2023. október 24.

A fővárosban ma kerül sor a „Szentek útja” körmenetre, amely része az október 27-én ünnepelt, Bukarest védőszentjének, Új Szent Demeternek szentelt rendezvényeknek

Az esemény 12 órakor kezdődik. Szintén ma hozzák el Görögországból az október 26-án ünnepelt Szent Demeter Nagy Szent Szűz jobb kezét, a mirhát. Ez az első alkalom, hogy a két Demeter nevű szent „találkozik” a pátriárkai székesegyházba szervezett zarándoklaton, amely szombaton kezdődött és vasárnap ér véget. (Radio România Actualităţi)

Sasha Goetzel karmester és Liviu Holender operaénekes (bariton) a Rádió Hangversenytermének színpadán

2023. október 27-én, pénteken (19:00 órától) a Nemzeti Rádiózenekar bécsi zenés estre várja a zenekedvelőket. Az osztrák baritonista Liviu Holender – aki a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen tanult – előadja Bécs történetének egyik legnagyobb zeneszerzője, Gustav Mahler híres dalciklusát az Lieder eines fahrenden Gesellen (Egy vándortanítvány dalai). Ez Mahler saját dalszövegei alapján készült alkotása, melyet a Des Knaben Wunderhorn – A fiú elvarázsolt kürtje című német népköltészeti gyűjtemény befolyásolt, amely a zeneszerző egyik kedvenc könyve volt. (Radio România Actualităţi)

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldali Erő (Forța Dreptei) parlamenti indítványt nyújtott be a képviselőházban Marcel Boloș pénzügyminiszter ellen

Az ellenzék azzal vádolja őt, hogy olyan adóemeléseket kezdeményezett, amelyekért a kormány vállalta a felelősséget a parlamentben. A Házbizottság vezetősége ellenőrzi, hogy a dokumentum megfelel-e az előírásoknak, majd meghatározza a vita menetrendjét – számolt be a kezdeményezésről a közszolgálati rádió szerkesztője, Iulia Gherman. (Radio România Actualităţi)

A Ford autógyártó ma indítja el az új Transit Courier és Tourneo Courier modellek gyártását a craiovai Otosan üzemben, az eseményen Marcel Ciolacu miniszterelnök is részt vesz

Találkozik a vállalat képviselőivel, és tesztvezetést tesz az új Ford Courier Tourneóval. A gyár vezetősége bejelentette, hogy jövőre megkezdődik az új generációs Courier elektromos változatainak gyártása is.

A craiovai gyárat tavaly júliusban vették át a törökök a Ford Otosantól, amikor 490 millió eurós beruházást jelentettek be, amelyet 2025-ig valósítanak meg. (Radio România Actualităţi)

Újabb nemzetközi elismerésben részesült a közszolgálati rádió

Iuliana Anghel újságírót, a Radio Romania International (RRI) olasz nyelvű műsorainak koordinátorát a szervezet október 20-i közgyűlésén, amelyet a Radiotelevisione Italiana – RAI római székházában tartottak, második hároméves ciklusra újraválasztották az olasz nyelvű műsorszolgáltató közösség (CRI) irányítóbizottságába.

Az új irányítóbizottságban a RAI, az SRG-SSR (svájci közszolgálati műsorszolgáltatás) Radiotelevisione Svizzera Italiana, a Radio Vaticana, a szlovén RTV Koper-Capodistria, a San Marino RTV, az olasz TV2000-InBlue Radio és a Radio Romania International képviselői foglalnak helyet. Mario Timbalt, a Radiotelevisione Svizzera Italiana főigazgatóját újraválasztották elnöknek, Maria du Bessé-t, a RAI Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának munkatársát pedig főtitkárnak. (Radio România Actualităţi)

Ma reggel 13 megyében és Bukarestben összesen 46 helyen razziázott a rendőrség

Egy olyan ügyről van szó, amely pénzeszközök illegális megszerzésével kapcsolatos, a kár meghaladja a négymillió lejt. A nyomozások során kiderült, hogy a gyanúsítottak 2020 januárjától 23 cégen keresztül különböző olyan programokban vettek részt, amelyek révén közpénzeket igényeltek, majd ezek elszámolásakor hamis adatokat és dokumentumokat mutattak be – áll a román rendőrség sajtóközleményében. Igazságügyi források szerint a Start-up Nation programról van szó, amelyen keresztül a vállalkozók finanszírozást kaphatnak induló vállalkozások számára. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR RADIO ROMÂNIA