2023. április 4

Klaus Iohannis elnök úgy véli, hogy a kormányrotáció lehetséges és meg is fog történni

Klaus Iohannis államfő úgy véli, hogy sor kerül a kormányrotációra és a koalíció továbbmegy, mert nem lesz más működőképes politikai alternatíva. Ráadásul nagyon bonyolult az előrehozott választások megszervezése, fűzte hozzá Klaus Iohannnis, jelezve, hogy közbelép, ha a kormányfői rotáció tekintetében további problémák merünek fel a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) között. Az államfő nyilatkozata olyan körülmények között hangzott el, hogy nemrég ismét teritékre került az előrehozott választások témája, mivel a PNL-nek és a PSD-nek nem sikerül közös nevezőre jutnia a kormányrotációt illetően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestbe látogatott

A magyar külügyminiszter a Sorin Mihai Grindeanu román kormányfő-helyettessel, közlekedési miniszterrel kedden, Bukarestben tartott közös sajtóértekezleten kijelentette, hogy megállapodás született arról, hogy 2030-ban átadják a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat is Magyarország és Románia között. Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy korábbi célkitűzéseik alapján öt évente újabb gyorsforgalmi útkapcsolatot adnak át a két ország között. „Ez sikerült 2015-ben és 2020-ban is. Illetve előkészítés alatt van a 2025-ös siker is, amikorra összekötik a felek a magyarországi M3-as autópályát a Szatmárnémeti körüli gyorsforgalmi úthálózattal. Ma már a 2030-as sikert biztosítottuk, hiszen megállapodtunk a negyedik gyorsforgalmi összeköttetésünkről is”, magyarázta Szijjártó, hozzáfűzve, hogy Magyarországon a Budapest és Békéscsaba közötti gyorsforgalmi utat el fogják vinni a határig, és akkor meglesz a lehetőség arra, hogy az Nagyszalontától délre becsatlakozzon a romániai gyorsforgalmi úthálózatába. Szijjártó Péter kiemelt stratégiai érdeknek nevezte a Magyarország és Románia közötti együttműködés folyamatos fejlesztését, egyrészt a magyar kisebbség, másrészt a bővülő gazdasági kapcsolatok miatt.  Rámutatott, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 12 milliárd eurót, s ezzel hatalmas rekordot döntött, így mára Románia lett Magyarország harmadik legfőbb exportpiaca. A határ akkor válik a javunkra, hogyha összeköt, és nem elválaszt minket, fogalmazott a magyar tárcavezető. Sorin Mihai Grindeanu megköszönte Magyarország támogatását Románia schengeni csatlakozásának ügyében. Majd kitért a magyar-román-szerb hármashatárnál tervezett átkelő építésére, és tudatta, hogy a helyi hatóságok támogatják a projektet Óbébánál (Beba Veche). „Magyarországi barátaink kicsit előrehaladottabb állapotban vannak a szerb partnerrel. Bízom benne, hogy nekünk is sikerül ezt a lemaradást behozni”, mondta. A harmadik gyorsforgalmi útkapcsolat létrehozására irányuló munkálatokra utalva, Sorin Mihai Grindeanu közölte, hogy nyáron meglesz a nagyszalontai kitérő környezetvédelmi engedélye, októberre elkészül a műszaki terv, és ezek alapján év végéig elindulhat a tender.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A nyugdíjreform-projektet elemzésre megküldték a Világbanknak

A speciális nyugdíjreform-projektre még várni kell, amíg a parlament elfogadja. A törvényalkotási kezdeményezés módosításokkal már átment a Szenátuson, de nem egyhamar jut el az ügyben döntéshozó képviselőházhoz. A jogalkotási projekt új változatát elemzésre megküldték a Világbanknak, majd Brüsszelben folytatódnak erről a megbeszélések az Európai Bizottság képviselőivel, közölte Marius Budai munkaügyi miniszter.A speciális nyugdíjak reformprojektje fontos lépésnek számit az Országos Helyreállitási Tervben (PNRR), melynek megvalósitásától csaknem 3 milliárd eurós részlet folyósitása függ. Az Európai Bizottság elégedetlenséget tanusitott a projekt korábbi változata miatt, amely szinte semmilyen megtakarítást nem hozott volna az állami társadalombiztosítási költségvetésnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Romániában nehezen haladnak a digitalizálással, különösen, ha állami intézményekről van szó

Romániában nehézkes a digitalizálás, különösen, ha állami intézményekről van szó. Tavaly több mint 20 000 papíralapú jövedelemigazolást igényeltek a közintézmények, bár ezt online is megtehették volna. A közintézmények számára már egy éve kötelező a dedikált számítógépes rendszerhez történő csatlakozás. A közintézmények csekély mértékben használják ki e rendszert, így akinek ilyen okmányokra van szüksége, személyesen kell bemennie az Országos Adóigazgatási Ügynökséghez (ANAF). A közigazgatás digitalizálása az EU képviselőivel egyeztetett célkitűzések egyike, de számos olyan helyzet adódik, amikor tudatosan figyelmen kívül hagyják vagy nem veszik igénybe a más közintézményeknek, valamint gazdasági szereplőknek vagy természetes személyeknek biztositott online szolgáltatások előnyeit. A PatrimVen rendszer már több éve működik, amely minden közintézménynek lehetővé teszi a jövedelemigazolások online rendszerben történő lekérését és megszerzését, de használata a közintézmények számára csak tavaly március 1-től  vált kötelezővé.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Korlátozták a teherautók forgalmát kedd reggeltől Székelyudvarhely és Csíkszereda között

A sűrű havazás miatt korlátozták a teherautók forgalmát kedd reggel 8 órától a 13A jelzésű országúton Székelyudvarhely és Csíkszereda között, illetve a 15-ös országúton, Maroshévíz és Borszék között. Az útügyi hatóság csíkszeredai kirendeltségének vezetője, Cătălin Romanescu azt mondta, a közlekedési rendőrséggel közösen úgy döntöttek, hogy korlátozzák az emlitett útszakaszokon a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát. A korlátozás 12 óráig érvényes.A megyében sárga riasztás van érvényben szerdáig a jelentős mennyiségű csapadék, megerősödő szél és hideg idő miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)
RADOR – Rozália Gănciulescu