2024. február 7.

Klaus Iohannis ma felszólal Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén

Beszédében az államfő ismerteti az Unió előtt álló kihívások megoldására vonatkozó elképzeléseit Románia elnöke az „Ez itt Európa” című vitában az európai polgárok érdekeinek védelme érdekében szükséges közös fellépésekre összpontosít majd. A vita előtt az elnök találkozik Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével, később pedig a román európai parlamenti képviselőkkel. Az „Ez itt Európa” vitasorozat az Európai Parlamentben 2022-ben kezdődött, nem sokkal az Ukrajna elleni orosz háború kitörése után. (Radio România Actualităţi)

Óvás miatt továbbra sem kezdődhetnek el a Bușteni-i körgyűrű megépítésének munkálatai

A Bușteni körgyűrű – a DN1 jelzésű országos műút Prahova-völgyi szakaszán – tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződést nem lehet aláírni a pályázaton nyertes román céggel, miután egy török építő fellebbezését elfogadták. A bușteni-i körgyűrű 10 kilométer hosszú, a kivitelezési határidő három év, a becsült költség pedig közel 600 millió lej. (Radio România Actualităţi)

Anyanyelvből és anyanyelvi irodalomból vizsgáznak a nemzeti kisebbségekhez tartozó nyolcadikos diákok az országos felmérő-vizsgán

A vizsga két órán át tart. Ezt követően a dolgozatokat az osztályban beszkennelik és a digitális platformon kijavítják. A román nyelv és irodalom, valamint a matematika teszteket több mint 163 ezer diák írta meg, az Országos Felmérő-vizsgák eredményeit február 23-án hirdetik ki. (Radio România Actualităţi)

Marcel Ciolacu miniszterelnök ma a Mioveniben található Dacia autógyárba utazik

A kormányfő találkozik a vállalat vezetőségével és meglátogatja a jármű-összeszerelő szalagot. Részt vesz a Duster 2024-es modell tesztvezetésén is. A kormányfőt elkíséri Simona Bucura Oprescu munkaügyi miniszter és Bogdan Ivan digitalizációs miniszter. A kormány által meghirdetett program szerint a miniszterelnök a látogatás végén sajtónyilatkozatot tesz. (Radio România Actualităţi)

Tiltakoznak a taxisok Bukarestben

A fővárosi demonstrációra 9 és 14 óra között. A Bukarest-Ilfov Taxisok Egyesülete 800 jármű engedélyezését kérte az Alkotmány térre, 150 jármű pedig a kormány elé, a Győzelem térre vonul. A taxisok arra panaszkodnak, hogy az alternatív közlekedést biztosító cégek és magánszemélyek nem tartják be ugyanazokat a feltételeket, mint ők, amikor adófizetésről van szó. A Romániai Engedélyes Fuvarozók Szövetsége (COTAR) kedden közzétett közleményében azt állítja, hogy a szövetség, valamint az Uber és a Bolt cégek digitális platformok, nem pedig fuvarozók. Ők közvetítik az úgynevezett megrendelést egy potenciális ügyféltől egy fuvarozóhoz. A digitalizáció egy dolog, a szállítás egy másik, és a román állam megengedte nekik, hogy digitális platformként működjenek, nem pedig azt, hogy a személyszállítás szabályait alkossák – panaszolja a COTAR. (Radio România Actualităţi)

Bozóttüzek Vrancea megyében

Vrancea megyében több mint 40 hektár száraz növényzet ég ebben az órában. A tűz Lăstuni faluban tört ki, majd átterjedt a szomszédos Gura Caliței településre. Hetven katonai tűzoltó dolgozik számos eszközzel, akiket az erdészeti hivatal munkatársai segítenek. Áldozatok nem voltak, és egyetlen háztartás sem érintett. Ugyanez a helyzet van ezekben a percekben Păcureți Prahovian községben. Körülbelül 25 hektárnyi területen több helyen ég a tűz, amely a mentőjárművek számára megközelíthetetlen. Egy másik száraz vegetációtűz is keletkezett tegnap délután Ploieşti községben, a Lukoil finomító melletti kamionparkoló területén, de az érintett terület kicsi volt, és a tüzet gyorsan eloltották. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin