2023. június 26.

Ma kezdődnek az érettségi vizsgák

Elsőként román nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról a maturandusok.
Minden vizsgateremben audiovizuális felügyelet lesz, az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ pedig naponta 15:00 órakor teszi közzé a subiecte.edu.ro oldalon a vizsgatételeket és az értékelés alapjául szolgáló pontszámokat.
Holnap lesz a kötelező profilvizsga, szerdárára pedig a profil- és szakirányválasztás van betervezve. Csütörtökön, június 29-én a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok újabb vizsgát tesznek anyanyelvből és anyanyelvi irodalomból. Az első eredményeket július 3-án teszik közzé, ekkor lehet fellebbezni, a végleges jegyeket pedig július 7-én hirdetik ki.
Mint ismeretes, a tanárok sztrájkja miatt román anyanyelvből, adott esetben egy nemzetközi nyelvből és a digitális ismeretekből már nem tartottak szintfelmérőt, hanem a középiskolai átlagokat tekintik mérvadónak az említett tantárgyakból. (Radio România Actualităţi)

„Szép szóval” csökkentené a kormány az élelmiszerárakat

Az alapvető élelmiszerek árcsökkentési mechanizmusa, amelyről a kormány és a nagy kiskereskedelmi láncok a jelek szerint megállapodtak, már a héten felkerül végrehajtó hatalom ülésének a napirendjére.
Szintén a Marcel Ciolacu vezette kabinet asztalán lesz az a dokumentum, amely pénzügyi támogatást nyújt az építőanyagokat gyártó romániai vállalatoknak.
Amint arról a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában beszámoltak jelenleg az építőanyagok 70 százaléka importból származik, ennek ára pedig összesen 8 milliárd euró évente. A kormány ezt az arányt szeretné csökkenteni a romániai vállalatok pénzügyi támogatásával. Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint ennek a törvénynek az az előnye, hogy az építőanyagokat időben fogják szállítani, mert most akár hat hónapig is várni kell az importból származó építőanyagokra.
Marcel Ciolacu: Azért támogatjuk a hazai termelést, hogy az autópálya-építési munkálatok és az összes többi folyamatban lévő nagy projekt esetében állandó nyersanyag-ellátásunk legyen tisztességes áron. Nyilvánvaló, hogy ki kell találnunk valamilyen megoldást, különösen azért, mert ezeket az építőanyagokat a megrendelést követően három vagy hat hónap múlva szállítják le az építkezőknek.
Riporter: Az idei állami támogatási program 150 000 000 eurót jelenthet, olyan pénzt, amelyet az hazánkban működő vállalatok a termelés növelésére és új építőanyaggyárak építésére használhatnának fel.
Ugyancsak ezen a héten a végrehajtó hatalom folytatja annak a törvénynek a kidolgozását, amely csökkentené az alapvető élelmiszerek árát. Marcel Ciolacu miniszterelnök elmondta, hogy a nagy kiskereskedők elküldték a következő termékek árát hajlandóak önkéntes alapon csökkenteni: kenyér, tejtermékek, tojás, hús, liszt, kukoricaliszt, olaj, zöldség és gyümölcs. (Radio România Actualităţi)

Elvitték a rekordösszegű főnyereményt

A 6-os lottó történetének legnagyobb nyereményét – több mint 10 millió eurót – nyert valaki a tegnapi sorsoláson – jelentette be a román lottótársaság. A szelvényt a főváros 6-os szektorában lévő egyik irodában vásárolták meg, és a szelvény ára körülbelül 500 lej volt.
A szerencsés szelvényen az első kategóriás nyereményen kívül 23 III. kategóriás nyereményt regisztráltak összesen 9791 lej értékben, valamint 24 IV. kategóriás nyereményt 720 lej értékben.
Az idén ez az első 1-es kategóriájú nyeremény a 6-os lottón. A főnyereményt legutóbb tavaly novemberben ütötték meg. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin