2023. október 26

A költségvetési hiány a bruttó hazai termék 3,55 százalékára nőtt az év első kilenc hónapja után

A költségvetési hiány a bruttó hazai termék 3,55 százalékára nőtt az év első kilenc hónapja után,  a tavalyi év azonos időszakának megfelelő 2,96 százalékos deficithez képest, derült ki a Pénzügyminisztérium által csütörtökön közzétett adatokból. Az összbevételek az év első kilenc hónapjában mintegy 368 milliárd lejt tettek ki, ami 11%-os növekedést jelent, ezek dinamikáját elsősorban a bér- és jövedelemadó, a biztosítási járulékok, az európai források, valamint a haszonadó bevételeinek alakulása segítette elő. Az áfából származó nettó bevétel több mint 75 milliárd lej volt, ami 8,8%-os növekedésnek felel meg. Ami a költségvetési kiadásokat illeti, ezek meghaladták a 424 milliárd lejt, ami 13,7%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Több mint 10 százalékkal nőttek a személyi jellegű kiadások, valamint a javak és szolgáltatások, a kamatok és a szociális segélyek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

A napokban 23 ország több mint 550 cége vesz részt a bukaresti Indagra vásáron

Huszonhárom ország több mint 550 cége vesz részt ezekben a napokban a bukaresti Indagra vásáron, amely Románia legnagyobb mezőgazdasági rendezvénye. Ezzel egy időben rendezik meg az Indagra Food nemzetközi élelmiszeripari vásárt is. A szervezők szerint e két vásárra a szakma legújabb technológiáit, gépeit hozták el a cégek. A két kiállítás mellett konferenciákra, szimpóziumokra és hagyományos román termékek kóstolójára is sor kerül. Az Indagra vásár vasárnapig tart nyitva, a belépő 20 lejbe kerül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

A szárazság az ország nagy részén érinti a termést

A gazdálkodók arra figyelmeztetnek, hogy fennáll annak a veszélye, hogy sok mezőgazdasági terület megműveletlen marad az ország déli részén és Moldovában. Sokuknak nincs lehetőségük a földek öntözésére az öntözőrendszerek hiánya miatt. Sorin Moise mezőgazdasági államtitkár a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Siret-Bărăgan csatornán csak jövő év márciusában kezdődnek meg a munkálatok és a fő cél a csatorna rehabilitációja. A kutatók megoldásokat keresnek, ezek közül az egyik a szárazszágtűrő növények meghonisitása. Buzăuban van egy úgynevezett magbank, ahol genetikai vizsgálatokat végeznek, hogy jobban alkalmazkodó növényeket nyerjenek. Egy másik lehetőség más ágazatok fejlesztése, például a kertészet, nyilatkozta Costel Vânătoru, a Buzău-i Genetikai és Növényi erőforrások Bankjának igazgatója, megjegyezve: „Át kell írnunk a növénykultúra technológiáit. Úgy gondolom, hogy rosszul döntöttünk a búza, kukorica, napraforgó, sőt repce nagy területeken való termesztése felöl is. Romániában fejlesztenünk kell a kertészeti ágazatot, gyógynövények, aromanövények termesztését, amelyek alkalmasak fogyasztásra, de egyes betegségek kezelésére, megelőzésére”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

A görög villamosenergia társaság 1,26 milliárd euróért megvásárolta az Enel romániai érdekeltségeit

Sajtóközlemény szerint a görög Public Power Corp. (PPC) célja, hogy a megújuló erőforrásokra összpontosító beruházási tervvel vezető szerepet töltsön be a tiszta energia piacán Délkelet-Európában. A megvásárolt portfólió magában foglalja a befejezett vagy fejlesztés alatt álló megújuló energia-projekteket, valamint a  villamosenergia romániai elosztására és szolgáltatására hivatott tevékenységeket. Ennek eredményeként a disztribúciós szektor eszközállománya megközelítőleg 40%-kal nő. A görög villamosenergia társaság mintegy kilencmillió fogyasztóval rendelkezik majd, és a megújuló forrásokból, nevezetesen víz-, szél- vagy fotovoltaikus energiából történő energiatermelés teljes beépített kapacitása megközelítőleg 4,5 GW-ra nő. Georgios Stassis elnök-vezérigazgató megjegyezte, vállalatának célja az, hogy a megújuló forrásokra összpontosító beruházási tervvel vezető szerepet töltsön be a tiszta energia piacán Délkelet-Európában.Az Enel romániai érdekeltségeinek megvásárlása mind földrajzi, mind üzleti szempontból ideális döntés volt, jelentette ki az elnök-vezérigazgató a tárgyalások lezárultával. A görög vállalat a legnagyobb villamosenergia termelő és -szolgáltató Görögországban, mintegy 5,6 millió ügyféllel. Hazánkban az Enelnek több mint 3 millió ügyfele van, akiket ez a tranzakció nem érint.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)
Rozália Gănciulescu