2024. március 25.

Az ortodox keresztények ma ünneplik Gyümölcsoltó Boldogasszony napját

A hívők szerint ezen a napon Gábriel arkangyal bejelentette Szűz Máriának, hogy világra fogja hozni a világ Megváltóját. Az evangéliumok szerint Mária elfogadta az angyal szavait, és anélkül lett terhes, hogy férfival kapcsolatot létesített volna. Hagyományosan ez Szűz Mária ünnepe, amelyen a keresztények Szent Mária engedelmességét és hitét ünneplik. Az ortodox vallás szerint ezen a napon meg lehet szegni a Húsvét előtti nagyböjtöt, de híveknek csak halat szabad enniük. A hagyomány szerint a Gyümölcsoltó Boldogasszony napján jó, ha kenyeret és sót teszünk az ajtófélfára, hogy az angyalok ehessenek belőle. A néphit szerint pedig ezen a jó hír napján nem szabad veszekedni, mert ha az ember veszekszik az örömhír napján, akkor egész évben bajban lesz. A Román Kulturális Rádió és az Antena Satelor hétfőn délelőtt 10 órától élőben közvetíti a liturgiát a bukaresti Radu Voda kolostorból. (Radio România Actualităţi)

Ma a kormánykoalíció vezetői újabb megbeszélést tartanak a Victoria-palotában a június 9-i időközi választásokkal kapcsolatban

El akarják dönteni, hogy ki nyitja a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös listáját az európai parlamenti választásokra, és véglegesíteni akarják azokat a jelölteket, akiket a két párt támogatni fog a fővárosi kerületekben. Arról is tárgyalnak, hogy közös jelöltekkel induljanak-e azokban a nagyvárosokban, ahol a polgármesteri tisztségeket a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tölti be, például Temesváron, Brassóban vagy Bákóban. Temesváron máris bonyolult a helyzet, miután a PNL fiókja hétfőn bejelentette, hogy nem kíván együttműködni a PSD-vel a júniusi helyhatósági választásokon. (Radio România Actualităţi)

Nicolae Manolescu kritikus és irodalomtörténész holttestét a Román Athenaeumban ravatalozzák fel

Aki szeretné leróni végső kegyeletét, délután 2 óráig teheti meg. Nicolae Manolescu több tucat kötetet publikált, a România literară című folyóirat igazgatója és az Írószövetség elnöke volt. Az 1989-es forradalom után a román politikában is tevékenykedett. Alapító tagja volt a Demokratikus Konvencióhoz tartozó Polgári Szövetség Pártnak, amelynek listáján az 1992-1996-os törvényhozásban Nagyszeben szenátorává választották. Nicolae Manolescu szombaton, 84 éves korában hunyt el. (Radio România Actualităţi)

Visszatér az ALDE a liberálisokhoz

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikai Tanácsa vasárnap jóváhagyta az ALDE nevű párttal való egyesülési jegyzőkönyvet és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) való választási szövetséget az európai parlamenti választásokra. Nicolae Ciucă PNL-elnök szerint a liberálisoknak bízniuk kell saját erejükben, hogy a 2024-es választási év minden szakaszát sikerrel vegyék. A PNL vezetőségi ülését online tartották. A PSD-vel való választási szövetségre leadott szavazatok száma alacsonyabb volt, mint az ALDE-val való egyesülés esetén kapott. Mint ismeretes az ALDE a PNL-ből vált ki a korábbi miniszterelnök, Călin Popescu-Tăriceanu vezetésével, mert nem tudta elfogadni, hogy pártja együttműködjön a korábbi államfő, Traian Băsescu vezette Liberális Demokrata Párttal (PDL). (Radio România Actualităţi)

Az oktatás és a tájékoztatás hiánya a fogászati betegségek fő oka

Ezt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter mondta hétfőn a szájegészségügy világnapján tartott konferencián. A miniszter elmondta, hogy a fogorvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférés korlátozott, mivel a fogorvosi rendelők többnyire magánpraxisok, és az Egészségbiztosító Házzal szerződésben álló fogorvosok nem kapnak elegendő összeget a szolgáltatásokért, havi 6000 lejt. A minisztérium nyitott és eltökélt a megelőzési programok kidolgozására, kezdve a gyermekek szűrésével és az egyszerű fogszuvasodás kezelésével – mondta Alexandru Rafila, és bejelentette, hogy konkrét javaslatokat vár a fogorvosok kollégiumától a megelőzési program elindításához. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin