2015. szeptember 22

Az USA új bukaresti nagykövete átadta megbizó levelét Klaus Iohannis államfőnek

Hans Klemm, az USA új romániai nagykövete hétfőn átadta megbizó levelét Klaus Iohannis államfőnek. Ezt megelőzően a nagykövetet Bogdan Aurescu külügyminiszter fogadta. A vasárnap este Bukarestbe érkezett amerikai diplomata a román állampolgárok előtt video-üzenetében mutatkozott be, román nyelven, és mint elmondta, Románia iránti érdeklődését Matei Călinescu egyeteni tanára keltette fel. Klemm nagykövet igéretet tett a románoknak, hogy megbizatása alatt támogatja a jogállam tiszteletben tartását és a korrupció elleni küzdelmet. Hans Klemm karrierdiplomatát ez év márciusában Barack Obama amerikai elnök jelölte romániai nagykövetnek, mig augusztusban az amerikai szenátus megerősitette tisztségében. Hans Klemm a múlt héten, Wahingtonban letette hivatali esküjét az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete minőségében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

Victor Ponta kormányfőt továbbra is támogatja a kormánykoalició

A szociáldemokraták és koaliciós partnereik hétfői döntése értelmében Victor Ponta minszterelnök továbbra is a román kormány élén marad. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Ügyvezető Bizottsága hétfőn egyhangú szavazattal támogatásáról biztositotta Victor Ponta kormányfőt, aki a maga részéről megjegyezte hogy a Victoria palotából nem távozik mindaddig, amig a kormánykoalició támogatását élvezi. Liviu Dragnea, a PSD ideiglenes elnöke kijelentette, hogy a szociáldemokrata parlamenti képviselők a liberálisok bizalmatlansági inditványa ellen szavaznak. „A pártból senki sem akarja a kormányzásból való kilépést. A PSD nem szavazhat saját kormánya megbuktatására”, hangsúlyozta Liviu Dragnea, hozzáfűzve, hogy a bizalmatlansági inditvány beterjesztése „az ellenzék demokratikus joga”. Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke ismételten megerősitette, hogy politikai alakulata továbbra is támogatja Victor Ponta kormányfőt. Ugyanakkor azzal vádolta a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy politikai nyomást gyakorol és megpróbálja kihasználni azt a kényes helyzetet, melyben jelenleg Victor Ponta kormányfő van. Gabriel Oprea, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) elnöke is megerősitette támogatását úgy a Victor Ponta vezette kormány, mint Klaus Iohannis államfő iránt. Mint ismeretes, Alina Gorghiu, a PNL társelnöke nemrég úgy fogalmazott, hogy a bizalmatlansági inditvány sorsa jelenleg csakis a kormánykoaliciót alkotó pártok parlamenti képviselőitől függ. Az ellenzéknek jelentős számú szavazatra van szüksége ahhoz, hogy a kormányellenes bizalmatlansági inditvány átmenjen a parlamenten. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

A bizalmatlansági inditványt szerdán ismertetik a parlament előtt

„Jelenleg Romániának olyan miniszterelnöke van, akire bármelyik európai kancelláriában csakis vádlottként tekintenek”, áll a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által hétfőn a parlament elé terjesztett bizalmatlansági inditványban. Az inditványt, melynek cime „Válassz Románia és Victor Ponta kompromittált kormányfő között!, 180 parlamenti tag irta alá. „Románia megengedheti magának azt, hogy kormányfői szinten egy, biróság elé állitott vádlott képviselje?, teszi fel a kérdést retorikusan a PNL. A liberálisok ugyanakkor megpróbálják meggyőzni Gabriel Opreat, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) elnökét és Liviu Dragneat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes vezetőjét, hogy csatlakozzanak a PNL kezdeményezte akcióhoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

A román lakosság kevésbé radikális a menekültkérdésben

Az INSCOP velmérése szerint a román közvélemény, bár nem annyira radikális, mint egyes környező országokban, álláspontja konzervatív és óvatos, amit az magyaráz, hogy a polgárok azt látják, az európai intézmények nem urai a helyzetnek. A lakosság mintegy negyede ért egyet azzal, hogy a menekültek/migránsok letelepedjenek Romániában (26,5 százalék), illetve a településén (24,4), kétharmada ellenzi ezt, miközben közel tíz százalék határozatlan a kérdésben – derül ki az Adevarul mai számában közölt felmérésből. Ami a menekültáradat kiváltó okait illeti, 41,7 százalék szerint a menekültek a közel-keleti háborúk miatt indultak el Európa felé, 23,3 százalék szerint a szegénység, 5,9 szerint a jobb élet reménye a mozgatórugó. Csak 23,4 százalék hisz az összeesküvés elméletekben, és gondolja azt, hogy a migránsok destabilizálni akarják Európát. A felmérést az INSCOP Research készítette szeptember 10-15. között, 1085 felnőtt megkérdezésével, a hibahatár 3 százalék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

Nincs megegyezés a belügyi csúcs előtt

Csaknem tízórás tárgyalás után sem sikerült megegyezni Brüsszelben a tagállamok belügyminisztereinek keddi tanácskozását előkészítő nagyköveti szintű egyeztetésen a 120 ezer menekült elosztásáról – mondták diplomaták a Die Weltnek. A tagországokat az uniós intézményeknél képviselő nagykövetek hétfő késő estig tárgyaltak. A belügyminiszterek ülése romániai idő szerint 16.30-kor kezdődik, az egyeztetések addig folytatódnak – hangsúlyozták a német lap forrásai. A 28 tagállam képviselőinek arról kellene egyezségre jutniuk, hogy miként vesz át a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól a többi uniós tagállam 120 ezer menekültet a következő két évben, a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül. A román belügyminiszter tegnap azt nyilatkozta, Románia változatlanul 1785 menekült befogadására tesz ajánlatot, a kötelező kvótára pedig nemmel szavaz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

Andrei Demeny