozói Szövetség szerint a nyaralási idény végéig teljesen el kellene törölni a parkolási díjat, úgy ahogyan azt Mangalián tették. (Radio România Actualităţi)

Vendéglőket és teraszokat ellenőriz a fogyasztóvédelem

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) vezérigazgatója, Paul Anghel Facebook-oldalán azt közölte, hogy az ellenőrök elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen az élelmiszerek és italok minősége és, hogy a vállalkozók betartják-e a termékek tárolására és szállítására vonatkozó előírásokat.
Az ANPC arra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy ne vásároljanak élelmiszereket engedéllyel nem rendelkező kereskedőktől, illetve utasítsák vissza a gyanús kinézetű, vagy nem megfelelően becsomagolt termékeket. (RADOR Hírügynökség)

A kánikula hatásait enyhítő intézkedésekről döntött az országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU)

Az intézkedéseket Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője jelentette be szerda esti sajtótájékoztatóján.
A rendelkezések értelmében a hőmérsékleti értékektől függően korlátozni kell a kültéri tevékenységeket és munkavégzést; elsősegélynyújtásra alkalmas, árnyékos fedezékeket kell létrehozni, ahol ingyen ivóvizet biztosítanak; tájékoztatni kell a lakosságot a kánikulára vonatkozó óvintézkedésekről és a tarlóégetés szigorú tiltásáról; az erdészeti felügyelőségeknek fokozottan kell ellenőrizniük az erdőket, főleg a turisták által sűrűn látogatott helyeken; a hatóságoknak tűzvédelmi megfigyelés alatt kell tartaniuk az erdőket és mezőgazdasági területeket; figyelemmel kell kísérni a kiszolgáltatott személyeket; készenlétbe kell helyezni az egészségügyi sürgősségek, tűzvészek vagy balesetek esetén bevetendő erőforrásokat.
A CNSU a lakosság számára is kidolgozott néhány ajánlást. Azt tanácsolják az embereknek, hogy a kánikula óráiban térjenek be néha légkondicionált helyiségekbe, 11 és 18 óra között kerüljék a napsütötte helyeket, a zsúfoltságot és tartózkodjanak a fizikai megerőltetéstől, fogyasszanak sok folyadékot – lehetőleg vizet –, kerüljék a nehéz, zsíros ételeket, az alkoholt, a túlzott mennyiségű koffeint és cukrot tartalmazó élelmiszereket, fogyasszanak joghurtot, gyümölcsöt és zöldséget, viseljenek szellős öltözetet, kalapot, napszemüveget.
A CNSU által elfogadott intézkedések nyár végéig hatályban maradnak. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin