2023. április 19.

Romániát meghívták az OECD egyik munkacsoportjába

Románia tegnap meghívást kapott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettől (OECD), hogy vegyen részt a vesztegetés elleni munkacsoportban és csatlakozzon a szervezet vesztegetés elleni egyezményéhez – közölte a kormány.

Nicolae Ciucă miniszterelnök sajtóközleményében úgy fogalmaz, hogy az egyezményhez való csatlakozás nemzetközileg nagyon erős jelzést küld arról, hogy Románia betartja a korrupcióellenes normákat és a legjobb gyakorlatokat. Ennek eredményeképpen javulni fog a romániai vállalatok hírneve, hozzájárulva a globális ellátási láncokba való bekapcsolódásukhoz, és megkönnyítve a külföldi közbeszerzési szerződések elnyerését.

A kormány töretlenül fenntartja az OECD-hez, mint a legerősebb globális gazdasági szervezethez való csatlakozás folyamatát, amely olyan országokat tömörít, ahonnan a közvetlen külföldi befektetések 90%-a származik – áll a dokumentumban. (Radio România Actualităţi)

A Parlament ma nevezi ki a Nemzeti Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) új elnökét

Ugyanakkor szavaznak az intézmény igazgatótanácsának több más tagjának a kinevezéséről is. Tegnap a szakbizottságok kedvezően nyilatkoztak a tisztségekre pályázókról. Az ANRE elnöki tisztségére a kormánykoalíciós pártok által támogatott George Niculescu pályázik. Ő jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) államtitkára az energiaügyi minisztériumban. (Radio România Actualităţi)

Tegnap a kulturális intézmények és szervezetek az egész országban különböző rendezvényekkel ünnepelték április 18-át az UNESCO műemlékek és műemlék-együttesek nemzetközi napját

A Megyei Könyvtár jelenlegi épületét, az egykori Dunai Európai Bizottság palotáját különböző fázisokban bemutató képeslapokból és régi fényképekből rendeztek kiállítást Galaţi-on. A legkorábbi kép 1895-ből származik.

A Képzőművészek Szövetségének bukaresti szobrászszakosztálya szintén a kortárs szobrászatnak szentelt nagyszabású rendezvényt tart a Képzőművészeti Alap kiállítótermében, amely a hónap végéig látogatható. A kiállítást a román szobrászoknak a nemzeti örökség és kultúra gazdagításához való egyedülálló és létfontosságú hozzájárulása elismeréseként rendezik meg, és több mint 30 romániai művészt vonultat fel.

A Műemlékek Nemzetközi Napját választotta az Ambulancia a Műemlékekért Egyesület is az idei év első két Szeben megyei rendezvényének megszervezésére. A rehabilitálandó objektumok a Nagyszeben és Szentágota városokat összekötő Hortobágy-völgyi keskeny nyomtávú vasút mozdonyháza, valamint a Fófeld községben található egykori Concordia bank épülete, amely a vidéki Erdély egyik első bankja volt, és amelyet azóta falumúzeummá alakítottak át. (Radio România Actualităţi)

Adela Liculescu zongoraművésznő dedikál az Athenaeumban

április 20-án, csütörtökön és április 21-én, pénteken a Román Rádió Kiadója két rendezvényt szervez a Román Athenaeumban. Ezeken fellép a neves zongoraművésznő, Adela Liculescu és a Szimfonikus Zenekar, valamint a „George Enescu” Filharmonikus Kórus, Sascha Goetzel vezényletével.

A két koncert – ahol egyebek mellett elhangzik Szergej Prokofjev 1. „Clasica” szimfóniája, Felix Mendelssohn 1. zongora- és zenekari versenyműve, valamint híres operák kórusművei – végén a közönség újra találkozhat az est szólistájával, Adela Liculescuval, aki az Athenaeum előcsarnokában dedikálja, a Román Radió Kiadójának gondozásában megjelent „A zenei Románia örökösei” című albumát.

Florian Mitrea és Axia Marinescu zongoraművészek előadásaival együtt a lemezen Adela Liculescu 2018. október 17-én, a Rádió hangversenytermében adott koncertjének válogatott felvételei szerepelnek, olyan műsorral, amelynek közös nevezője a virtuozitás és a líraiság, nem feledkezve meg a román érintettségről: Domenico Scarlatti d-moll K 141-es szonátája, Liszt monumentális h-moll szonátája, Pavana a Suite no. op. 10-es op. 2 Enescutól, valamint egy ráadásként előadott kis darab, amelyet maga Adela Liculescu komponált: Arlecchino.

Az 1993-ban Craiován született Adela Liculescu a bécsi Zeneművészeti Egyetemen végzett, és lenyűgöző díjazások sorát tudhatja magáénak: 2018 februárjában a berni Prix du Piano verseny első díját, 2017-ben a két létező nemzetközi Brahms-verseny – az ausztriai Pörtschachban és a németországi Detmoldban – első díját nyerte el. A zongoraművésznő 2015 novemberében első díjat nyert a bécsi Bösendorfer-versenyen.

A „The Heirs of Musical Romania” című album kedvezményes áron kapható a Rádió Hangversenytermének könyvesboltjában a fővárosi Temișana utca 31. szám alatt, vagy online megrendelhető a kiadó honlapján (www.edituracasaradio.ro). Emellett a terjesztő partnereknél is megvásárolható. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin – RADOR