2023. november 6.

A készpénzkifizetéseknek a korábbinál alacsonyabb plafonra való korlátozásának témáját ma tárgyalta meg Marcel Ciolacu miniszterelnök a kereskedelmi bankok képviselőivel

A kérdés az elmúlt napokban került ismét a közérdeklődés homlokterébe, miután egyes bankok állítólag arról értesítették az ügyfeleiket, hogy növelni akarják az ügyfélablakoknál történő befizetések és készpénzfelvételek díját. A banki döntést a miniszterelnök a Facebookon élesen bírálta. A közszolgálati rádió ma déli vitamásorának tárgya is ez az intézkedés volt.

Petruța Obrejan, riporter így foglalta össze a hallottakat: Marcel Ciolacu miniszterelnök a közösségi médiában közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a bankoknak nem lenne szabad a készpénzről szóló vitát arra felhasználni, hogy kielégítsék önnön kapzsiságukat. Szerinte tűrhetetlen a banki díjak mesterséges emelése. Mint ismeretes, több nagybank már döntött a készpénzes tranzakciók díjainak emeléséről. Alapvetően november 11-től új felső határokat vezetnek be mind a magánszemélyek, mind a vállalatok számára a készpénzes kifizetésekre vonatkozóan, amely intézkedés a hatóságok szerint segít az adócsalás elleni küzdelemben. A kormányfő szerint ezek a döntések nem érintik a polgárokat, hiszen a készpénzes kifizetések nem tiltottak, de az 5000 lejes limitet meghaladó kifizetéseket elektronikus úton kell teljesíteni, amit sokkal biztonságosabb módszernek is tartanak. A terület szakemberei szerint az intézkedések inkább a cégek közötti készpénzfizetések korlátozására irányulnak, és az elfogadott adóügyi-költségvetési intézkedéscsomagban meghatározott felső határértékek be nem tartása természetesen büntetést is von maga után.

A bankok döntései, de a készpénzfizetési korlátok által leginkább érintettek a kiskereskedők, különösen a vidéki területeken, ahol a legtöbb vásárló készpénzzel vásárolja meg azt amire szüksége van, és a kereskedők is olyan nagykereskedelmi boltokból szerzik be a készleteiket, amelyeknek szintén készpénzel fizetnek. (Radio România Actualităţi)

Kábítószerek árusításának vádjával tartóztattak le öt személyt Argeş megyében

Az előzetes letartóztatásba helyezetteket azzal vádolják, hogy fiatalkorúaknak is adtak különböző kábítószereket. Az ügyben a bűnüldöző szervek munkatársai tegnap hét házkutatást tartottak Câmpulung községben és Mioveni városban, amelyek során mintegy 100 gramm kristályos anyagot, elektronikus mérleget és öt mobiltelefont, valamint egyéb bizonyítékokat foglaltak le. A nyomozók szerint ezek az emberek tavaly óta 25 és 500 lej közötti összegekért árultak különböző kannabisztermékeket, valamint egy szintetikus kábítószert, úgynevezett kristályt, közölte az Argeş megyei rendőrség. (Radio România Actualităţi)

Grieg-koncert a Rádió Hangversenytermében

November 8-án, szerdán (19 órakor) a Rádió Akadémiai Kórusa a közszolgálati rádió hangversenytermében (Sala Rádióba) mutatja be az új évad első teljes koncertjét, Edvard Grieg – Északi líra című művét. Az eseményt Norvégia legnagyobb zeneszerzőjének – Edvard Griegnek – szentelik, tekintettel a zeneszerző születésének 180-ik évfordulójára. A nagy romantikus zeneszerzők egyike, akit a híres német karmester, Hans von Bülow az észak Chopinjének nevezett, Grieg a norvég tájak és ködök hangulatával átitatott, rendkívül érzékeny zenét alkotott.

„Képesnek kell lenni arra, hogy alkotás közben magadba vonulj és elfelejts mindent magad körül. Szerintem ez az egyetlen feltétele annak, hogy valami szépet tudj alkotni. Minden egy misztérium” – vallotta Grieg. (RADOR Hírügynökség – Románia Rádió)

Sertéstenyésztők figyelmébe

Azok a magánszemélyek, akik saját gazdaságukban sertéseket nevelnek, karácsonykor eladhatják azokat – közölte ma Florin Barbu mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, hogy, miközben attól tartanak, hogy a sertéshúsból készült termékek eladásához állatorvosi bizonylat szükséges, amely igazolja, hogy az állatok nem sertéspestisesek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR