2023. december 4

Románia vezető szerepet vállal a napenergia regionális és globális szintű népszerűsítésében

Románia a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez való csatlakozásával vezető szerepet vállal a napenergia regionális és globális szintű népszerűsítésében, közölték sajtóközleményben az Energiaügyi Minisztérium képviselői, miután a hatóságok aláírták a napenergia fejlesztésére vonatkozó kötelezettségvállalást az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett környezetvédelmi világkonferencián.  Az ENSZ 28. Klímaváltozási Konferenciája (COP28) kedvező körülményt teremt a több mint 120 tagország közötti együttműködéshez és tudásátadásra, illetve partnerségek és befektetések létrehozására az energiaszektorban. Így, nemzetközi szakértelemből és pénzügyi forrásokból profitálhatunk majd a napenergia-rendszerek és más innovatív technológiák bevezetésének felgyorsítása érdekében. Mint Sebastian Burduja energiaügyi miniszter megjegyezte, a napsütés szempontjából a B európai zónában található Románia évente hozzávetőlegesen 210 napsütéses napot élvez, mig Európa délkeleti térségében a legmagasabb napenergia potenciállal rendelkezik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

Marcel Ciolacu miniszterelnök az Egyesült Államokban tesz látogatást

Marcel Ciolacu miniszterelnök és az őt az Egyesült Államokba tett hivatalos látogatásán elkísérő miniszterek hétfőn részt vesznek a Washington mellett található katonai sírkertben, az Arlingtoni Nemzeti Temetőben sorra kerülő koszorúzáson. A román kormányfő szintén ma találkozik Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, Antony Blinkennel, az amerikai diplomácia vezetőjével, és Jennifer Granholm energiaügyi miniszterrel. A román delegációban részt vesz Angel Tîlvăr védelmiminiszter, Luminiţa Odobescu külügyminiszter és Radu Oprea gazdasági miniszter. A kormányfő kedden a Lockheed Martin Company képviselőivel, valamint a Képviselőház fegyveres erőkért felelős bizottságok reprezentásaival, illetve a Szenátus külkapcsolati bizottságok vezetőivel találkozik. Marcel Ciolacu a Képviselőházon belül Romániával kialakított Barátság Csoport társelnökeivel, a Google és az Egyesült Államok Energiaügyi Szövetségének képviselőivel is elbeszélget. Szerdán New Yorkban, a látogatás utolsó napján, a miniszterelnök Ronald Lauderrel, a Zsidó Világtanács elnökével, Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral és Dennis Frances-szal, az ENSZ Közgyűlésének elnökével folytat megbeszélést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

A Richter-skála szerint 4,8-as erősségű földrengés történt Vrancea szeizmikus térségben

Nem sokkal éjfél után Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségben, a Richter-skála szerint, 4,8-as erősségű földrengés történt. Az Országos Földfizikai Kutatóintézet által közzétett adatok alapján a közepes intenzitásúnak vélt földrengés 130 kilométeres mélységben következett be. A kéregmozgás  több  helyen volt érezhető, többek között Bukarestben, Konstancán, Buzăuban és Galacon. Az intézet csaknem 2000 üzenetet kapott a lakosoktól, akik arról számoltak be, hogy érezték a tektonikus mozgást. Az idei év legerősebb szeizmikus mozgása február 14-én következett be Gorj megyében, 6,3 kilométeres mélységben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

A román vámhatóság kiterjedt ellenőrzéseket végez a hamisított játékok behozatalának megakadályozásáért

A romániai vámhatóság kiterjedt ellenőrzéseket végez a hamisított játékok behozatalának leküzdése érdekében. A „Pinochio” elnevezésű akcióra a korábbi évek adataiból kiindulva került sor, melyek szerint ebben az időszakban a Románián áthaladó vagy a belföldi piacra szánt hamisított áruk több mint egyharmadát importálják és az „ajándékok hónapjában” forgalmazzák. Az idei év első tíz hónapjában háromszorosára nőtt a vámhatóság által lefoglalt hamisított áruk mennyisége. A „Pinocchio” akció az összes határmenti vámhivatalt érinti és az ellenőrzések elsősorban a Kínából és Törökországból érkező árukra összpontosulnak, jegyezte meg a vámhatóság.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

Több tucat rendőr tüntetett hétfőn a Konstanca Megyei Rendőr-felügyelőség székháza előtt

Az Europol Szakszervezet több tucatnyi rendőre tüntetett hétfő délelőtt Konstancán. A rendőrök reggel 9 órakor gyülekeztek a Megyei Rendőr-főkapitányság székháza előtt, és innen, a meghirdetett menetrend szerint, a forgalom zavarása nélkül, gyalog indultak el a Prefektúra felé, ahol 60 percig tiltakoztak. A szakszervezeti tagok szerint már rég óta megszegik a közrendi és közlekedési rendőrök ügyeleti tervezésével kapcsolatos jogaikat, magyarázta a Konstancai Rádiónak Daniel Avasilcăi, a szakszervezet helyi szervezetének vezetője, hozzáfűzve. „Az ügyeletes rendőröket kaotikusan osztják be, egyik napról a másikra és ezáltal megsértik az éjszakai műszak utáni kellő pihenéshez való jogot”. A rendőrök november 27-re tervezték tiltakozásukat, de a rossz időjárás miatt elhalasztották. „A rendőrség  részt vesz a hóvihar sújtotta emberek mentésében, nincs idő most a tiltakozásra”, közölte akkor az Europol Szakszervezet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)
Rozália Gănciulescu