2024. január 30.

Romániába érkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége

Az IMF hazánkba látogató küldöttsége ma délelőtt találkozik Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszterrel, és a megbeszélések középpontjában a nyugdíjak újraszámítása is áll. A miniszter egy televíziós interjúban elmondta, hogy a Valutaalap rendszeres látogatása a legújabb gazdasági és pénzügyi fejlemények elemzésére irányul. Ezzel összefüggésben Simona Bucura-Oprescu bejelentette, hogy a nyugdíjasoknak május-júniusban kezdik el kiküldeni a nyugdíjuk újraszámításáról szóló határozatokat, az új összegek tényleges kifizetésére pedig szeptemberben kerül sor – közölte ma reggeli hírműsorában a közszolgálati rádió

Simon Bucura-Oprescu: „Minden nyugdíjat újraszámolnak. Önök nem válnak emiatt munkanélkülivé. A romániaiaknak – becsléseink szerint valamikor 2024 május-júniusában – elkezdik kiküldeni az újraszámított nyugdíjakkal kapcsolatos határozatokat. Szeptembertől a romániai nyugdíjasok részesülnek a második nyugdíjemelésben, becsléseink szerint több mint hárommillió romániai. Emellett, ami nagyon fontos, a legkedvezőbb összeg megmarad, nem csökken a nyugdíj. Az új nyugdíjtörvény méltányosságot visz a rendszerbe, abban az értelemben, hogy ha különböző években, különböző nyugdíjtörvények alapján mentek nyugdíjba, de azonos járulékfizetésért és munkáért ugyanannyit fizettek, akkor azonos nyugdíjat kapnak”.

Az IMF romániai missziója február 1-jén, csütörtökön ér véget, amikor is találkozót terveznek Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és Marcel Boloş pénzügyminiszterrel. (Radio România Actualităţi)

A Covid-esetekről nyilatkozott az egészségügyi miniszter

Alexandru Rafila szerint országszerte hetente több mint 2000 Covid-esetet jelentenek. Az egészségügyi miniszter a közszolgálati televízió TVR Info című műsorában elmondta, hogy a koronavírusos megbetegedés továbbra is halálos áldozatokat követel, és a fertőzés diagnosztizálása után elhunyt betegek mintegy 40 százaléka megkapta a védőoltást.

Alexandru Rafila: Szeretném elmondani, hogy naponta körülbelül 300 megbetegedés történik, országos szinten hetente valamivel több mint 2000 esetet regisztrálunk. Ami aggasztó, hogy vannak halálesetek is, körülbelül 25-30 haláleset, és a halálesetek körülbelül 40%-a olyanoknál következik be, akik megkapták a védőoltást. Nem akarom tovább kommentálni. Ez a helyzet az új koronavírus-fertőzéssel.

Alexandru Rafila emlékeztetett arra, hogy decemberben Románia megkapta és szétosztotta a háziorvosok között a koronavírus új törzsei elleni szérumokat. (Radio România Actualităţi)

Enyhén emelkedtek az üzemanyag-árak

A benzin literenkénti átlagára 4,1%-kal emelkedett a múlt hónap óta, és a normál benzin literje jelenleg 6,76 és 6,90 lej között mozog. A gázolaj esetében a literenkénti átlagár 3,7%-kal emelkedett az elmúlt hónaphoz képest, és a normál gázolaj literje jelenleg 7,22 lej és 7,35 lej között mozog. A benzinár tekintetében Románia jelenleg a negyedik legolcsóbb ország az EU-ban Bulgária, Ciprus és Málta után, a gázolaj viszonylatában pedig a harmadik legolcsóbb Bulgária és Málta után. (Radio România Actualităţi)

Április elsejéig marad az árstop

Az alapvető élelmiszerek kereskedelmi árrésének mértéke további 60 napig, április 1-jéig korlátozott marad. A döntés hétfőn született meg, miután Marcel Ciolacu miniszterelnök és a nagy kereskedelmi láncok képviselői több órán át tárgyaltak egymással. A rögzített árrés alkalmazásának határideje január 31-én járt volna le. A részletekről így számolt be Petruța Obrejan, az közszolgálati rádió tudósítója.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint az intézkedés kezdettől fogva helyes volt, hiszen mérsékelte a spekulatív áremelkedést, hozzájárult az infláció csökkentéséhez, de a lakosság vásárlóerejének megőrzéséhez is, hiszen az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint csak tavaly júniusban 18 százalékkal nőttek az árak a 2022-es év azonos időszakához képest. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin