2022. november 23.

A romániai igazságügyi rendszer ellenőrzésének megszüntetését javasolja az Európai Bizottság (EB)

A testület úgy véli, hogy az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusra (MCV) a továbbiakban már nincs szükség, mert már megvalósultak a jogállamiság megteremtése érdekében hozott szükséges reformok.
Az EB javaslatáról a testület a végleges döntést azt követően hozza meg, hogy konzultált a közösség állam- és kormányfőiből álló Európai Unió Tanácsával és az Európai Parlamenttel.
Klaus Iohannis üdvözölte az EB javaslatát és megköszönte mindazoknak az munkáját, akik lehetővé tették ezt a sikert. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy további erőfeszítésekre van szükség, „mert a reformok mindenekelőtt a románokat szolgálják”.
Nicolae Ciucă kormányfő közleményben üdvözölte az Európai Bizottság jelentését, amelyről azt írta, hogy „arra bátorítja a kormányt, hogy tartsa az igazságügy függetlenségének, és a korrupcióellenes harc fenntartható módozatának irányát”.
Mint ismeretes az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust Romániával és Bulgáriával szemben ezelőtt 15 évvel a két ország csatlakozásával egyidőben hozták létre. (RADOR Hírügynökség)

A fővárosi tömegközlekedést vizsgálja a fogyasztóvédelem

Ma reggel az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) emberei megjelentek Bukaresti Közlekedési Vállalat (STB) járművein, valamint a cég garázsaiban. Az első megállapítások szerint több buszon és villamoson piszkos padozatot, megrongált kapaszkodókat találtak. Az ANPC még a nap folyamán összesíti észrevételeit. Horia Constantinescu az intézmény vezetője a következőket nyilatkozta a közszolgálati rádiónak: “43 villamos kitakarítása két emberrel mindössze három óra alatt, olyan ötletnek tűnik, mintha valamelyik tisztítószer reklámkipjeiből ollózták volna ki”. (Radio România Actualităţi)

A Parlament mai napirendjéről

A Képviselőház plénuma ma reggel dönt az energiaárak befagyasztását elrendelő sürgősségi kormányrendelet módosításáról. A jogszabály értelmében senki sem fizethet 1,3 lejnél többet egy kW/h villanyáramért, a kisfogyasztóknak pedig kedvezményes áron számolják el a villamos energiát. A kormánykoalíció pártjai a cikkelyenkénti vita során elutasították az ellenzék valamennyi módosító indítványát.
A jogszabály 2023. január 1-től lép életbe.
Ugyancsak ma ül össze együttes ülésre a Szenátus és a Képviselőház azért, hogy döntsön Klaus Iohannis államfőnek a Franciaország vezetésével létrehozandó Szövetséges Harcászati Csoport felállításáról szóló kéréséről. Az Elnöki Hivatal egyben arról is tájékoztatja a honatyákat, hogy Spanyolország és az Egyesült Államok két radart fog elhelyezni Romániában, az ukrajnai határ közelében azzal a céllal, hogy javítsa a NATO légvédelmi és rakétaelhárító képességét.
A törvényhozásnak döntenie kell arról is, hogy kinevezzen néhány tagot a Diszkriminációellenes Tanácsba, valamint nyilatkozattal fog megemlékezni az ukrajnai Holodomorban 1932-1933-ban szándékosan kiprovokált tömeges éhezésről. (Radio România Actualităţi)

Újraindulhat a közszolgálati televízió kulturális csatornája

A „TVR Cultural” műhold révén sugározhat adásokat és felkerülhet a kábeltévé szolgáltatók kínálatára is – döntötte el tegnapi ülésén az Audiovizuális Tanács.
A közszolgálati televízió szerint az újrainduló csatorna az alapvető kulturális értékek és a hazai művészek alkotásainak közvetítésére vállalkozik, ugyanakkor pedig hírt szeretne adni a fontosabb hazai és nemzetközi kulturális eseményekről.
Mint ismeretes a „TVR Cultural”-t 2002-ben hozták létre, majd 2012 szeptember 15-én anyagi okokból megszüntették. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin