2023. május 4.

Módosította a Képviselőház az elektronikus személyazonosító igazolvány törvényét

Az elektronikus személyazonosító igazolvány kiállítása többé nem függ a kérelmező lakcímétől vagy tartózkodási helyétől. A képviselőház tegnap döntött a tartózkodási vízum kiadásának egyértelmű kritériumairól is. A részletekről Cătălin Purcaru riporter számolt be a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában.

Riporter: A tartózkodási engedélyt nem lehet majd a személyi igazolványba foglalni, ha az adott címen több mint 10 állampolgár van bejegyezve az országos személyi nyilvántartásba. Az a személy, aki különböző okokból a személyazonossági igazolványban szereplő címtől eltérő címen lakik, köteles lesz a költözéstől számított 15 napon belül kérvényezni az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzést. A szabályok be nem tartása 75-150 lejes bírságot vonhat maga után. Viorel Salan szociáldemokrata képviselő, az egyik kezdeményező szerint a jogszabály javításra szorul.

Viorel Salan: Talán a legbeszédesebb, hogy az év elején a főváros egyik kerületében mintegy 18 ezer ember tartózkodási vízummal rendelkezett egy helyen.

Riporter: Titi Stoica, az AUR parlamenti képviselője szerint további jogszabályi változtatásokra van szükség.

Titi Stoica: Csak egy kis lépés annak megállítása felé, amit 33 éve csinálnak, vagyis hogy sok embert elvisznek az urnákhoz, regisztrálják őket ideiglenesen ott tartózkodóként, hogy biztosítsák a mandátumukat.

Riporter: A törvénymódosítás szövegét elküldik az elnöknek, hogy kihirdesse azt. (Radio România Actualităţi)

Megkezdődött a „Tengerpart mindenkinek” elnevezésű, kedvezményes üdülési program

Azok a turisták, akik a tengerparton szeretnék eltölteni a szabadságukat a csúcsszezonon kívüli időszakban, amikor az üdülőhelyek és strandok kevésbé zsúfoltak, jelentős kedvezményeket kapnak a szállás árából. Ezek 60%-kal alacsonyabbak, mint a főszezonban, és a turisták üdülési csekkekkel is fizethetnek. A program első szakasza június 20-án ér véget, ezt követi a két és fél hónapos teljes szezon, a második szakasz pedig ősszel, szeptember 1-től október 15-ig tart. A „Tengerpart mindenkinek” program célja, hogy segítsen azoknak, akik tengerparti nyaralásra vágynak, de a szezonban érvényes árak mellett nem engedhetik meg maguknak. (Radio România Actualităţi)

A mai kormányülés napirendjéről

A miniszterek ma várhatóan jóváhagyják a mezőgazdasági termelőknek nyújtott új pénzügyi támogatásokat, valamint a következő tanévre vonatkozó beiskolázási adatokat az állami felsőoktatás számára. Ugyanakkor a kabinet tagjai megkezdik a Brassó-Nagyvárad autópálya egyes szakaszain és a főváros déli körgyűrűjén található magántulajdonban lévő épületek kisajátítási eljárását. (Radio România Actualităţi)

Csökkentenék a tej árát

A tejfeldolgozók közel 80 százaléka részt vesz a romániai tej árának csökkentéséről szóló önkéntes megállapodásban – jelentette be tegnap a Versenytanács. Az intézkedés már a hónap két napja, a megállapodás életbe lépése óta érvényben van, de egyes csökkentések kisebbek, mert a kiskereskedők és a feldolgozók közötti szerződéseket nem tárgyalták újra. A megállapodás értelmében hat hónapon keresztül a feldolgozók és a kiskereskedők együttesen viselik a tej árának csökkentésével járó bevétel-kiesést, ha az ár meghaladja a 7 lejes literenkénti árat a polcokon, így a termék összességében 20 százalékkal olcsóbbá válhat. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR