2022.augusztus 23.

 

Románia több mint két milliárd euró értékben exportált gabonát és gabonaalapú termékeket az idén

Ez 2021-hez viszonyítva 77%-os növekedést jelent – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS). A legnagyobb volumenű exportot márciusban jegyezték, értéke pedig meghaladta a 422 millió lejt. Másfelől hazánk 683 millió euró értékben importált gabonát és gabonaalapú termékeket. A kereskedelmi mérleg tehát pozitív, az év első öt hónapjában, ami pénzben kifejezve mintegy másfél milliárd eurót jelent. (Radio România Actualităţi)

Marcel Ciolacu szerint a koalíciónak megoldást kell találnia arra, hogy a lakosság változatlan áron jusson hozzá a villamos- és gázenergiához

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a közszolgálati rádiónak adott ma reggeli nyilatkozatában úgy vélte, hogy a liberális energiaügyi miniszternek, Virgil Popescunak szeptember elsejéig ki kell dolgoznia egy jogszabályt az energiaárak szabályozására.

Nicolae Ciucă miniszterelnök Virgil Popescuval és az Energiaügyi Szabályozás Országos Hatóságával (ANRE) ismételten megvizsgálják az energiaárak 2023. március 31-e utáni kompenzálásának lehetőségeit. Addig a jelenlegi szabályozás értelmében az energiaárak nem nőnek. Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy ismételten beterjeszti a parlamentbe azt a törvénytervezetét, amely csökkentené az energia-szolgáltatásokra kivetett hozzáadott értékadó mértékét. (RADOR Hírügynökség)

Több városban is gondot okoztak a bőséges esőzések

Fehér, Hunyad, Gorj, Argeş és Dîmboviţa megyékben kedd este 22 óráig narancsszínű viharjelzés van érvényben. A jelzett területeken erős szélre, sok csapadékra, viharokra, villámlásokra kell számítani. Gyakorlatilag Arad, Temes Botoşani és Iaşi megyék kivételével minden megyében sárga vagy ennél erősebb színű vihar-riadó van érvényben ma 16 óráig – közölte az Országos Vízügyi Intézet (INH). Az ország északi, középső, déli és nyugati részében megnövekszik a folyók és patakok hozama.

Tegnap a sűrű eső miatt megbénult a forgalom Vajdahunyadon. A dombokról lezúduló víz, a talajvíz, valamint az eső elárasztotta a város központját, tekintettel arra, hogy a vízelvezető rendszer nem tudta elnyelni a nagy mennyiségű csapadékot. A helyzetet és a mentési munkálatokat megnehezítette, hogy a vihar kidöntött néhány fát, amelyek az úttestre zuhantak. Több háztartást is elárasztott a víz. Áldozatai szerencsére nem voltak az ítéletidőnek.

Az esőzések károkat okoztak az Argeş megyei Ştefăneşti városban ahol több házba is betört a víz. Buzăuban a kanalizálás felmondta a szolgálatot. Nehézségeket okozott a rossz idő Nagybányán is, ahol négyzetméterenként 45 liter eső esett és több utcát elárasztott a víz. Az erős szél miatt Nagykárolyban egy fa két gépkocsira esett. (Radio România Actualităţi)

Súlyos baleset történt a Bukarest és Suceava közötti DN 2-es jelzésű országúton

Egy ember meghalt, hatan pedig – közülük három kiskorú – megsérültek ma reggel a Ialomiţa megyei Cotorca helység közelében, amikor két személygépkocsi ütközött. Ketten a járművekben rekedtek, egyiküket már nem tudták megmenteni a helyszínre érkező mentősök. A 7, 11 és 17 éves gyerekek mindegyike magánál van, ők nem szorultak az autók roncsai közé és jelenleg az Urziceni-i kórházban tartják őket megfigyelés alatt.

A baleset után a Ialomiţa és Buzău megyei mentők, valamint a SMURD sürgősségi szolgálat egyik helikoptere sietett a helyszínre ellátni a sérülteket. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR