2022. augusztus 2.

A kisebbségek megbélyegzését és diszkriminációját súlyos büntetéssel kell sújtani

Ezt Klaus Iohannis államfő közölte ma abban az üzenetben, amelyet a Romák Holokausztjának Európai Napja alkalmából tett közzé. Románia elnöke úgy véli, hogy az oktatás a legfontosabb eszköze és biztosítéka annak, hogy a történelem ilyen elítélendő eseményeivel szemben ne legyen senki elnéző.
Klaus Iohannis úgy véli, hogy szükséges az antiszemitizmus, rasszizmus, xenofóbia és a gyűlölet veszélyének tudatosítására, ezért szorgalmazza egy megfelelő jogszabályi háttér kialakítását, annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen fellépni a diszkrimináció valamennyi formájával szemben. (RADOR Hírügynökség)

Jóval költségesebb az ipari termelés a tavalyinál

Júniusban hatvan százalékkal emelkedett a belső ipari termelői árindex az elmúlt év hasonló időszakához képest – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS). A legnagyobb mértékű növekedést – 139%-osat – az energetikai iparban jegyezték. Az INS adatai szerint az energetikai szektorban (villanyáram termelés, áram-, hőenergia-, melegvíz-szolgáltatás), a fogyasztói árak a költségeket meghaladva 145%-al emelkedtek. A kitermelési ipar árai 111%-al, a feldolgozó iparéi 27%-al nőttek.
A termelői árindex a belföldön értékesített termékek, szolgáltatások nettó árbevételéből kiindulóan, a bázisidőszak súlyozással képzett mutatója. (RADOR Hírügynökség)

Megvette a Romgaz az Exxon Mobil amerikai cégtől a Fekete-tengeri Neptun Deep földgáz-lelőhely kitermelésének jogát

A legnagyobb hazai földgáz-kitermelő és szolgáltató vállalat bejelentette, hogy befejezte a földgáz-kitermelési projekt részvényeinek átvételét. Ezt Virgil Popescu energiaügyi miniszter jelentette be tegnap Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a román cég több mint egy milliárd dollárt fizetett a tranzakció keretében. A tárcavezető szerint ez egy fontos lépés Románia energetikai függetlenségének megteremtése felé, különösen olyan körülmények között, amikor nemcsak hazánk, de egész Európa komoly kihívásokkal néz szembe ezen a területen.
Popescu kifejezte azon reményét, hogy a Romgaz és a Petrol, ami a Neptun Deep projekt egy másik része, mielőbb meghozzák a végleges döntést a beruházásról annak érdekében, hogy a román állampolgárok a lehető leghamarabb részesedjenek a Fekete-tenger kontinentális talapzatán kitermelt földgázból. (RADOR Hírügynökség)

700 millió lejt kér a Metrorex

A fővárosi metróvállalatot üzemeltető cég a költségvetés kiegészítésétől reméli a szóban forgó összeget, amelyből ki akarja fizetni a szerelvények karbantartását végző francia céggel szemben fennálló 160 millió lejes tartozását – jelentette be Sorin Grindeanu közlekedési miniszter. Amennyiben a kormány jóváhagyja a Metrorex igényét, a pénzt nem használhatják az alkalmazottak bérének emelésére.
Mint arról korábban hírt adtunk, a Metrorex ritkította járatait, azért, mert jelenleg mindössze 30 szerelvény közlekedik. A többieket a műszaki vizsga elmaradása miatt ki kellett vonni a forgalomból – közölte a közszolgálati rádió. (Radio România Actualităţi)

Futárszolgálatot indít a Román Posta

A vállalkozást az országban legnagyobb ilyen szolgáltatásokat közvetítő internetes alkalmazást működtető céggel közösen készülnek beindítani. Ennek nyomán a posta eddigi ügyfelei háztól-házig jellegű futárszolgálatot is igénybe vehetnek.
A megrendeléseket a coleteonline.ro platformon keresztül igényelhetik az érdeklődők. A kézbesítést pedig – telefonos értesítés után – a posta alkalmazottjai végzik majd. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin