2023. október 6

A kormány megvitatta azt a mechanizmust, amely csak engedély alapján teszi lehetővé a korlátozott mennyiségű gabona behozatalát

A kormány csütörtökön megvitatta azt a mechanizmust, amely Ukrajnából és Moldova Köztársaságból csak engedély alapján teszi lehetővé a korlátozott mennyiségű gabona behozatalát. Az intézkedés célja a román gazdálkodók védelme, miután az Európai Bizottság feloldotta az ukrán gabonaimportra kivetett korlátozásokat, nyilatkozta Marcel Ciolacu miniszterelnök, megjegyezve: Az összes érintett féllel egyeztetett mechanizmus csak korlátozott mennyiségű gabonára vonatkozó engedély alapján teszi lehetővé a behozatalt. Csak azokra a román gazdálkodókra és feldolgozókra vonatkozik, akik bebizonyítják, hogy szükségük van a készletek feltöltésére. Így biztosítjuk, hogy a minőségi előírásoknak megfelelő termékek jussanak a román piacra. Továbbra is minden erőnkkel támogatjuk Ukrajnát, a tranzitzónát, de ugyanakkor meg kell védenünk a román gazdák munkáját. Florin Barbu földművelésügyi miniszter nemrég leszögezte, hogy az import tárgyát képező mezőgazdasági termékek a  búza, kukorica, napraforgómag és repce. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Alkotmányellenes az állami fizetés és nyugdíj halmozását tiltó törvény

Az Alkotmánybiróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette és visszaküldte a parlament elé az állami fizetés és nyugdíj halmozását tiltó törvényt. Az alkotmánybírák egyhangúlag elfogadott döntésükben úgy értékelték: a jogszabály hatályba helyezése korlátozná a munkához való alkotmányos jogot és megfosztana egy társadalmi-gazdasági kategóriát attól a lehetőségtól, hogy tisztséget töltsön be a közszférában. Mi több, a nyugdíjhoz való alapjog nem teszi lehetővé a nyugdíj folyósításának felfüggesztését, mely esetben a tulajdonhoz való jog sérülne. Az alkotmánybírák jóváhagyták azonban a törvény első cikkelyét, amely előirja, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött, de továbbra is dolgozó személyek ezt csak a munkáltató hozzájárulásával tehetik meg. Nekük kérelmet kell benyújtaniuk a munkáltatóhoz, és ha az intézményvezető nem hagyja jóvá, akkor a munkaszerződés megszűnik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)

Csökkent egy háztartás havi átlagjövedelme az idei második negyedévben

Romániában egy háztartás havi átlagjövedelme csökkent az idei második negyedévben az első három hónaphoz képest, amely 6 900 lejnek felelt meg, miközben a kiadások csaknem 6 000 lejt tettek ki, amelyek szintén csökkentő tendenciát mutattak az első negyedévhez képest. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint egy háztartás az oktatásra szánt legkevesebbet, ami átlagosan mindössze 18 lej volt. A háztartások fogyasztási kiadásában a legnagyobb részarányt az élelmiszerek és az alkoholmentes italok képviselték, amelyek a bevételek több mint 37%-át tették ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)

Eddig több mint 15 ezren írták alá a kiskorúak virtuális térben való védelméről szóló törvényterveztetet

Eddig több mint 15 ezren írták alá a kiskorúak virtuális térben való védelméről szóló jogalkotási projektet, amelyet Nicoleta Pauliuc liberális szenátor kezdeményezett. A kezdeményezés előirányozza, hogy 16 éves korukig a gyerekek csak szüleik beleegyezésével férhessenek hozzá az online környezethez. Nicoleta Pauliuc kihangsúlyozta, hogy ez nem az internet használatának tiltását jelenti, hanem inkább felhívás a hálózati szolgáltatókhoz, hogy üzeneteiket célközönségükhöz igazítsák. A témát csütörtökön Râmnicu Vâlcea-ban vitatták meg egy találkozón, amelyen diákok, tanárok és szülők is részt vettek. A kiskorúak online védelméről szóló törvényjavaslatot kedden társadalmi vitára bocsátották, az aláírásgyűjtési kampánnyal együtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)

A közösségi oldalakon közzétett bejegyzésekre alapuló egyre több ügy kerül a romániai bíróságok elé

A legtöbb esetben sértő, rágalmazó szándékú üzenetekről, illetlen fényképek közléséről, identitás-lopásról és sok más hasonló virtuális támadásról van szó hamis fiókokon keresztül, és nehéz azonosítani a mögöttük álló személyeket, állítják a Szilágy megyei ügyvédek. A Szilágy megyei Ügyvédi Kamara jogászai szerint a jelenség hátterében az internetes tartalmakra vonatkozó hiányos jogszabályi keretek állnak és ilyen értelemben egyértelmű szabályozó rendelkezésre van szükség a virtuális térben elkövetett bűncselekményekre vonatkozóan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)

Az idei tanévben is 450 oktatási egység óvodásai és tanulói  részesülnek ingyenes meleg étkezésben

A kormány elfogadta az ezzel kapcsolatban kiadott sürgősségi rendelet alkalmazásának szabályait. A program költségvetése 195 millió lej. A diákok melegétele akár önállóan is elkészíthető az iskola menzájában, de élelmiszercsomag formájában is kaphatják. Másrészt, a kormány 90 millió lejjel egészítette ki a Beruházási és Európai Projektek Minisztériumának költségvetését az oktatási alkalmazottak karrierbónuszának kifizetésére. Így, a tanárok 1500 lejt, a nem pedagógusok 500 lejt kapnak e hónap végéig.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)

Rozália Gănciulescu – RADOR