Amerigo Vespucci, exploratorul după care s-au denumit cele două Americi

Context

Numele continentelor de dincolo de Atlantic a fost inspirat de italianul Americo Vespucci. Cartograf și navigator, numele lui Vespucci este legat mai degrabă de explorarea Americii de Sud: el a fost cel care a descoperit Brazilia. De asemenea, el este cel care a demonstrat că teritoriile descoperite de Columb făceau parte dintr-un continent nou și nu erau, așa cum s-a crezut inițial, la limita estică a Asiei. A fost unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor. A creat un sistem pentru calcularea longitudinii, descoperind circumferinţa Pământului cu o eroare de 80 de kilometri faţă de cifra corectă. A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii, a fost primul care a observat existenţa curentului ecuatorial şi a explorat aproximativ 6.000 de mile de coastă, mai mult decât explorase oricine altcineva până la acea dată.

Viața și realizările sale

Amerigo, cum a fost botezat, s-a născut la 9 martie 1454 într-o veche familie nobiliară din Florența, familia Vespucci.A fost educat în științele umaniste și administrație, deoarece, deși nu era primul născut, a arătat mai multe aptitudini decât cei doi frați mai mari pentru a prelua în viitor frâiele familiei. Familia sa avea relații bune cu familia de Medici, conducătorii de facto ai Republicii Florența, iar Amerigo putea să ajungă la conducere, motiv pentru care este și dat la școală. La sfârșitul anului 1491 primește o misiune de la Lorenzo de Pierfrancesco de Medici, văr de-al doilea al celebrului Lorenzo Magnificul: să călătorească la Sevilla ca asistent al agentului său comercial din Castilia, Gianotto Berardi.

Acesta din urmă se ocupa cu înarmarea și aprovizionarea navelor pentru expediții maritime, iar în acel moment pregătea una care era avea să schimbe istoria: prima călătorie transatlantică a lui Cristofor Columb. Amerigo a fost atras imediat de idee, deoarece geografia era una dintre pasiunile sale.

În 1499, el însuși s-a îmbarcat în prima sa expediție către Indiile de Vest (deși inițial se credea că ar fi luat parte la o expediție anterioară, în 1497, istoricii consideră astăzi că aceasta este una dintre numeroasele invenții introduse în ediția comercială a hărților sale). Atinge părțile de nord-est ale continentului sud-american. Traversarea Atlanticului a durat 24 de zile. În aceeași expediție, el descoperă gurile de vărsare ale celui mai mare fluviu din lume, Amazon și le dă numele de „Golful Gangelui”, crezând că se află în Asia. Totodată, el perfecționează tehnicile de navigare folosite până atunci.

Această expediție a fost comandată de Alonso de Ojeda și avea ca scop cartografierea coastelor Indiilor de Vest, așa cum erau numite pe atunci. În afară de cunoștințele sale geografice, Amerigo se îmbarcase pentru interese personale, pentru a evalua ce produse ar putea fi interesante pentru comerț și pentru a aduce câteva mostre. Calatoria  a fost foarte profitabilă, deoarece s-a întors cu mai multe perle din care a obținut un profit bun. Au călătorit de-a lungul coastei nordice a Americii de Sud, ajungând în delta Orinoco, unde au întâlnit băștinași , care îi aminteau lui Amerigo de o „mică Veneție” (Venezziola, în florentină) și pe care Ojeda a hispanizat-o…Venezuela.

A doua expediție

Între 1500 și 1505, a fost angajat de Coroana portugheză să ia parte la două expediții de explorare a coastelor Americii de Sud, deși există îndoieli cu privire la participarea sa la cea de-a doua expediție. Ținuturile pe care le explora nu erau extremitatea estică a Asiei, așa cum se aștepta, ci un alt continent, pe care l-a numit Lumea Nouă. Nu a fost primul care a făcut o astfel de afirmație, dar a reușit să o dovedească prin intermediul calculelor astronomice.

Ipoteza celui de-al patrulea continent a fost lansată după ce Amerigo Vespucci a ajuns aproape de Țara de Foc (Tierra del Fuego – extremitatea sudică a continentului sud-american), trecând prin Golful Guanabara (Rio de Janeiro – Brazilia) și estuarul Rio de la Plata (Montevideo – Uruguay  și Buenos Aires – Argentina).

Tot Amerigo Vespucci a fost cel care a aproximat pentru prima oară circumferința pământului cu o abatere de 80 de kilometri. În 1505 s-a întors la Sevilla pentru a lucra la Casa de la Contratacion de Indias, o instituție creată de Coroana Castiliei pentru a se ocupa de comerțul de peste mări și de profiturile obținute din acesta. În 1508, Ferdinand Catolicul l-a numit pilot șef al Castiliei, o funcție ale cărei responsabilități presupunea instruirea navigatorilor  la școala navală și elaborarea Padron Real, o hartă care urma să servească drept model pentru hărțile de navigație.

Regele l-a naturalizat ca cetățean castilian, schimbându-i numele în Americo Vespucio, iar exploratorul s-a căsătorit cu Maria Cerezo, o femeie cu care avusese o relație încă de la începuturile sale în Sevilla.

Unele surse vorbesc despre o a cincea călătorie, dar, deși a fost implicat în pregătiri, aceasta nu a mai avut loc. Vespucio a murit la Sevilla, la 22 februarie 1512.

Autor: Alexandru Balaci

 Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/biography/Amerigo-Vespucci

https://www.history.com/topics/exploration/amerigo-vespucci

Amerigo Vespucci

RADOR – 9 martie